2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Szlovák elnök: Ukrajna nem kaphat meghívást a NATO-csatlakozásra a csúcstalálkozón

Ukrajna nem számíthat arra, hogy a július 9-11. között Washingtonban megrendezésre kerülő NATO-csúcstalálkozón “szabadkártyát” kap az Észak-atlanti Szövetségbe – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák elnök.

“Ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy az erről szóló bekezdésben szerepeljen, hogy a NATO-ba való felvétel bizonyos feltételektől függ, és hogy a szövetség országai ehhez hozzájáruljanak. Ez a dokumentum nem lesz “szabadkártya” a NATO-ba” – idézte a SME hírportál, miután megérkezett az amerikai fővárosba.

Minden országnak, amelynek meg van a joga, hogy meghatározza a jövőjét, és kérelmezi a csatlakozását bármely szervezethez, meg kell értenie, hogy a felvételéről szóló döntés a szervezet tagjaitól függ

– hangsúlyozta.

A NATO-csúcstalálkozó kedden kezdődött Washingtonban. A szervezet idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A csúcstalálkozón várhatóan megszületik az első dokumentum Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Japán kibővített együttműködéséről a szövetségben. Ezzel a lépéssel a szervezet hivatalosan is megjelenik Kína körül is.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora korábban azt mondta, hogy Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása sok munkát igényel, és időbe telik, amíg a szövetségen belül konszenzusra jutnak ebben a kérdésben. Mindazonáltal szavai szerint az Egyesült Államok továbbra is jelezni fogja Kijevnek, hogy felvehető a NATO-ba.

A 2021. júniusi brüsszeli NATO-csúcstalálkozó résztvevői egy záróközleményben azt mondták, hogy Ukrajna és Grúzia a jövőben számíthat a szövetségbe való felvételre. Oroszország hevesen elutasítja a NATO további keleti bővítésének gondolatát. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató