2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

ENSZ-szakértő: Komoly emberi jogi kockázat, hogy a magyar kormány korlátozza a médiaszabadságot

Magyarországon vizsgálódott az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó jelentéstevője, és arra jutott: a kormány a maga javára próbálja torzítani a médiapiacot, ami komoly aggályokat vet fel a választás előtt.

A következő választás idején emberi jogi kockázathoz vezethet az, ahogyan Magyarországon az elmúlt évtizedben beavatkoztak a médiapiac folyamataiba – állapította meg Irene Khan, az ENSZ szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal foglalkozó különleges jelentéstevője.

Khan azzal a megállapítással zárta a magyarországi látogatását: egy demokráciában nem lehet monopolizálni az információkat.

Az egyhetes látogatás tapasztalatait úgy összegezte: azzal, hogy a kormány a média szabályozó hatóságain át terjeszti ki a befolyását, állami támogatást ad a kormánypárti médiának, és megnehezíti a vele kritikus újságok munkáját, aláássa a média sokszínűségét és függetlenségét.

A teljes jelentés csak jövő júniusra készül el, Khan azonban külön kiemelte: már addig is, a jövő tavaszi választás előtt figyelni kell arra, hogy a jelöltek egyenlően jelenhessenek meg a médiában, és hogy a választók sok forrásból kaphassanak információkat. Arra is kitért, hogy a politikusok mérgező környezetet teremtettek, hogy kihasználhassák a társadalmi megosztottságot és a gyűlöletet.

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált.

Azt írta:

„Úgy tűnik, Megbízott asszonynak az a mérgező környezet, ha egy országban nincs túlsúlyban a liberális fősodor, hanem épp csak annyira van jelen, mint a konzervatív oldal. Sajnáljuk, ha egyesek nem azt a liberális hegemóniát találják itthon, mint amit a »fejlett« Nyugaton megszokhattak, számunkra azonban a médiapluralizmus a különböző nézetek egyenlő megjelenését jelenti.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató