2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Észak-Koreába látogat Putyin kedden

Kétnapos látogatásra utazik Észak-Koreába Vlagyimir Putyin, ez az orosz elnök első látogatása az országba több mint két évtized után. A látogatás a CNN szerintkulcsfontosságú pillanat Kim Dzsongun észak-koreai elnök számára, aki a koronavírus-járvány óta nem látott vendégül más vezetőt Phenjanban. A várhatóan tovább fogja szilárdítani a két hatalom között kialakulóban lévő együttműködést. A déli szomszédjára újabban rendszeresen szemeteszsákokat dobáló Észak-Korea után Putyin szerdán Vietnám fővárosába, Hanoiba utazik, újabb két napra.

A két ország egyre szorosabb kapcsolatot alakított ki az elmúlt időszakban. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és más országok azzal vádolják Észak-Koreát, hogy az elmúlt hónapokban jelentős katonai segítséget nyújtott Oroszország háborús erőfeszítéseihez, míg megfigyelők aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy Moszkva esetleg megsérti a nemzetközi szankciókat, hogy segítse Észak-Koreát a születőben lévő katonai műholdprogramjának fejlesztésében.

Kim Dzsongun tavaly szeptemberben látogatta meg Putyint, az észak-koreai vezető páncélvonaton érkezett Oroszországba, ahol egy vadászgépeket gyártó üzemben és egy rakétaindító létesítményben is megállt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató