2024. július 19. - Emília
EUR : 390.04
USD : 356.82
Időjárás ikon34°21°

Saját emberei akarták megölni Zelenszkijt - Tisztogatást rendelt el

Tisztogatásra adott utasítást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) új parancsnokának, miután a hivatal két tisztjét magasrangú vezetők meggyilkolására irányuló összeesküvéssel vádolták meg.

Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SZBU) a múlt hónapban jelentette be, hogy elfogták az állami tisztségviselők, köztük az elnök személyi védelmét is ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal két ezredesét,

akik Oroszországgal együttműködve Zelenszkij és más magas rangú vezetők - közöttük Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) vezetője - meggyilkolására szerveztek összeesküvést.

Volodimir Zelenszkij hétfőn bemutatta Olekszij Morozov ezredest a testületnek, és ez alkalommal kijelentette: a főtiszt elsődleges feladata, hogy a jövőben csak olyanok kerüljenek az általa vezetett hivatalhoz, akik Ukrajnához kötik a jövőjüket.

"A testületet meg kell tisztítani természetesen azoktól is, akik nem Ukrajnát választják maguknak, vagy lejáratják az állambiztonsági hivatalt" - közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban az államfő.

Zelenszkij májusban menesztette Morozov elődjét, Szerhij Rugyot, két nappal azután, hogy az SZBU őrizetbe vette a hivatal két alkalmazottját, akik az állambiztonság szerint együttműködtek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), és titkos információkat szivárogtattak ki.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató