2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

Orbán Viktor kormányfő tartja az év utolsó kormányinfóját – közölte meghívójában a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A sajtótájékoztató kedden 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban.

A miniszterelnök válaszol a kérdésekre 

Ahogy arról beszámoltunk, rendhagyó módon Orbán Viktor tartja az év utolsó Kormányinfóját.


↓Itt visszaolvasható - Percről-percre tudósítás↓

 

Mit gondol a Városháza-ügyről?

– kérdezte Orbántól a közmédia. „Mindenki söprögessen a saját portáján” – mondta a kormányfő. Amíg fideszes többség van a parlementben, addig a parlamentet nem fogják tudni eladni – hangsúlyozta.

„Piros a paradicsom nem sárga, előre megy az ország, nem hátra”

- mondta Orbán Viktor.

Menekültek csak schengenen kívül

A bevándorlással is foglalkozni kell, hiszen egyre többen vagyunk Európában, akik úgy vélik, hogy a menekülteket nem az EU területén, hanem azon kívül kell lefolytatni a befogadásukra vonatkozó eljárást.

Ez két nagy vitát generál: ha kerítéssel védjük az országot, akkor ezt hajlandó-e támogatni az EU. Szenvednek az uniós szakembereket, akik már mindent támogatnak, kütyüket is, de ezt nem. Idővel viszont Brüsszelnek át kell vállalnia a kerítés építésének legalább felét, ahogy a fenntartásnak is az 50 százalékát kellene állniuk.

Jövőre az atomenergiát is zöld energiává minősíthetik át

Az uniós vitákat ismertetve Orbán azt állította, hogy az energiaválság miatt jövőre az EU-ben is hivatalos állásponttá fog válni az, hogy

a nukleáris energia nélkül nem valósítható meg a klímavédelmi politika

A földgáz pedig fenntarthatónak fogadható el, azzal a kitétellel, hogy ezt előbb-utóbb ki fogják vezetni. Ezek a minősítések az uniós támogatás szempontjából fontosak.

A világdivatot elutasítjuk

Fontos lesz jövőre a gyermekvédelmi népszavazás – mondta Orbán. A kérdés az, hogy a gyermekeink nevelése kinek az irányításával, felügyelete alatt történjen. Mi azt gondoljuk, hogy a szülőknek kizárólagos joga ebben, de a világdivat nem ez. Mi a saját utunkat járjuk, „a világdivatot elutasítjuk”.

Ezt a kérdést nálunk nem az elitek, nem az aktivisták és nem a politikusok döntik csak el, hanem népszavazás is lesz a kérdésről, ahogy volt ez a bevándorlás ügyében is. Ilyen Európában csak nálunk van, máshol az „elitek döntenek erről”.

Csaknem 10 millió új, omikron ellen fejlesztett vakcina érkezik

Orbán ismertette a magyar vakcinakészletet, eszerint a van még 2,4 millió Pfizer-vakcina, 2 millió vakcina „a gyerekek oltására”. A miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Bizottság beszerzési programjának keretében Magyarország is igényelt a Pfizer kifejezetten az omikron elleni védekezésre fejlesztett vakcinájából 9,5 millió adagot, mely 2022-23 folyamán érkezik majd.

Orbán: Nem segélyekre, hanem beruházásokra építettük az újraindítást

Szeretné felhívni a nemzetközi sajtó figyelmét is arra, hogy a gazdaság újraindításáról nemzeti konzultációt tartottunk, az abból kinyert elveket felépítve szerveztük meg az újraindítást.

Nem segélyekre, hanem beruházásokra építettük az újraindítást. 1700 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra, 1435 beruházás kapott támogatást. A foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet. A munkanélküliség 3,9 százalék, míg az EU átlag ennek duplája – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: 2021 két dologról szólt 

A 2021-es év két dologról szólt a magyarok életében: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról - kezdte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy nehéz év volt. 2021-ben viszont már nem voltunk annyira tehetetlenek, mint 2020-ban, van vakcinánk, ennek köszönhetően a karanténokra épülő védekezés helyett az oltás alapú védekezésre állhattunk át. A kormányfő kifejtette, hogy az 5,5 millió oltottat viszonylag gyorsan elértük, de utána lelassult a folyamat. 

A hangsúly most a megerősítő oltáson, illetve az 5-11 éveseknek nyújtott oltáson van. A harmadik oltások számát tekintve a népesség 32 százalékánál tartunk, az uniós átlag 21,5 százalék.

Orbán: Egyfolytában védekeznünk kellett

A mögöttünk hagyott évről mondott pár szót a kormányfő. A vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt az év. „Egyfolytában védekeznünk kellett” – mondta. Idén nem voltunk eszköztelenek, hiszen van már vakcina.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató