2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Egy 12 éves lány megerőszakolásáért elítélt holland strandröplabdázó is szerepelni fog a párizsi olimpián

Egy 12 éves lány megerőszakolásáért elítélt strandröplabdázó is képviselni fogja Hollandiát a párizsi nyári olimpián – írja a CNN.

A most 29 éves Steven van de Veldét 2016-ban négy év börtönre ítélték, mert 2014 augusztuában egy kiskorú brit lánnyal folytatott szexuális kapcsolatot Angliában, ami az angol jog szerint nemi erőszaknak minősül. Miután Angliában letöltötte a büntetése egy részét, a két ország közötti egyezmény értelmében átszállították Hollandiába, ahol 2017-ben végül szabad lábra helyezték.

Szabadulása után visszatért a strandröplabda legmagasabb szintjére, most pedig a 23 éves Matthew Immersszel párosban kvalifikálta magát az olimpiára.

A The Telegraph cikke szerint éremesélyesek is, miután nemrég legyőzték a világranglistát vezető svéd párost, David Ahmant és Jonatan Hellviget.

„Ismerjük Steven történetét” – nyilatkozta Michel Everaert, a holland röplabdaszövetség főigazgatója, hozzátéve, hogy mind a Holland Olimpiai Bizottsággal, mind pedig a Nemzetközi Röplabda-szövetséggel egyeztettek, mielőtt Van de Velde visszatért volna a sportágba. „Annak idején az angol törvények szerint elítélték, és a büntetését letöltötte. Azóta folyamatosan kapcsolatban állunk Stevennel, aki mostanra teljesen visszailleszkedett a holland röplabda közösségébe” – mondta Everaert.

Szabadulása után Van de Velde a NOS holland közszolgálati csatornának nyilatkozva azt mondta: „Ami történt, megtörtént. Nem tudom visszacsinálni, így viselnem kell a következményeket. Természetesen el lehet ítélni. Ez életem legnagyobb hibája.”

A közelgő párizsi olimpia miatt a nemzetközi sajtó újra felkapta Van de Velde esetét, amire holland röplabdaszövetség közleményben reagált. Azt írták, fel voltak rá készülve, hogy az olimpia közeledtével újra fel fog bukkanni ez az ügy, de újra leszögezték, hogy támogatják Van de Velde párizsi részvételét. „Minden kvalifikációs követelménynek megfelel az olimpiai játékokra, így a csapat tagja” – áll a holland röplabdaszövetség közleményében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a CNN megkeresésére azt közölte, hogy a csapatok összeállítása kizárólag a nemzeti olimpiai bizottságok hatáskörébe tartozik, abba a NOB-nak nincs beleszólása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató