2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

Orbán Viktor: Június 4-e a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja

Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napja alkalmából Geszten, a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadóján mond ünnepi beszédet.

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején közölte, ma itt Geszten összesűrűsödik a történelem.

Itt van egy nemzet, amely egy pusztító háború miatt elvesztette területének kétharmadát, míg magyar népességének egyharmadát.

Ma ez a nemzet képes arra is, hogy minden évben kinyílvánítsa határtalan élni akaraását – tette hozzá Mindezek mellett képes arra, hogy hálával adózzon annak a családnak, amely oly sokat adott neki - mondta. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a Tiszák ott voltak a török elleni harcokban, majd egy egy évszázadig kellett küzdeniük, hogy visszazserezzék az őseik birtokát. Az akkori Nyugat sem adta vissza gyorsan a magyarok jussát - tette hozzá. A kormányfő közölte, a Magyar Királyság utolsó sikeres korszaka elválaszthatatlan a Tisza-családtól. Tisza Kálmán és István az ország vezetésére vállalkozott. Tisza István halála egy történelmi korszak fájdalmas végét jelentette - mondta.

Június 4-e a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba. 

Orbán Viktor elmondta, ennyi év távlatából látszik, a trianoni diktátum nemzetünk halálát kívánta. El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk - tette hozzá. A haza jó gazdáit eltették láb alól, vagy menekülésre kényszerítették. Hazánkat a legsötétebb órán olyan kezekbe adták, hogy nem lehet eldönteni a mai napig alkalmatlanságuk, vagy rossz szándékuk miatt voltak azok a vezetők csapás a nemzet számára.

Trianont egy olyan háború hozta a nyakunkra, amit Tisza István ellenzett, de az országnak nem volt elég ereje, hogy kimaradjon a háborúból. Bécsben és Budapesten is tele volt a padlás háborús uszítókkal, és külföldi ügynökökkel – tette hozzá.

Magyarországnak egy rá kényszerített háborúba kellett bemasíroznia. 

A háború egy olyan háború volt, amelyen a győztesek is rajta vesztettek. Európa békéje a trianoni diktátum napján szűnt meg

- mondta Orbán Viktor.

Két évtized múlva még hatalmasabb világégés történt - tette hozzá. A mesterségesen összetákolt államalakulatok az első adandó alkalommal felbomlottak - ismertette a komrányfő. Ellenséges szemmel tekintett egymásra ezek a nemzetek, és végül idegen hatalmak befolyási övezetévé lettek. Bármilyen bórusak a Közép-Európa feletti felhők, de mára eljutottunk oda, hogy a Kárpát-medence népei szabadok és szuverének akarnak lenni.

110 éve még mindenki örömmel várta a háborút, de ma amikor újra háború fenyeget, akkor eze a népek nem akarnak háborút - tette hozzá. A Kárpát-medencei népek akarata egyértelmű, nem akarnak feláldozható vazallusok lenni a nagyhatalmak sakktábláján. 

Mindezt mi magyarok, a Kárpát-medence legnépesebb nemzete, mondjuk ki a leghangsúlyosabban. 

Orbán Viktor arról is beszélt, a nemzeti összetartozás program is. Nemcsak összetartozás, hanem összekapcsolódás is kell. Nem elég az összekötő közös múltra emlékezni, hanem a közös jövőt álmodni és tervezni kell

– tette hozzá.

A kormányfő rámutatotta arra, hogy nekünk magyaroknak szellemi teljesítményre, minőségi kultúrára, olimpiai aranyak, és elsőrendű politika kell. 

Aki azt ajánlja, merjünk kicsik lenni, az bűnt követ el - mondta Orbán Viktor.

Mi vagyunk azok a Kárpát-medencében, akik mindenhol otthon vannak. Örülni kell a szomszédaink sikereinknek is - tette hozzá. Közép-Európát ma ismét egy birodalmi érdek háborúba akarja sodorni - mondta. A háború sohasem elkerülhetetlen, mert az mindig emberi döntések következménye - tette hozzá. Ma arra kell vállalkoznunk, hogy Magyarország ne kerüljön bele egy újabb háborúba, amit Tiszának nem sikerült.

Most jobbak az esélyeink, mert szuverének vagyunk. Mi választunk kormányt, mi magyarok döntünk a saját sorsunkról -  ismertette Orbán Viktor. A kormányfő közölte, most összeurópai választáson tehetjük meg azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk: demokratikus keretek között mondhatunk nemet a háborúra. 

Mi restaurálunk, és be akarja foltozni a magyar időn keletkezett szakadást - mondta Orbán Viktor. Úgy állunk bosszút az elrabolt 45 évünkért, hogy összekötjük a német és szovjet megszállás előtti Magyarországot a maival. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 2010-ben kapott kétharmados felhatalmazást azért használják fel, hogy összekössék a 21. századot a megszállás előtti idővel.

Orbán Viktor elmondta, aki bejön a Tisza-kastélyba, az tudni fogja, hogy minden mérkőzés addig tart, amíg nem nyerünk. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató