2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Ukrajna bejelentette: szó nem lehet békéről, folytatódik a háború

Zelenszkij tanácsadója szerint a „Putyin-szerű entitás” és az orosz vezetés „képtelen a realitások megfelelő értékelésére”.

Pénteken ismét béketervet ajánlott Putyin, amelynek feltételéül szabta, hogy Ukrajna vonuljon ki a négy kelet-ukrajnai régióból, valamint Kijev formálisan utasítsa el a NATO-csatlakozást. A válaszra nem kellett sokáig várni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a közösségi oldalán reagált az orosz elnök szavaira.

„Oroszország részéről nincsenek új »békejavaslatok«. A Putyin-szerű entitás csak a »szokásos agresszorkészletet« hangoztatta, amiről már sokszor lehetett hallani. Ennek tartalma meglehetősen konkrét, erősen sérti a nemzetközi jogot, és ékesszólóan jelzi, hogy a jelenlegi orosz vezetés képtelen a realitások megfelelő értékelésére.”

– írta Podoljak, majd közölte, hogy a saját értelmezése szerint mit jelentenének Putyin javaslatai: 

1. Adjátok át nekünk a területeiteket. 

2. Adjátok fel szuverenitásotokat. 

3. Hagyjátok magatokat védtelenül. 

4. Szüntessetek meg (a nyugati országokkal együtt) minden szankciót 

„Természetesen ebben nincs semmi újdonság, nincsenek valódi békejavaslatok, és nincs szándék a háború befejezésére. De van egy olyan vágy, hogy ne fizessenek ezért a háborúért, és hogy új formában folytathassák azt. Ez az egész egy totális szemfényvesztés. Ezért – még egyszer – szabaduljunk meg az illúzióktól, és ne vegyük komolyan a józan észt sértő »orosz javaslatokat«” – írta Mihajlo Podoljak.

Mint megírtuk: Putyin „végleges megoldásnak”, azaz a háború lezárásának feltételeként azt szabta meg, hogy 

Ukrajna vonuljon ki négy kelet-ukrajnai régióból (Donyeck, Luhanszk, Kherszon és Zaporizzsja), valamint Kijev formálisan utasítsa el Ukrajna NATO-csatlakozását.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató