2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

NBC: Kijev arra kérte Washingtont, hogy ne reklamáljon az ukrán korrupció miatt

Az amerikai és az ukrán kormány közötti kapcsolatok a jelentések szerint megromlottak, és a legalacsonyabb szintre süllyedtek az Oroszországgal zajló konfliktus 2022-es eszkalálódása óta, részben a Kijevben burjánzó korrupció kezelésére irányuló washingtoni nyomás miatt.

Amerikai és ukrán tisztviselők bizalmasan elismerik, hogy egyre nagyobb súrlódás tapasztalható a kapcsolatukban – jelentette csütörtökön az NBC News. Kijev frusztrációja nagyrészt az amerikai fegyverszállítások késedelmeiből és a korrupcióellenes erőfeszítések fokozására irányuló szüntelen követelésekből ered.

Az ukrán korrupciós problémákkal kapcsolatos kérdések „ismételt nézeteltérésekhez” vezettek – mondták az NBC-nek jelenlegi és volt kormánytisztviselők. „Az ukrán tisztviselők különösen ingerültek az amerikai nagykövettel, Bridget Brinkkel a kérdés miatt”.

A kétoldalú feszültségek egy olyan időszakban jelentkeznek, amikor az ukrán erők egyre inkább teret veszítenek a harctéren, és Joe Biden amerikai elnök kormánya azon fáradozik, hogy a katonai segélyek továbbra is Kijevbe áramoljanak. Az amerikai törvényhozók végül áprilisban, hat hónapos késedelem után 61 milliárd dollárnyi új ukrajnai segélyt hagytak jóvá. Biden vonakodott engedélyezni az egyre provokatívabb fegyvercsomagokat Kijev számára, például olyan nagy hatótávolságú rakétákat, amelyekkel Ukrajna mélyebben fekvő orosz területekre is csapást mérhetne.

Az ukrán vezetők úgy vélik, hogy Washington nagykövete „szükségtelen feszültségeket” keltett azzal, hogy több reformot sürgetett, annak ellenére, hogy Kijev előrehaladást ért el a korrupcióellenes bíróság és a különleges ügyészség finanszírozásában – írja az NBC. A Biden-kormányzat „szem elől tévesztette az átfogó prioritást – a győzelmet a harctéren” – mondták a kormányhoz közel álló források a csatornának.

Az amerikai hadsereg főfelügyelője a múlt hónapban egy jelentésben figyelmeztette a törvényhozókat, hogy a konfliktus Oroszországgal új lehetőségeket teremt a kenőpénzek és más korrupciós ügyek számára Ukrajnában. A jelentés több, a védelmi forrásokkal való visszaéléssel kapcsolatos botrányt is feljegyzett, és azt írta: „Továbbra is létezik a korrupció végletes formája Kijevben, ahol Európa egyik legkevésbé elszámoltatható kormánya van”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter múlt havi kijevi látogatása során azt mondta, hogy az ukrán kormánynak biztosítania kell, hogy „a korrupció elleni harc ugyanúgy folytatódjon otthon, ahogy az orosz agresszió elleni harc is folytatódik a frontvonalakon”. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Blinkennel közös sajtótájékoztatón visszautasította a korrupciós állításokat: „Ha annyira korruptak lennénk, mint ahogy a megítélés állítja, akkor egyszerűen nem adnának nekünk pénzt. Nem nyitnának csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával az Európai Unióhoz, és az Egyesült Államok nem bízna Ukrajnában”.

A két kormány összeütközésbe került Biden azon döntése miatt is, hogy nem vesz részt egy Kijev által szervezett svájci békecsúcson. Zelenszkij nyilvánosan kijelentette, hogy Biden jelenlétére szükség van a csúcstalálkozón, és távollétének csak Vlagyimir Putyin orosz elnök örülne. Ahelyett, hogy részt vett volna a békekonferencián, Biden a hírek szerint inkább egy Los Angeles-i adománygyűjtésre utazik, amelyen George Clooney színész és más hollywoodi sztárok is részt vesznek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató