2024. június 18. - Arnold, Levente
EUR : 396.04
USD : 369.89
Időjárás ikon30°20°

Svájci elnök: "Kudarcba fog fulladni Zelenszkij békecsúcsa"

Viola Amherd szerint a sikerhez mindkét félre szükség van a tárgyalóasztalnál.

Világos, hogy nem fognak békemegállapodást aláírni a Svájcban rendezendő Ukrajna-békecsúcson, ehhez mindkét szembenálló félnek egy asztalnál kellene ülnie, ezért a konferencia után várhatóan Oroszországgal is tárgyalásokat fognak folytatni – jelentette ki Viola Amherd svájci államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban pénteken megjelent írásában.

Oroszország nem lesz ott a június 15-én és 16-án tartandó Ukrajna-konferencián, amelyen több mint nyolcvan ország képviselője lesz jelen, hogy tanácskozzon arról, miként lehetne tartós békét elérni Ukrajnában és lezárni a több mint két éve Oroszország által indított háborút.

Moszkva korábban úgy nyilatkozott, még akkor sem venne részt a konferencián, ha meghívták volna.

„Oroszország részt vehetne majd egy következő konferencián” – vetette fel a svájci államfő. Viola Amherd arra is kitért, hogy a konferencián nem a szó szűkebb értelmében vett békéről lesz szó, hanem „csak” humanitárius kérdésekről, nukleáris biztonságról, a szabad hajózásról és az élelmiszerbiztonságról.

Elsősorban platformot akarnak teremteni a párbeszédnek, és ebben az első lépés, hogy megvitatják, hogyan lehetne békét teremteni Ukrajnában. „A bizalomépítésre törekszünk, és megoldásokat próbálunk találni azokra a kérdésekre, amelyek fontosak a civil lakosság számára, illetve nagy jelentőségük lesz később a békekötésnél is” – írta a svájci államfő.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató