2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Kiss László és Szabó Tímea kampányfőnökét is őrizetbe vették Óbudán

Már tíz gyanúsítottja van az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügynek.

Kiss László óbudai polgármester-helyettese, az alpolgármester után a DK-s városvezető és Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kampányfőnökét is őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte Bús Balázs, a Fidesz–KDNP korábbi polgármesterjelöltje közösségi oldalán szerdán.

„A tegnapi nap folyamán a rendőrség őrizetbe vette Kiss László helyettesét (Czeglédy Gergőt) és egyúttal saját, illetve Szabó Tímea kampányfőnökét, Krébesz Dánielt is (Békásmegyeri Piac vezetője). A márciusban elindult letartóztatási hullám az óbudai korrupciós ügyek kapcsán tovább folytatódik.

A felelős ezért egyértelműen a DK-s Kiss László polgármester. Ahogy az alpolgármestere, úgy ő se maradhat hivatalban” 

– szögezte le Bús.

Hozzátette: „Hiába mondtuk el a kampányban, Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter szimpla Fidesz-gyűlöletből hatalomban tartott egy korrupt bandát Óbudán”.

A korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsítottak meg öt újabb személyt, akik közül ketten őrizetben vannak – olvasható az ügyészség legfrissebb közleményében. 

A hatóság annak kapcsán adott újabb tájékoztatást, hogy kedden több helyszínen, 

köztük Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának épületében végzett kutatást és lefoglalást, valamint hallgatott ki több személyt gyanúsítottként. 

Az óbudai korrupciós botránynak korábban már öt gyanúsítottja is volt, közülük négyen letartóztatásban vannak, egy gyanúsított pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Az őrizetbe vett alpolgármester a június 9-i önkormányzati választáson ismét mandátumot szerzett Budapest III. kerületében.

Az ügyészség által most kihallgatott öt emberrel szemben vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte, amelyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el – írja a Magyar Hírlap az ügy kapcsán.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával 

több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, 

további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

Az önkormányzat azt írja a közleményében, hogy az ügyről nincs is több információjuk. Az ügyészség kedden tartott házkutatást az önkormányzatnál, és szkennelt iratokat foglalt le, ők pedig – ahogy fogalmaznak – „mindenben együttműködtek”.

„Újból megerősítjük, hogy az önkormányzat ügykörébe tartozó szerződések mindegyike jogszabálynak megfelelő és valós teljesítésen alapul, és ez kizárja a fiktivitást. 

Erre vonatkozó bizonyítékaink rendelkezésre állnak, és – ahogy korábban is – nyilvánosságra fogjuk hozni” 

– áll a közleményben.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató