2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A bíróság dönt Salvini sorsáról - akár 15 évet is kaphat

Politikai kampányba fulladó, hosszadalmas jogi procedúra várható Olaszországban.A parlament felsőháza szerda este 156 igen szavazattal 76 nem szavazat ellenében döntött Matteo Salvini mentelmi jogának megvonásáról. A szenátus ezzel elfogadta a catanai miniszteri bíróság kérését, hogy lefolytathassa a vizsgálatot a volt belügyminiszter ellen a Gregoretti hajó ügyében felmerült személyi szabadság megsértése, illetve hivatali visszaélés gyanúja miatt. Matteo Salvini volt belügyminisz­ter, a jobbközép szövetség vezetője – aki vádlottként jelenik majd meg a catanai bíróságon – tavaly öt napon keresztül váratta a parti őrség Gregoretti nevű hajóját, mindaddig nem engedte kikötni a 131 illegális migránst szállító hajót, amíg más európai uniós tagállamok nem jelezték, hogy átveszik őket. Előre láthatóan a hosszadalmas pereskedés egy hatalmas politikai kampányba fordulhat, melynek során a volt belügyminiszter következetesen tovább folytatja az illegális bevándorlásra vonatkozó „zéró tolerancia” irányelveit, ahogyan azt a szenátusban elhangzott beszédében is hangsúlyozta.

A catanai miniszteri bíróság 15 év szabadságvesztésre ítélheti Salvinit, amennyiben a felmerült vádak beigazolódnak.

Giulia Bongiorno szenátor, a volt miniszter védőügyvédje a felsőházban óvatosságra intette a Liga vezérét, és felszólította tartózkodjon a túlzott magabiztosságtól, illetve a kihívó viselkedéstől. Csütörtök reggel a szenátusi elnökség továbbította a catanai ügyészségnek Salvini kivizsgálásának engedélyezését. Az ügy újra Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész asztalára kerül, aki már tavaly szeptemberben is Salvini felmentését kérte, mivel véleménye szerint az ellene felmerült vád alaptalan. Zuccaro szerint az a tény, hogy a bevándorlókat öt napig a hajó fedélzetén tartóztatták, miközben ellátást bizto­sítottak számukra nem minősül személyi szabadság megsértésének. A catanai miniszteri bíróság azonban elutasította Zuccaro álláspontját. Az ügy további kimenetele bizonytalan. Tavaszra várható az első kihallgatás, melynek során a bíróság dönthet a volt belügyminiszter felmentéséről vagy az ügy jogi útra tereléséről.  „Matteo Salvini mentelmi jogának megvonása és az ellene irányzott további jogi folyamatok mind politikai indíttatású eljárások” – hangsúlyozta lapunknak Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője (képünkön). „Salvini egykori belügyminiszterként a saját politikai meggyőződésén túl, kormányának politikai álláspontját képviselte és az olasz alkotmány szerinti kötelezettségének tett eleget, amikor Olaszország határainak védelmét biztosította az embercsempészek feltartóztatása által” – emlékeztetett, hozzátéve – „egy demokratikus jogállamban a fennálló jogszabályoknak lehetőséget sem szabadna adniuk ilyen jellegű, kommunista érát idéző eljárások megindítására”. „Ráadásul az, hogy mindezt egy olyan politikussal szemben teszik, akinek toronymagas a támogatottsága, az olasz állampolgárok véleményének teljes figyelmen kívül hagyását jelenti” – tette hozzá az elemző. Halkó szerint az egyébként is instabil olasz kormány fellépése kiváló példa arra, hogy a baloldalon összefogás kizárólag a nemzeti érdekek ellen tud megvalósulni, ezáltal is a saját politikai következetlenségüket és tétlenségüket próbálva leplezni. (ŐM)
Elkerülhetetlen a jobbközép fordulat
A szociáldemokrata (S&D) frakcióból a liberális Renew Europe padsoraiba ül át az Európai Parlamentben Nicola Danti, az Élő Itália (IV – Italia Viva) egyetlen képviselője – számolt be a frakció. Matteo Renzi volt olasz szociáldemokrata kormányfő 2019 szeptemberében alapította meg az IV-t, miután kivált a Demokrata Pártból (PD). A brüsszeli VoteWatch tegnap megjelent elemzésében vizsgálta, milyen mértékben értenek egyet az olasz pártok. A Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciójának tavalyi összeomlása nem meglepő annak fényében, hogy a kért párt az előző ciklusban még az esetek 49 százalékában szavazott együtt, tavaly nyár óta már csak 31 százalékban. Az M5S igyekszik igazodni új partneréhez, a PD-hez, de korábban is sok kérdésben egyetértettek: az előző ciklusban 60 százalékban, most 68 százalékban szavaznak együtt. A VoteWatch szerint a kormánypártok csökkenő népszerűsége miatt aligha erőltetik az előrehozott választásokat, ám a politikai fordulatot már csak halogatni lehet, nem pedig elkerülni.Forrás: Magyar Hírlap
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató