2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Tizennégy évre ítéltek egy embercsempészt, aki nyolc szírt hagyott egy égő furgonban

A férfi a rendőrök kérésére sem volt hajlandó kinyitni a raktér ajtaját, a slusszkulcsot pedig beletörte a gyújtáskapcsolóba.

A Szegedi Ítélőtábla különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtott egy férfit, aki a 2021 tavaszán M9-es autóúton egy égő furgonban magukra hagyta az általa szállított embereket. Élettársát szintén bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettében találták bűnösnek, őt négy év fegyházbüntetéssel sújtották, és egyikük sem bocsátható feltételes szabadságra.

A 21 éves férfi és 26 esztendős élettársa egy nemzetközi bűnszervezet tagjaként – fejenként 30 ezer forintért – szállított embereket a szerb–magyar határtól az osztrák zöldhatár közelébe 2021 februárjában.

Március 1-jén is egy személyszállításra alkalmatlan teherautóval vettek fel a szerb határhoz közeli erdős területen nyolc szír állampolgárt, köztük egy kisgyereket. Az autó azonban menet közben lerobbant, a motortérből füst szivárgott, ezért a vádlott félreállt az M9-es autóúton.

A helyszínre érkező rendőrök kérdésére tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana járművével. A járőrök a füst mellett égett szagot is éreztek, ezért felszólították, hogy nyissa ki a rakteret, amire ő azzal válaszolt, hogy a hátsó ajtó beszorult. Mivel a rendőrök nem tudták kinyitni a raktérajtót, ezért tűzoltókat hívtak a helyszínre, illetve felszólították a férfit, hogy adja át a jármű kulcsait, ő azonban szándékosan beletörte a slusszkulcsot a gyújtáskapcsolóba.

Továbbra is folyamatosan tagadta, hogy bármit vagy bárkit szállítana, ugyanakkor a járőrök dörömbölést és kiabálást hallottak a teherautóból. A tűzoltóknak és a határsértőknek végül együttes erővel sikerült kinyitniuk a hátsó ajtót és az utasok el tudták hagyni a rakteret. A tűzoltóknak sikerült a lángokat megfékezniük, az oltás megkezdésekor a jármű már teljes terjedelmében égett.

A történteket a pár a szalagkorlátnak támaszkodva nézte végig.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató