2024. július 22. - Magdolna
EUR : 391.11
USD : 359.51
Időjárás ikon33°21°

Irán kijelentette, hogy támogatni fogja a Hezbollahot, ha konfliktusba kerülne Izraellel

Irán és az "ellenállás tengelyének" valamennyi tagja minden eszközzel támogatni fogja a libanoni Hezbollah mozgalmat, amennyiben a mozgalom konfliktusba kerül Izraellel - mondta Kamal Kharrazi, Irán legfelsőbb vezetőjének egyik tanácsadója a Financial Timesnak.

Ha Izrael teljes körű offenzívát indít a Hezbollah ellen, az regionális konfliktust válthat ki - mondta Kharrazi.

"Minden libanoni, arab ország és az "ellenállási tengely" tagjai támogatni fogják Libanont Izrael ellen...... Lehetőség lesz arra, hogy a háború az egész térségre kiterjedjen, amelyben minden ország, beleértve Iránt is, részt vesz. Egy ilyen helyzetben nem lesz más választásunk, mint minden eszközzel támogatni a Hezbollahot" - mondta Kharrazi a lapnak.

Az iráni legfelsőbb vezető egyik tanácsadója szerint Teherán nem érdekelt egy regionális konfliktusban. Sürgette az Egyesült Államokat, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a további eszkaláció megakadályozása érdekében.

"A háború kiterjesztése senkinek sem áll érdekében - sem Iránnak, sem az Egyesült Államoknak" - mondta.

Korábban a Politico című lap amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a következő hetekben nagyobb összecsapásra kerülhet sor Izrael és a libanoni Hezbollah mozgalom között, ha az izraeli fél és a palesztin Hamász mozgalom nem tud tűzszüneti megállapodást kötni a Gázai övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) június 18-án bejelentette a libanoni offenzíva haditervének jóváhagyását. Israel Katz külügyminiszter ezután a Hezbollah megsemmisítésével és Libanon súlyos károkkal fenyegetőzött, ha teljes körű háború tör ki, hozzátéve, hogy Izrael közel áll egy olyan döntéshez, amely megváltoztatja az északi fronton érvényesülő szabályokat. A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrullah a maga részéről június 19-én azt mondta, hogy a mozgalom megszállhatja Észak-Izraelt, ha a konfrontáció tovább eszkalálódik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató