2024. július 17. - Elek, Endre
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

A Hamász a gázai harcok teljes leállítását szeretné

A Hamász megküldte válaszát Joe Biden amerikai elnök tűzszüneti javaslatára, amit pár napja az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagyott. A palesztin terrorszervezet kedd esti közleményében azt írta, hogy válaszát a palesztin emberek érdekei szerint fogalmazta meg, így az a gázai harcok teljes leállításának szükségességét hangsúlyozza.

A Hamász hozzátette, hogy készen áll a tárgyalásokra, amik a háború végéhez vezethetnek. A mediátori szerepet betöltő Katar és Egyiptom megerősítette, hogy megkapta a terrorszervezet hivatalos válaszát.

Biden május 31-én ismertette az új tűzszüneti javaslat részleteit. Az első, hathetes időszakban a Hamász több fogvatartott izraeli túszt is szabadon engedne, cserébe azért, hogy izraeli börtönökben fogvatartott palesztin elítéltek is szabaduljanak.

A második fázisban a Hamász által fogvatartott többi izraeli túsz is szabadulna. Az izraeli hadsereg pedig elhagyná a Gázai övezetet egy „ideiglenes tűzszünet” keretében, ami addig tartana, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy kormánya részt vett a javaslat kidolgozásában. A tűzszüneti terv ugyanakkor megosztja a kormánytagokat, egyes szélsőjobboldali miniszterek a koalícióból való kilépésüket is belengették elfogadásának esetére.

(BBC)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató