2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Szijjártó Péter: Az Ukrajnáról szóló svájci konferencia nem fog békét teremteni

Az Ukrajnáról szóló svájci konferencia nem fogja elérni a béke megteremtését, mert Oroszország nem képviselteti magát a konferencián - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki hazáját képviseli a konferencián.

"Mindig is nagyon nagyra értékeltük Svájc béketeremtő erőfeszítéseit, és most is ezt tesszük. Ugyanakkor, hogy őszinték legyünk: egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét hadviselő fél leül az asztalhoz. Ez ezen a hétvégén nem lesz lehetséges" - írta Szijjártó a közösségi médiában, mielőtt Svájcba utazott volna.

A magyar külügyminiszter "valódi, érdemi tárgyalásokat" sürgetett, és azt mondta, hogy a fegyverletételekre fordított erőfeszítéseket a békére kellett volna fordítani.

Svájc június 15-16-án konferenciát tart Ukrajnáról Luzern közelében, Bürgenstock üdülőhelyen. Kilencvenkét ország és 55 államfő, valamint nyolc szervezet, köztük az EU, az Európa Tanács és az ENSZ is megerősítette részvételét. Joe Biden amerikai elnök, valamint Hszi Csin-ping kínai és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök nem vesz részt a konferencián.

Svájc nem küldött meghívót Oroszországnak az Ukrajnáról szóló csúcstalálkozóra, Moszkva semmiképpen sem vesz részt rajta. A Kreml szerint teljesen logikátlan és hiábavaló az ukrajnai konfliktus megoldási lehetőségeit keresni Oroszország részvétele nélkül.

Szijjártó Péter: Magyarország kész a közvetítésre Oroszország felé

Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián. A tárcavezető az ukrajnai háború megoldásáról rendezett tanácskozáson felszólalásában kiemelte: egy Ukrajnával szomszédos országot képvisel, egy olyan országot, amely már csaknem két és fél éve a háború árnyékában él, így közvetlenül szembesült a háború humanitárius következményeivel. Magyarországra több mint 1,3 millió menekült érkezett Ukrajnából, köztük szétszakított családok, apa, férj nélkül – közölte.

Kifejtette: az országba érkezett ukrán családoknak hozzáférést biztosítanak a magyar egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. Jelenleg mintegy 1600 olyan iskola és óvoda van Magyarországon, ahova ukrán menekült családok gyermekei is járnak – tette hozzá. Kitért rá: pénzügyi támogatást adnak azoknak a magyar munkaadóknak, akik ukrán menekülteket foglalkoztatnak, továbbá több száz ukrán gyermek nyaralását biztosították táborokban, mióta kitört a háború. 

Nem akarjuk, hogy még többen haljanak meg ebben a háborúban

Kijelentette: ez Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója, és addig folytatják, ameddig szükséges. A miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország nagyon is jól tudja, milyen szenvedéseket kellett megtapasztalniuk az ukrán állampolgároknak – köztük kárpátaljai magyaroknak – az elmúlt két és fél évben.

„Tudjuk, közülük hányat küldtek a frontra, tudjuk, hányan haltak meg” – fogalmazott. Szijjártó Péter kijelentette: 

„nem akarjuk, hogy még többen haljanak meg ebben a háborúban. Nem akarjuk, hogy még több család szakadjon szét”.

Azt mondta: Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal. Nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal – mutatott rá. Hozzátette: ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet. Kiemelte: annak érdekében, hogy „gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól”, Magyarország készen áll a szerepvállalásra. 

„Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák” 

– mondta. A tárcavezető hangsúlyozta: „készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak, vagy ahova csak szeretnék, hogy megmentsük a gyermekeket, a családokat és megelőzzük, hogy még több család szakadjon szét”.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató