2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Trippon Norbert házfelújítási botránya: Budai Gyula feljelentése a Fővárosi Főügyészségen landolt

Az ügyészség megerősítette, hogy a Budai Gyula által a DK-s Trippon Norbert ügyében tett feljelentés a folyamatban levő büntetőeljárás során keletkezett adatokon alapul és a dokumentumot megküldik a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészségnek. A NAV azért vizsgálódik az újpesti politikus házának felújítása kapcsán, mivel a projekt során fiktív számlákat állítottak ki, és a számlagyáras cég később nagy összegű megbízáshoz jutott a IV. kerületi önkormányzattól.

Budai Gyula Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő még május végén tett feljelentést Trippon Norbert újpesti DK-s alpolgármester házfelújítási botrányával kapcsolatban hivatali vesztegetés miatt. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a beadvány nyomán a Fővárosi Nyomozó Ügyészség arról tájékoztatta a képviselőt: az általa megküldött információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt folyamatban levő büntetőeljárás során keletkezett adatokon alapulnak. Így a vádhatóság továbbította a dokumentumot a NAV nyomozását irányító Fővárosi Főügyészségnek.

A június 9-i önkormányzati választáson újpesti polgármesterré választott DK-s Trippon Norbert ügye május 21-én robbant ki, amikor kiderült: a NAV nyomozói házkutatást tartottak a politikus otthonában költségvetési csalás gyanúja miatt. Először csak annyit lehetett tudni, hogy Trippon egy kiterjedt számlagyár lebuktatása során akadt fenn a hatóság hálóján.

A gyurcsányista politikus ekkor „kampányházkutatásról” értekezett közösségi oldalán, ám hamarosan kiderült: Trippon közvetlenül is érintett a számlagyáras ügyben.

A bűnügy szálai 2019-ig nyúlnak vissza, innen indul a hierarchikusan felépített számlagyáras bűnszervezet története. A rendszer úgy működött, hogy az abban résztvevő cégek valós gazdasági tevékenység látszatát keltették, és a befogadott fiktív számlák ellenértékét a számlagyár irányába utalták tovább, a láncolat végén pedig ezt készpénz formájában visszajuttatták a megrendelőnek. A számlagyár egyik fontos résztvevője volt a Motingatlan Kft., amely a gyanú szerint harmincmillió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Ez az a cég, amellyel Trippon Norberttel is kapcsolatba került.

Az ügy egyik gyanúsítottja nem más, mint a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra. A férfi elmondta, a SZIN-KER Építő Kft. ügyvezetője néhány éve azzal kereste meg, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd 2020 nyara és 2020 november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy darab számlát, összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amelyben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a SZIN-KER ügyvezetőjének.

Úgy tudni, a nyomozásban megállapították, hogy a gyanú szerint a SZIN-KER vezetői a Tripponék házfelújításából származó bevételeket eltitkolták, ezzel pedig a költségvetésnek közel ötmillió forintos vagyoni hátrányt okoztak.

A házfelújítási botrány főszereplője, a Szin-Ker Építő Kft. kiterjedt baloldali kapcsolati hálóval rendelkezik: nemcsak Trippon Norberték ingatlanának felújításában segédkeztek, hanem dolgoztak Gyurcsány Ferenc bizalmasaként emlegetett Mártha Imre által vezett Fővárosi Közműveknek és számos baloldali vezetésű önkormányzatnak.

A II. kerület egymilliárddal, Kispest 112 millióval, a XIII. kerület 258 millióval, míg Újbuda 918 millió forinttal hizlalta a Szin-Ker-t – a már említett megbízásokon kívül.

A Motingatlan ügyvezetőjének vallomásából számos fontos részlet derül ki, a dokumentumot szemléző Pestisrácok.hu szerint a legérdekesebb mondatok így szóltak: „2020 közepe tájékán megkeresett S. András, a Szin-Ker ügyvezetője, hogy ők nyertek pár DK-s vezetésű kerületben építési munkákat, és különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak.“

Azaz a Motingatlan-vezér nem mást állít, mint hogy zsíros munkákért cserébe korrupciós kapcsolatba kerültek baloldali kerületekkel és politikusokkal. Itt tehát egy, a fővárosi baloldalt átfogó pénzszivattyúról lehet szó, amit a fővárosi adófizetők kárára működtetnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató