2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Amerikai HIMARS sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Az orosz hadsereg sikeresen csapást mért egy HIMARS rakéta-sorozatvetőre, amelyet az Egyesült Államok biztosított az ukrán erőknek.

Egy Telegram-csatornán azt írják, hogy a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) megsemmisült Hotomlja falu közelében, az ukrajnai Harkov városától keletre.

A jelentés szerint egy orosz felderítő UAV észlelte az amerikai gyártmányú rendszert a magasból, és a HIMARS-ot később egy Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta találta el.

A légi felvételek nagy robbanást rögzítettek egy erdős területen, ahol az amerikai rakétaindító állt.

A Washington Post azt állította, hogy a HIMARS egyike azoknak a rendszereknek, amelyek használatát a Biden-kormányzat május vége óta engedélyezte a kijevi erőknek a Harkov régióból az oroszországi Belgorod régióba irányuló csapásokban.

Kijev 2022-ben több tucat HIMARS-rendszert kapott az Egyesült Államoktól és néhány uniós országtól. A rendszert az ukrán tisztviselők és a nyugati média nagy értékű eszközök elleni precíziós fegyverként hirdette, de a HIMARS lövedékekből származó törmelékeket többször találtak már tisztán polgári célpontokat.

Június elején a Pentagon bejelentette, hogy kibővítette a fegyvergyártó Lockheed Martinnal a HIMARS indítórakéták szállítására kötött szerződést, és a megrendelt eszközök értékét 861 millió dollárról közel 2 milliárd dollárra növelte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató