2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Pert vesztett a transznemű amerikai úszó, elbúcsúzhat a párizsi olimpiától

A vizes sportokat tömörítő Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2022-ben 71 százalékos többséggel szavazta meg, hogy transznemű versenyzők ne indulhassanak női szakágakban.

A döntés gyakorlatilag lehetetlenné tette a transznemű sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondta: akinél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, a későbbiekben kizárólag a férfiak mezőnyében indulhat, függetlenül az aktuális nemi identitásától, vagy az aktuális tesztoszteronszintjétől. 

A javaslattal a FINA többek közt olyan sportolók feltűnése miatt állt elő, mint például az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség versenyein induló Lia Thomas.

Thomas a döntést megtámadta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), és megpróbálta hatályon kívül helyezni ezt a tilalmat. A CAS viszont először azt a kérdést vizsgálta meg, Thomas jogosult-e egyáltalán arra, hogy megtámadja a döntést. Végül arra jutottak, hogy nem, méghozzá formai okokra hivatkozva - írja a BBC.

Az indoklás szerint ugyanis Lia Thomas nem tagja a US Swimming-nek (ez a versenyúszás nemzeti irányító testülete az Egyesült Államokban), így „egyszerűen nem jogosult arra, hogy részt vegyen a Nemzetközi Úszószövetség versenyein”, ezért a szabályok „nem érintik eléggé” ahhoz, hogy megtámadhassa azokat.

Thomas, aki többek közt azzal érvelt a Nemzetközi Úszószövetség tilalma ellen, hogy az ellentétes az Olimpiai Chartával, így már biztosan nem lehet ott a párizsi olimpián.

A Nemzetközi Úszószövetség méltatta a döntést, mondván: „nagy előrelépés a női sport védelmére tett erőfeszítéseinkben”. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató