2024. július 14. - Örs, Stella
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Szijjártó: Magyarország globális koalíciót hozott létre, Kínától az Egyesült Államokig

Az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával fogadott el egy magyar kezdeményezésű határozatot. Május 19-e mostantól a Fair Play Világnapja.

„A mai nap egy hatalmas magyar sikerrel indult New Yorkban, ráadásul az olimpia évében!” – számol be Szijjártó Péter a Facebookon. A külügyminiszter hozzáteszi: az éjjeli órákban az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával elfogadta azt a magyar kezdeményezésű határozatot, amely május 19-ét a Fair Play Világnapjává nyilvánítja.

A Magyarország által beterjesztett határozathoz 92 tagállam csatlakozott társszerzőként, tehát nem csupán 92 ENSZ tagállam támogatta a magyarok kezdeményezését, de 92 ország tett szimbolikus vállalást is azzal, hogy a nevét adta a határozathoz, így jelezve teljes egyetértésüket a kezdeményezéssel.

„A Magyarország által vezetett tárgyalások eredményeként olyan globális koalíciót sikerült összehozni, amely magába foglalja Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína vagy az Egyesült Arab Emírségek támogatását”

– írja a miniszter, aki szerint sikerült a legnagyobb nemzetközi fórumon érvényt szerezni annak a szemléletnek, amely megerősíti a sportszerűség szellemiségét és az általa képviselt értékeket, mint a szabályok betartása, az ellenfél tisztelete, valamint az erőszak és a dopping elleni fellépés.

„Mi még emlékszünk az olimpia béketeremtő, senki által nem vitatott szerepére, emlékszünk arra, hogy egymással hadban álló országok sportolói borulnak egymás nyakába a küzdőtéren vagy a pályán egy-egy mérkőzés után. Most szeretnénk, ha az egész világ emlékezne erre, ezért is hatalmas eredmény, hogy a Magyarország által vezetett tárgyalásoknak ilyen széles koalíciót sikerült összehoznia a kezdeményezésünk mögött” – hangsúlyozza.

Szijjártó szerint alig három héttel a XXXIII. nyári olimpiai játékok előtt, nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen.

„Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik. Az ENSZ Közgyűlésének július 1-jei döntése tehát világos: május 19-e mostantól a Fair Play Világnapja” – zárul a bejegyzés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató