2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Kilőtték a Boeing első űrhajóját, amin emberek is utaznak

Sikeresen fellőtték a Boeing Starliner nevű űrhajóját a fedélzetén Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákkal. Az űrhajó holnap a koraesti órákban csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahol nagyjából egy hetet töltenek majd el az űrhajósok, mielőtt visszajönnének a Földre vele.

A küldetés több évet késett az űrhajó fejlesztése dorán bekövetkezett hibák miatt. A Starliner első, még személyzet nélküli tesztrepülését eredetileg 2015-re tervezték, de végül 2019-re halasztották. Amikor mégis megtörtént, szoftverhibák miatt a hajtóművek annyi üzemanyag fogyasztottak el, hogy a kapszula nem tudta elérni az ISS-t. A második kísérletet 2021 augusztusára tervezték, de ismét elhalasztották 2022 májusáig, amit akkor a meghajtórendszerrel kapcsolatos problémákkal indokoltak.

Amikor a Starliner végül elhagyta a Földet, sikerült teljesíteni a teljes küldetést, de aggályok merültek fel egyes hajtóművek teljesítményével és az űrhajó hűtőrendszerével kapcsolatban.

A Boeing ennek ellenére továbbra is azt reméli, hogy az Elon Musk-féle SpaceX mellett a második olyan magáncég lesz, amely képes lesz személyzetet szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, majd onnan vissza. Musk cége volt az első, amely ezt 2020-ban elérte a Dragon űrkapszulával. Az a repülés véget vetett annak a közel egy évtizedes gyakorlatnak, hogy az Egyesült Államok csakis orosz űrrakétákat használjon.

 

(BBC)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató