2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

Orbán Viktor kormányfő tartja az év utolsó kormányinfóját – közölte meghívójában a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A sajtótájékoztató kedden 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban.

A miniszterelnök válaszol a kérdésekre 

Ahogy arról beszámoltunk, rendhagyó módon Orbán Viktor tartja az év utolsó Kormányinfóját.


↓Itt visszaolvasható - Percről-percre tudósítás↓

 

A szlovák kormányfő meggyőzte Orbánt

A magyar kormány nem tett le a szlovákiai ingatlanok vásárlásáról, ezek továbbra is zajlanak. Amit a Szlovákok erősen kifogásoltak, az az, hogy magyarok mezőgazdasági földeket vásároltak Szlovákiában – mondta Orbán.. Erre egyébként az EU-s szabályok lehetőséget adnának, de be kellett látnom, hogy az egy más eset, ha magyar emberek vásárolnak földeket Szlovákiában, mint ha a magyar állam vesz ingatlanokat – vezette le, ebben a szlovák kormányfő meggyőzte Orbánt.

Kövér zárt körben, de nyilvánosan beszélt

Amikor a kormányzati tisztséget betöltő személyek beszélnek, azt három részre lehet osztani. Az egyik titkos, azt titkosítani lehet. A második, amikor nem titkos, de zárt körben beszélünk, ez történt amikor Kövér szavai kiszivárogtak a titkosszolgálati vezetőknek tartott beszédéből. Az utolsó, amikor nyilvánosan beszélnek.

Ha az első, minősített esetről lett volna szó, akkor lettek volna következményei. Mivel nem így történt, nem lettek.

Ez veri szét az EU-t

Orbánt a visszatartott EU-s újraindítási pénzekről is kérdezték. A kormányfő ezt a „legbrutálisabb szabotázsnak” tartja. „Ez veri szét az EU-t” – mondta.

A legrosszabbakat tudom mondani az egész ügyről – tette hozzá. „Rövidlátó, pártpolitikai döntésekről van szó.” Az Európai Bizottság politikai játszmát játszik, mert azt szeretnék, hogy ne ez a kormány legyen Magyarországon, hanem az ellenzéket támogatják – hangsúlyozta Orbán.

A kormányfő szerint Juncker szolgáltatta ki a pártpolitikai szándékoknak az Európai Bizottságot, ő tette politikai testületté a bizottság, pedig az unió alapelképzelései szerint még nem volt ilyen funkciója. Kell találni olyan vezetőket, akik visszavezetik a Bizottságot arra az útra, amikor nem politikai testületként működik az Európai Bizottság, hanem a szerződések őreként.

Karácsony nagyon bátor

Pintérrel tényleg üvöltött Karácsony Gergely?

Nagyra értékelem a főpolgármester úr bátorságát, mert én még a hangomat sem mertem felemelni vele szemben - mondta Orbán. Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely valóban ordítozott-e Pintér Sándorral a Városháza-ügyben indított nyomozás miatt, annyit mondott:

Nagyra értékelem a főpolgármester úr bátorságát, mert én 1996 óta dolgozom Pintér Sándorral, de a hangomat sem mertem felemelni.

 

Messzemenő következményei lehetnek, ha nem kap Magyarország pénzt

Nincs az EU-nak jogalapja, hogy megtagadja a helyreállítási alaptól. Ez ugyanis egy hitel, amit a mi nevünkben is felvesz az EU. Ezért is jár Magyarországnak az összeg, hiszen a hitelért mi is felelősséget vállalunk.

A jogszabályok szerint jár nekünk, ezért ez szétveri az uniót, ha nem kapjuk meg a pénzt. Ki fog megbízni a bizottságban, hogyan fogjuk elérni, hogy megszavazzuk az ilyen programokat, ha nem kapunk belőle.

Ezért pártpolitikai befolyás alatt álló uniós vezetést mutat, hogy nem kapunk pénzt decemberben sem, miközben egyes már nyáron megkapták a pénzt.

A fekete lyukat el kell tüntetni

Magyarország és Görögország között egy fekete lyuk van, a Balkánt integrálni és stabilizálni kell. Ezt nem lehet a szerbek és a bosnyákok nélkül, a Balkán kulcsa Szerbia és a szerb nemzet.

Sok magyar úgy gondolja, hogy Bosznia messze van, pedig a magyar határtól mindössze 70 kilométer. Ezért sem szabad hagyni, hogy elmérgesedjen ott a helyzet - üzent ismét Németországnak Orbán.

Mikor bővülhet az EU?

Nem állnak jól a csillagok - mondta az uniós bővítés lehetőségéről. Horvátország csatlakozása is nehéz volt, Orbán állítása szerint mindent megtesz azért, hogy előre tudjunk lépni.

Az ember arra gondol, hogy hol van Szarajevó, azt látjuk, hogy Budapest alatt van. Magyarország kapujában, a terület stabilitása összeurópai érdek. Ha erről sikerül meggyőzni az EU-t, akkor lehet bővítés, ha nem, akkor minden marad így. Ha nem bővítunk, akkor Magyarországnak a kapunak kell maradnia.

 

Elképzelhető, hogy a Fidesz együtt fog működni az Afd-vel?

– érkezett a kérdés. „Eddig ezt teljesen kizártuk” – mondta Orbán. „Eddig?” – kérdezett vissza az újságíró. „Ma, ma van” – válaszolta a kormányfő.

Csak később tudjuk visszavásárolni a budapesti repülőteret

A pandémia és a zöldpolitika miatt bizonytalan a légiközlekedés jövője. A magyar állam pénzügyi biztonsága miatt csak később tudjuk majd visszavásárolni a Ferihegyi repteret, nem az eredeti ütemterv szerint.

A barátaim vereségeket szenvedtek

Német kancellár és az izraeli miniszterelnökkel tervez-e találkozni?

Nem jó a lapjárásom a nemzetközi politikában, mert a barátaim vereségeket szenvedtek. Ezért sem hívták meg Magyarországot az USA-által szervezett demokrácia csúcsra, mert jóban voltunk a Trump-kormányzattal, és ezért nem találkoztam az izraeli kormányfővel, mert jóban voltunk Netajáhúval. És a konzervatív német kormány után szociáldemokrata lett, ez is nehézséget okozhat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató