2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Ítéletidő tombol Svájcban, többen eltűntek

Több ember eltűnt a heves viharok és esőzések okozta földcsuszamlásban Svájc délkeleti részén - közölték szombaton a helyi hatóságok.

A Graubünden kantonban lévő Misox (vagy más néven Mesolcina)-völgyben történt földcsuszamlás áldozatai közül egy nőt sikerült kimenteni, három ember után még folyik a kutatás. A Svájc déli részén fekvő Wallis kantonban az özönvízszerű esőzés miatt annyira megáradt a Mattervispa folyó, hogy a Matterhorn közelében található, turisták és síelők körében népszerű Zermatt is megközelíthetetlenné vált. Drámai videók készültek a falu utcáin hömpölygő sáros áradásról. 

A Matterhorn-Gotthard vasútvonalon a vasúttársaság szombati közlése szerint leállították a közlekedést. Szombaton Wallisban a Rhone folyó is rekordmagasra duzzadt, ezért a helyi mentőszolgálatokat a legmagasabb riasztási készültségbe helyezték. A hatóságok szombaton 230 helyi lakost evakuáltak a folyó környékéről, elsősorban Chippisből. 

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne tartózkodjanak házaik alsó részében, különösen a pincében, ne közelítsék meg az áradó folyókat, és ne parkoljanak a hidakon. Emellett biztonsági okokból azt is ajánlották, hogy közelről ne fotózzák vagy filmezzék az áradást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató