2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Svájcban keresnének békét Ukrajnának: Magyarország aláírta a nyilatkozatot

Több tucat ország képviselője találkozott vasárnap a svájci békekonferencián. A résztvevők egyetértettek abban, hogy Kijevnek párbeszédet kell kezdenie Oroszországgal a háború befejezése érdekében, miközben határozottan támogatják Ukrajna függetlenségét és területi integritását.

Több mint két évvel az orosz invázió után több mint 90 állam vezetői és magas rangú tisztviselői találkoztak Svájcban egy kétnapos csúcstalálkozón, amely az orosz — ukrán konfliktus megoldására irányult. 

A záró közlemény hangsúlyozza, hogy a béke elérése érdekében párbeszéd szükséges a felek között, valamint 80 résztvevő állam (Magyarország is) és négy európai intézmény megerősítette Ukrajna területi integritása iránti elkötelezettséget. A nyilatkozat teljes hadifogoly-cserét és a deportált gyermekek visszatérését is sürgeti, írja a France24. 

Azonban nem minden résztvevő támogatta a nyilatkozatot; többek között India, Szaúd-Arábia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek sem szerepeltek a támogató államok listáján. 

A szombati nyilatkozat után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy nemzetközi egyetértést sikerül elérni egy olyan javaslat körül, amelyet végül Moszkvának is bemutathat a háború befejezése érdekében.

A csúcstalálkozót Oroszország és Kína is kihagyta; Putyin a béketárgyalások feltételének az ukrán fél kapitulációját tekinti, valamint azt, hogy teljesen vonuljanak ki az ukránok az ország keleti és déli részéről. 

A Bloomberg úgy értékeli a találkozót, Zelenszkij számos kulcsfontosságú, globális délhez tartozó partnert nem tudott megnyerni magának, amely csökkenti a csúcstalálkozó eredményének jelentőségét.

A békekonferencián Magyarországot Szijjártó Péter képviselte, aki elmondta, közvetítőként fog fellépni Ukrajna és Oroszország között a béke megteremtése érdekében.

Senkinek sincs joga agresszív háborút folytatni szomszédja ellen, és aláásni az ENSZ Alapokmányának egyik alapelvét: a területi integritást. Senki sem fenyegethet nukleáris fegyverekkel, nem áshatja alá a világ és a régiók élelmiszer-, energia- vagy egyéb biztonságát”

— mondta a békecsúcson Volodimir Zelenszkij.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató