2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Trump: Biden afganisztáni kudarca országunk történelmének legkínosabb pillanata

Donald Trump, az USA korábbi elnöke a Breitbart-nak nyilatkozott.

Trump megjegyzései egy hosszas és széleskörű, csaknem kétórás exkluzív interjúban hangzottak el szerda este a New Jersey északi részén lévő golfklubjában lévő irodájában, ahol az elmúlt hónapokban élt és dolgozott.

Az interjúra a csütörtök reggeli szörnyű terrortámadás előtt került sor,- Kabulban, a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren - a támadás 13 amerikai katonatiszt és számos afgán életét követelte, és még többeket megsebesített -,  pillanatokkal azután, hogy a Biden-kormány magas rangú tisztviselői megpróbálták elbagatelizálni az Afganisztánban rekedt amerikai állampolgárok számát, több mint egy héttel azután, hogy a tálibok ismét átvették az irányítást az egész országban.

"Nos, az egyetlen dolog, ami meglepett, az az, hogy mindenki tudta, hogy ez az afganisztáni helyzet mennyire ostoba volt, hogy soha nem lett volna szabad így megtörténnie" - mondta Trump. "Mert mindenki tudja. Egy gyerek is tudná, hogy a katonaságot veszed ki utoljára. Mindenkit kivonsz, az összes felszerelést - a 83 milliárd dollár értékű felszerelésedet -, aztán felrobbantod a bázisokat. És talán maradsz, veszel egy bizonyos területet, amit esetleg meg akarsz tartani, mint például Bagramot. Megtartod a Bagram bázist, mert Kína és Irán mellett van. Milliárdokba kerülhet az építése, de más okokból is szükségünk lehet rá. Viszont mindenki tudja, hogy a hadsereget utoljára kell kivonni. És ők a hadsereget vitték ki először."

Biden csütörtöki sajtótájékoztatóján ismét megpróbálta Trumpot hibáztatni saját afganisztáni kudarcaiért, ami visszatérő téma Biden és szövetségesei részéről, mivel az egyre mélyülő, illetve gyorsan súlyosbodó afganisztáni válság kezelésével küzdenek. Trump azonban ebben az interjúban megjegyezte, hogy az általa 2020 februárjában aláírt alku - miután Trump és külügyminisztere, Mike Pompeo tárgyalt a tálibokkal a feltételekről, és maga Trump, valamint Pompeo is találkozott Abdul Ghani Baradar molla tálib vezetővel - óta, egészen csütörtökig, még Biden idején sem vezetett amerikai áldozatokhoz Afganisztánban.

"Ezekkel az emberekkel nagyon jó munkát végeztem - ne feledjék, másfél éve nem halt meg egyetlen katonánk sem" - mondta Trump szerda este a Breitbart Newsnak. "Ez volt a feltétel, egyetlen amerikai katonát sem öltek meg".

Nyilvánvalóan mindez csütörtökön megváltozott, amikor az amerikaiakat az a kijózanító hír érte, hogy egy állítólag az ISIS-K terrorista csoporthoz kötődő öngyilkos merénylő, akit a repülőtéren kívüli tálib biztonsági tisztviselők állítólag beengedtek, felrobbantotta magát, több mint egy tucat amerikai katonatisztet, valamint számos afgánt "magával vitt", és számtalan embert megsebesített.

A szörnyű hírre reagálva Trump és Melania Trump volt first lady csütörtökön közös nyilatkozatot adott ki, amelyben részvétüket fejezték ki a megölt szolgálati tagok családjainak, és felháborodásukat fejezték ki a teljes kudarcok miatt, amelyek ehhez vezettek.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató