2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Nyílik a pokol kapuja: Egész Amerikára kiterjedtek a zavargások, káosz minden városban

– Mindenki azt szeretné, ha minden szavazatot megszámlálnának, függetlenül attól, hogy postán küldték-e el vagy személyesen adták le. A szavazatszámlálás időbe telik. Ez a demokrácia bizonyítéka, nem pedig csalás – áll abban a nyilatkozatban, melyet két állami, felügyelőbizottságot képviselő, a republikánus Clint Hickman és a demokrata párti Steve Gallardo adott ki.
     Füst, a rendőrautók villogó szirénái, ordítás, fegyverek – írja a The New York Times amerikai lap a nagyvárosi utcák általános látképéről. Az Egyesült Államok elnökválasztási eredményhirdetéséhez közeledve szerda este több városban vonultak utcára Donald Trump elnök hívei és bírálói, a tiltakozáshullám gyakorlatilag az egész országon végigsöpört. Számos helyszínen a békésnek indult tüntetések rövid időn belül erőszakossá váltak és összecsapásokhoz vezettek, a városok többségében a rendőröket is kivezényelték. Az amerikai állampolgárok még kedden szavaztak az Egyesült Államok következő elnökéről, azonban a verseny annyira szoros, hogy a végeredmény kihirdetésére várni kell az utolsó szavazatok összeszámlálásáig.     
– Hagyják abba a számlálást!
– skandálták a Trumpot támogatók Detroitban azt követően, hogy az elnök bejelentette, kampánytörzse négy pert indított a választási eredmények miatt. Wisconsinban és Michiganben a szavazatok újraszámlálását követlik, Pennsylvaniában és Georgiában pedig a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz a republikánusok. A detroiti eseményeket tovább fokozta annak a hírnek az elterjedése, miszerint az elnök riválisa, a demokrata párti Joe Biden elnökjelölt megnyerte a michigani szavazók támogatását. Később a rendőrök a város szavazatszámláló központjában is megjelentek, ahol megtiltották a republikánusok és demokraták közvélemény-kutatóinak, hogy belépjenek az épületbe.    Manhattan a zavargások egyik legsúlyosabb pontja, a városban mintegy hatvan Trump-ellenes személyt tartóztattak le, miután a békés tüntetések heves összecsapásokká váltak. A demonstrálók már nemcsak meneteltek a város utcáin, hanem a kivezényelt biciklis rendőrökkel is konfrontálódtak, kukákat gyújtottak fel, szemetet és tojást dobáltak.
– Minden szavazatot számoljanak meg!
– követelték a tüntetők. A városban akkor kezdődtek el a zavargások, amikor Trump bejelentette, hogy a szavazással és a voksok megszámlálásával – különösen azokkal, amelyek postai úton érkeznek meg – komoly problémák merülhetnek fel. A helyi rendőrkapitányság közösségi oldalán tette közzé nyilatkozatát, miszerint úgy vélik, hogy a szólásszabadság fontos és nagyra becsülik, azonban az őrizetbe vett személyek már nem a békés tiltakozás szellemében vonultak a tömeggel.  Az oregoni Portland belvárosa már hónapok óta a rendszeres tüntetések helyszíne, az elnökválasztások kapcsán pedig még inkább fokozódott a helyzet. Rengetegen vonultak utcára Trump bírósági bejelentését követően, azonban már nemcsak az elnökválasztás miatt elégedetlenkedők jelentek meg, hanem azok is, akik a rendőri erőszak visszaszorításáért tüntetnek. Tegnap este már ablakokat is betörtek a tüntetők, ezért Kate Brown kormányzó már a Nemzeti Gárda segítségét kérte. A rendőrök legalább 11 személyt vettek őrizetbe, akik közül sajtóhírek szerint egy férfi Molotov-koktélt dobott a rendőrök felé. A letartóztatott tüntetőktől puskát, lőszereket, kést és tűzijátékokat is elkoboztak.          Forrás: Magyar Nemzet  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató