2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

"Kárpátalján nem magyarok élnek, hanem magyar származású ukránok" - tiltakozik a KMKSZ

Zelenszkij ide vagy oda, nem sok minden változik a kárpátaljai magyarokkal szemben. Sem a nyelvtörvény, sem az oktatási törvény nem került napirendre, minden marad a régiben. Az ukrán külügyminiszter szerint, örüljünk, hogy legalább 2023-ig kaptunk haladékot az oktatási törvénnyel kapcsolatban. [caption id="attachment_40010" align="alignnone" width="3911"] Ungvár, 2019. július 6.
Ihor Bondarenkó, Kárpátalja új kormányzója a beiktatása után Ungváron 2019. július 6-án. Ihor Bondarenkót Volodimir Zelenszkij ukrán elnök iktatta be.
MTI/Nemes János[/caption]   A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tiltakozását fejezi ki a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökének, Ihor Bondarenkónak az ukrinform.ua-nak adott interjújában tett kijelentése miatt, mely szerint
„Kárpátalján nem magyarok élnek, hanem magyar származású ukránok”.
Szeretnénk emlékeztetni Kárpátalja vezetőjét, hogy Ukrajna Alkotmányának 53., 92. és 119. cikkelye – az európai gyakorlatnak megfelelően, hivatalosan – az „őslakos népek és a nemzeti kisebbségek” kifejezést használja az országban élő nemzetiségek megjelölésére – írja tiltakozó bejegyzésében a KMKSZ melyet lapjuk tett közzé.
A kisebbségekre vonatkozó hatályos ukrán törvények és kétoldalú megállapodások az „ukrajnai magyarok” és „kárpátaljai magyarok” kifejezéseket használják, az új „magyar származású ukránok” terminus bevezetése nemcsak értelmezhetetlen, de sértő is közösségünkre nézve.
Forrás: Karpathir.com
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató