2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Svéd miniszterelnök: jöhetnek a migránsok, csak rendezetten

Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Európai Unió rendezett migrációs politika révén rendezett bevándorlást biztosítson, ami nem csak az uniónak és tagországainak, hanem az Európába érkezőknek is érdeke.

A szociáldemokrata politikus az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folytatott vitáján mondott beszédet. Kiemelte, hogy a rendezett migrációs politikára az egyik lehetőség a hatékony együttműködés kialakítása az unión kívüli országokkal, köztük is kiemelten a migráció kiinduló- vagy tranzitországaival annak érdekében, hogy kevesebben kényszerüljenek elhagyni hazájukat, és ne alakulhassanak ki újabb migrációs válságok.

Fontosnak nevezte a külső határok védelmét is, amely véleménye szerint a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) március végi megerősítésével jó irányba halad. Az uniós értékek egyik legfontosabbjának tartott szabad mozgáshoz közös és rendezett határellenőrzés biztosítására van szükség - húzta alá.

Ezáltal emberi életeket lehet megmenteni, a határokra érkezettek számára pedig nagyobb biztonságot lehet teremteni"

- fogalmazott.

A menekültek befogadása nehéz feladat úgy az unió, mint a tagállamok számára, de megfelelő feltételeket kell teremteni azoknak, akik már Európába értek, és akiknek a menekültkérelme elbírálás alatt van - mondta.

A szociáldemokrata politikus véleménye szerint széles körű megállapodásra van szükség ahhoz, hogy soha többé ne állhasson elő olyan kaotikus állapot, mint 2015-ben a migrációs válság kirobbanásával.

Biztosítani kell, hogy megosztott legyen a felelősség a tagállamok között. Ennek elérésével fenntartható migrációs politikát lehet folytatni -- húzta alá.

Brüsszelben számos politikus továbbra is azon az állásponton van, hogy a migránsok beáramlásával nincsen probléma. Ők a migrációt szeretnék menedzselni, a megszüntetése helyett.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató