2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tüntetések törtek ki Iránban a vízhiány miatt

A teheráni vezetés az ötven éve nem tapasztalt aszályt hibáztatja a vízhiányért, míg a rezsim bírálói a hatóságok rossz vízgazdálkodására is felhívják a figyelmet.

Tüntetések törtek ki pénteken Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban a vízhiány miatt, a régió legnagyobb folyójának, a Zajánderudnak a kiszáradt medrében gyülekező elégedetlenkedőket a karhatalom egyebek között könnygázzal és gumibotokkal oszlatta (a fotó még november 19-én készült).

Az iráni hírügynökségek és a közösségi médián megjelent bejegyzések szerint a térséget sújtó aszály miatt a helyi földművesek megsegítését követelő aktivisták százai közül többen köveket hajigáltak a rendőrökre. A Farsz félhivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy a tüntetők egy rendőrségi motort és mentőautót is felgyújtottak a világhíres Hadzsu-híd közelében történt megmozduláson.    A péntekre virradó éjszaka során ismeretlenek rátámadtak a vízhiány miatt két hete békés ülősztrájkot folytató földművesekre és felgyújtották sátraikat. A helyi farmerek már évek óta tiltakoznak az ellen, hogy a Zajánderud vízét elvezetik más térségek, így például Jazd tartomány ellátására, aminek következtében földjeik kiszáradnak és megélhetésük kerül veszélybe. Az iráni sajtó szerint a jazdi csővezetéket már többször is megrongálták a múltban.

Júliusban szintén a vízhiány miatt Irán délkeleti részein voltak erőszakba torkollott megmozdulások, amelyek során több embert lelőttek a biztonságiak. A teheráni vezetés az ötven éve nem tapasztalt aszályt hibáztatja a vízhiányért, míg a rezsim bírálói a hatóságok rossz vízgazdálkodására is felhívják a figyelmet.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató