Vadhajtások

Dánia: A második generációs bevándorlók fele szerint a vallás kritikát meg kell tiltani

Egy új felmérés Dániában rámutatott, hogy a második generáció közel fele úgy gondolja, hogy a vallás kritikáját egyenesen be kell tiltani.

A 2019. évi felmérés szerint a második generációs bevándorlók 48 százaléka úgy véli, hogy az államnak meg kell tiltania a vallás kritizálását, szemben az első generációs bevándorlók 42 százalékával és az eredeti dánok 20 százalékával, jelentette a Kristeligt Dagblad dán újság.

A felmérés azt is feltárta, hogy egyre több a bevándorló, akik „dánnak” érzik magukat. A felmérésben szereplő első generációs bevándorlók 70% -a úgy érzi, hogy dánnak érzi magát, szemben a 2011-es 58% -kal. Az ő leszármazottaik vonatkozásában 82% -uk jelentette dánnak magát szemben a 2011-es 71% -kal.

Karen Nielsen Breidahl, az Aalborgi Egyetem Politikai és Társadalmi Intézetének professzora számára a vallás kritikájának kérdése megbízható mutatóvá vált arról, hogy a bevándorló milyen mértékben integrálódott a dán társadalomba.

„Nem hiszem, hogy ez a kérdés önmagában tükrözi azt, hogy ellenzi-e a dán vagy a demokratikus értékeket. Amikor az embereknek feltesznek egy ilyen kérdést, kevés ember tér vissza a megvilágosodás ideáljaihoz. Ehelyett a válasz egy jelenlegi vitát tükröz, amelyben nagy a szakadék ”

– mondta Breidahl.

Az elmúlt néhány évtizedben a Dániában élő bevándorlók aránya jelentősen megnőtt. 2017-től a bevándorlók a Dániában a teljes népesség 12,9% -át tették ki.

A legutóbbi bevándorlás jellegére valószínűleg nem meglepő, hogy az iszlám az ország legnagyobb kisebbsége, mivel a muszlimok ma a dán népesség több mint 5 százalékát képviselik.

Voice of Europe nyomán Vadhajtások.hu