2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Profi katonai akciónak nevezte a svéd miniszterelnök a hétfői tömeges autófelgyújtásokat [Videó]

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=x69NEe0x-Cc[/embed]
Több városban mintegy száz autót gyújtottak fel hétfő éjszaka Svédország no-go zónáiban, ahol fiatal bandatagok gondolták úgy, hogy indokolatlan hétfői “bulit” tartanak. A fiatalok a kiérkező rendőröket is kővel dobálták meg, miközben eltorlaszolták az utakat. Természetesen a bevándorlásról, az etnikai feszültségekről a mainstream csatornákon senki nem beszél azóta sem, a hatóságok viszont letartóztatások helyett csupán értesítették az azonosított elkövetők szüleit. Stefan Löfven miniszterelnök egy szervezett katonai akcióhoz hasonlította a történteket, a rendőrség szóvivője viszont csak egyszerű iskolakezdés előtti feszültségről beszélt. 
A göteborgi rendőrséget az első esetről este 9 körül értesítették, majd utána több városban, Trollhättanban, Lysekilben és Falkenbergben, vagyis 100 km-re messzebb is hasonló esetek miatt riasztották a hatóságokat. Autók gyulladtak ki Helsingborgban és Malmőben is, de ezek a rendőrség egyik szóvivője, Fredrik Bratt szerint nem annyira kirívó esetek, és valószínűleg nincs közük a szervezett támadásokhoz sem. 
A svéd rendőrség impotenciájának újabb ékes példájáról tett tanúbizonyságot, ugyanis miután azonosította a kiskorú elkövetőket, úgy döntött, nem tartóztatja le őket a helyszínen, hanem azt látták a legjobbnak, ha értesítik a gyerekek szüleit, akik reményeik szerint elbeszélgetnek a kis lurkókkal erről a csínytevésről. 
"Tapasztalatból tudjuk, hogy az ilyen esetek gyakrabban fordulnak elő néhány héttel az iskolakezdés előtt"
– nyilatkozta a helyi médiának a rendőrség másik szóvivője, Ulla Brehm, aki a migráció okozta problémákra nem tért ki. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=iMW9uoQ5z40[/embed] A csínytevést egyébként olyannyira kell komolyan venni, hogy Stefan Löfven miniszterelnök profi katonai akcióhoz hasonlította a történteket, akinek szociáldemokrata pártja egyébként egyre kisebb támogatást élvez a lakosság körében, emiatt pedig esélyes, hogy leszerepelnek majd a szeptemberi választáson, amelynek a legfontosabb kérdése természetesen a migráció. 
"Nincs olyan kiábrándultság, frusztráció, vagy igazságtalanság, ami arra motiválhatna bárkit, hogy tönkretegye mások tulajdonát"
– tette hozzá. Egyelőre nem tudni, hogy mi motiválta a támadást, de simán lehet, hogy ez csak egy főpróba volt egy nagyobb, átfogóbb és talán véresebb akcióhoz. Vezető kép: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Getty Images. A felső videót a PestiSrácok.hu svédországi olvasója küldte be.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató