2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Pénteken számolják újra a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelen szavazatokat

Az eredmény várhatóan még aznap meglesz, az esemény sajtónyilvános.

Miután szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), tájékoztatást adtak az eljárás részleteiről is.

Ezek szerint a voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, az NVB számolja őket újra, amihez az NVI közreműködését is igénybe veszi. Az urnáknak csütörtökön 16 óráig kell megérkezniük, a felbontásukkor a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Az összesen 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap be is fejezik. A szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz.

Az NVB jelezte, hogy az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja, eszerint ahol a kiesett jelölt – a voksolás előtt két nappal visszalépett Fidesz–KDNP-s Szentkirályi Alexandra – mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.

Az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Vitézy azzal érvelt, hogy Szentkirályi a törvényes határidőn belül visszalépett, így a szavazásból kiesett. Új szavazólapok nyomtatására már nem volt mód, ezért a Fővárosi Választási Iroda intézkedett a jelölt nevének áthúzásáról. Az egyes választási irodák azonban nem azonos módon végezték el a kihúzást, ezek közül több nem egyértelmű, egy könnyen összetéveszthető vonal jelezte a jelölt kiesését.

Vitézy azt mondja, sok az olyan szavazólap, amelyen a választópolgár a kiesett jelöltre adott le szavazatot, majd ezt észlelve egy másik jelöltre is szavazott, de a törvény szerint a kiesett jelöltre adott szavazatot érvénytelennek kell tekinteni. Fellebbezése szerint 20 kerületben 202 szavazókörben a szavazatszámláló bizottságok jogszabálysértő módon az ilyen szavazólapokat érvénytelennek minősítették.

Vitézy úgy látja, az érvénytelen szavazatok és a jogszabálysértő szavazatszámlálási gyakorlat érdemben befolyásolta a választás eredményét, ezért azt kérte, az NVB változtassa meg az FVB döntését, és a főpolgármester-választás összes szavazókörének összes érvénytelen szavazatát számolják újra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató