2022. január 28. - Karola, Károly
EUR : 358.69
USD : 320.34
Időjárás ikon

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

Orbán Viktor kormányfő tartja az év utolsó kormányinfóját – közölte meghívójában a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A sajtótájékoztató kedden 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban.

A miniszterelnök válaszol a kérdésekre 

Ahogy arról beszámoltunk, rendhagyó módon Orbán Viktor tartja az év utolsó Kormányinfóját.


↓Itt visszaolvasható - Percről-percre tudósítás↓

 

Itt a vége!

Köszönjük, hogy nálunk követted.

Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent

Miért lett rosszabb a járványhelyzet a legrosszabb forgatókönyveknél is a negyedik hullám esetén – kérdezte a 444. Voltak intézkedések Orbán szerint, intézkedett a kormány az oltásokról. „Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent, amit lehetett” – mondta Orbán.

Magyaroroszágon olyan egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre, ami sehol Európában nincs, ilyen például a bevethető kórházi ágyak száma.

Szinte már kínosan figyel arra, hogy ne ejtse ki Márki-Zay nevét

Ez így van - ismerte el Orbán, hozzátéve, hogy miért lenne jó, ha az ellentetjét tenné.

Budapest egyben vagy darabokban a jobb?

A jegybankelnöknek is lehetnek ilyen gondolatai - felelte arra a kérdésre, hogy Matolcsy György feldarabolná Budapestet.

Én nem zuglói vagyok, erről döntsenek a zuglóiak - mondja.

Talán nem tűnik macsóskodásnak, de rendet tettem, amikor kellett

A jobboldalon az a felfogás, hogy a politikusok csinálják a politikát, az üzletemberek pedig az üzletet. Nálunk a jobboldalon is volt ebből kavarodás és baj, de rendet tettünk, „talán nem tűnik macsóskodásnak, de rendet tettem, amikor kellett” – mondta Orbán, utalva a Simicska Lajossal kapcsolatos konfliktusára.

A baloldalon viszont ez nem így van, ott az üzletemberek is politizálnak, a rendszerváltás utáni miniszterelnökeik között is több milliárdos üzletember volt – vezette le.

Nem szeretne szigorúbb eszközökhöz nyúlni az orvosok karácsonyi ügyeleteinél

A Magyar Orvosi Kamara közlése szerint nagyon nehezen telnek be a karácsonyi orvosi ügyeletek, mert ezek az ügyeleti órabérek alacsonyabbak, mint a sima órabérek. Orbán arra kéri az orvosokat, vállalják el a karácsonyi ügyeleteket, tudja, hogy ez nehéz, de mégis ezt kéri.

Nem szeretne szigorúbb eszközökhöz nyúlni, szeretne ha ez önkéntes alapon maradna – mondta. Olyan béremelés volt az orvosok esetében, amilyen még nem volt korábban. Gulyás szerint nem igaz, hogy csökkentek az ügyeleti díjak, a fizetésekhez képest persze igen, mert nagyot nőttek a bérek, a korábbi havi 5-600 ezres bérek helyett 1,5-2 millió orvosi fizetések vannak – érvelt Gulyás.

Új kínai és orosz vakcinára nincs szükség

Napirenden van a negyedik oltás kérdése, de oda nem jutottak, hogy kormányelőterjesztés legyen belőle.

Bár néhányan már augusztusban felvették a harmadik oltást, de abban nincs tudományos konszenzus, hogy a harmadik oltás mennyire hosszabbítja meg a védettséget. Abban bízunk, hogy ez hosszú idő lesz, először is erről beszéltek a tudósok.

Kínai és orosz vakcinára nincs szükség, mert az EU elegendő vakcinát szerez be, még ha nem is gyorsan. Mostantól csak nyugati vakcinát hozunk.

Ha kell, beavatkoznak

Gyors reagálású kormányunk van - válaszolta arra a kérdésre, hogy kell-e változtatni a költségvetésen, ha megugrik az infláció vagy a tervezethez képest más lesz a gazdasági növekedés.

Orbán régi harcostársa Völner

Amikor meglátta a Völner korrupciós ügyéről szóló híreket a kormányfő, akkor „gondolt egy nagyot”, azaz magában lényegében káromkodott.

Nem lenne helyes, ha az ügyészségi közlemény előtt tudott volna az ügyről, mondta Orbán, a mostani alkotmányos rend alapján az ügyészség nincs alárendelve a kormánynak. Orbán „régi harcostársának” nevezte az államtitkárt.

Nem szeretnénk visszatérni az osztrák-modellhez

– tehát arra, hogy újra lezárások is legyenek, de persze ha nagyot romlana a helyzet, akkor ez sincs kizárva – véli a miniszterelnök. A halálesetek számának összehasonlítása Orbán szerint eleve nagyon rossz dolog, de nem elkerülhető, mert ilyen a politika. Ami a leglényegesebb az a halálozási többlet, ebben az EU középmezőnyében vagyunk. A harmadik oltásban pedig nagyon jól állunk nemzetközi összehasonlításban, mondta.

A 9,5 millió omikron-vakcinát egy új uniós beszerzés keretében kapja Magyarország

Tisztázta a miniszterelnök, aki azt magyarázta, hogy az új tétel már nem a korábbi uniós vakcinabeszerzés keretében érkezik majd, hanem egy teljesen új, már az omikron ellen készülő vakcinára kiírt beszerzéssel.

Nem járt mostanában Hatvanpusztán

Minden második nap látom Hatvanpusztát, mivel önök felteszik a képeket - mondta a HVG kérdésére.

Járt arra?

Mostanában nem.

Még mindig gazdasági épületek épülnek ott?

A tulajdonost kérdezzék.

Próbáltuk, de nem válaszolt.

Orbán nem akarja utasítani Pintért Pegasus-ügyben

Nem akarja utasítgatni a minisztereit, mert akkor az a helyzet állna elő, hogy mindenben a miniszterelnök dönt. Ezt arról mondta a kormányfő, hogy a Hvg újságírója felvetette: utasíthatná Pintért, hogy hozza nyilvánosságra a Pegasus-ügy részleteit, ha egyébként azt mondják, minden rendben van, minden törvényesen történt az ügyben.

Ha úgy nézünk ki, mint egy ementáli sajt... 

Sokak számára lassan időszerű lesz a negyedik oltás, ez mikortól lehet valóság?

Orbán válasza szerint úgy tudják, hogy a harmadik otlás jó az omikron ellen is. Hogy milyen variánsok tűnnek fel, azt most nem lehet megmondani. Kulcskérdés, hogy a harmadik oltás működjön, mert be fogunk sokallni. Ha úgy nézünk ki, mint egy ementáli sajt... Nagyon bízom, hogy a harmadik megfogja az új variánst, a negyedikért már én is nehezen mennék.

Lobbizunk az EU-nál az oltások miatt

A gyakorlat azt mutatja, hogy akik orosz vakcinát vettek fel, azok jól vannak. Mindenkinek azt javaslom, hogy a harmadik oltásként olyat vegyen fel, amit elfogadnak nyugaton is. Lobbiznak azért az uniónál, hogy ha harmadik oltásnak valaki nyugatit kap, azt fogadják el a nyugati országok, bár előrelépés egyelőre nem történt.

Reméljük minél hamarabb elfogadják a Szputnyikot is - tette hozzá. 

50 nappal a választások előtt lesznek ismertek a fideszes jelöltek

Legkésőbb - mondta Orbán.

Lejárt jogrendszer alapján büntették Magyarországot

A lengyelek napi bírságot kapnak, mert nem teljesítik az Európai Bíróság döntését. Mi történne, ha a menekültek miatt Magyarország is kapna hasonló büntetést.

Ma már mindenki egyetért azzal, hogy a migránsokat meg kell állítani. Ma azért nincs 2015-höz hasonló helyzet, mert kerítést építettünk. Más jogrendre van szükség éppen ezért, a realitás azonban mást mutat.

Ezért meg kell változtatni és a realitáshoz kell igazítani a jogrendszert. Remélem a köztes időben nem fognak megbüntetni, hiszen bár ők nem hozhattak más döntést a jogszabályok szerint, de azokat már meghaladta az idő.

A kormánypárt soha nem fog nyomást gyakorolni a közmédiára

Orbánt a közmédia szerepéről kérdezik, annak részrehajlásáról, így kérdés az is, hogy tiszta lesz-e a választás?

A kormány nem egy hatóság, aki a közmédia felett áll. Ezért a kormánypárt soha nem fog nyomást gyakorolni a közmédiára, így a választás tiszta lesz. Itthon a magyar sajtó nagyon sokszínű, ami különbözik a nyugatitól. Itthon 50% kereszténydemokrata, ez nem így van nyugaton és ez jó. Nyugati országokban hegemóniája van a liberális nézeteknek. Ami itt van, azt nem tekintik normálisnak, mert náluk nem ez van - mondta Orbán.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kapnak megfelelő megjelenési lehetőséget a közmédiában az ellenzéki képviselők, Orbán úgy reagált, hogy ez az NMHH feladata, ő távolságot tart ettől.

Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

Orbán a Pestisrácok.hu-tól érkező, az Egyesült Államok 2022-es választásokba történő esetleges beavatkozását firtató kérdésére kifejtette, nem tartja szerencsésnek azt a megfogalmazást, hogy a kormány „tart” a választásokba való külföldi beavatkozástól, mert Magyarország egy 1100 éves állam, és már sok mindent átélt.

Egyszerűen csak annyit mondok: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját. Mind itt lesznek.

Orbán nem veszi komolyan az ellenzék alkotmányos többség nélküli alkotmányozási ambícióit

„Visszaadom a diplomámat, komolyan, ha ebből valami lesz” -minősíti azokat az ellenzéki körökből felröppent elképzeléseket, melyek arról szólnak, hogyan lehet kétharmados többség nélkül is lebontani a NER közjogi alapjait.

A szlovák kormányfő meggyőzte Orbánt

A magyar kormány nem tett le a szlovákiai ingatlanok vásárlásáról, ezek továbbra is zajlanak. Amit a Szlovákok erősen kifogásoltak, az az, hogy magyarok mezőgazdasági földeket vásároltak Szlovákiában – mondta Orbán.. Erre egyébként az EU-s szabályok lehetőséget adnának, de be kellett látnom, hogy az egy más eset, ha magyar emberek vásárolnak földeket Szlovákiában, mint ha a magyar állam vesz ingatlanokat – vezette le, ebben a szlovák kormányfő meggyőzte Orbánt.

Kövér zárt körben, de nyilvánosan beszélt

Amikor a kormányzati tisztséget betöltő személyek beszélnek, azt három részre lehet osztani. Az egyik titkos, azt titkosítani lehet. A második, amikor nem titkos, de zárt körben beszélünk, ez történt amikor Kövér szavai kiszivárogtak a titkosszolgálati vezetőknek tartott beszédéből. Az utolsó, amikor nyilvánosan beszélnek.

Ha az első, minősített esetről lett volna szó, akkor lettek volna következményei. Mivel nem így történt, nem lettek.

Ez veri szét az EU-t

Orbánt a visszatartott EU-s újraindítási pénzekről is kérdezték. A kormányfő ezt a „legbrutálisabb szabotázsnak” tartja. „Ez veri szét az EU-t” – mondta.

A legrosszabbakat tudom mondani az egész ügyről – tette hozzá. „Rövidlátó, pártpolitikai döntésekről van szó.” Az Európai Bizottság politikai játszmát játszik, mert azt szeretnék, hogy ne ez a kormány legyen Magyarországon, hanem az ellenzéket támogatják – hangsúlyozta Orbán.

A kormányfő szerint Juncker szolgáltatta ki a pártpolitikai szándékoknak az Európai Bizottságot, ő tette politikai testületté a bizottság, pedig az unió alapelképzelései szerint még nem volt ilyen funkciója. Kell találni olyan vezetőket, akik visszavezetik a Bizottságot arra az útra, amikor nem politikai testületként működik az Európai Bizottság, hanem a szerződések őreként.

Karácsony nagyon bátor

Pintérrel tényleg üvöltött Karácsony Gergely?

Nagyra értékelem a főpolgármester úr bátorságát, mert én még a hangomat sem mertem felemelni vele szemben - mondta Orbán. Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely valóban ordítozott-e Pintér Sándorral a Városháza-ügyben indított nyomozás miatt, annyit mondott:

Nagyra értékelem a főpolgármester úr bátorságát, mert én 1996 óta dolgozom Pintér Sándorral, de a hangomat sem mertem felemelni.

 

Messzemenő következményei lehetnek, ha nem kap Magyarország pénzt

Nincs az EU-nak jogalapja, hogy megtagadja a helyreállítási alaptól. Ez ugyanis egy hitel, amit a mi nevünkben is felvesz az EU. Ezért is jár Magyarországnak az összeg, hiszen a hitelért mi is felelősséget vállalunk.

A jogszabályok szerint jár nekünk, ezért ez szétveri az uniót, ha nem kapjuk meg a pénzt. Ki fog megbízni a bizottságban, hogyan fogjuk elérni, hogy megszavazzuk az ilyen programokat, ha nem kapunk belőle.

Ezért pártpolitikai befolyás alatt álló uniós vezetést mutat, hogy nem kapunk pénzt decemberben sem, miközben egyes már nyáron megkapták a pénzt.

A fekete lyukat el kell tüntetni

Magyarország és Görögország között egy fekete lyuk van, a Balkánt integrálni és stabilizálni kell. Ezt nem lehet a szerbek és a bosnyákok nélkül, a Balkán kulcsa Szerbia és a szerb nemzet.

Sok magyar úgy gondolja, hogy Bosznia messze van, pedig a magyar határtól mindössze 70 kilométer. Ezért sem szabad hagyni, hogy elmérgesedjen ott a helyzet - üzent ismét Németországnak Orbán.

Mikor bővülhet az EU?

Nem állnak jól a csillagok - mondta az uniós bővítés lehetőségéről. Horvátország csatlakozása is nehéz volt, Orbán állítása szerint mindent megtesz azért, hogy előre tudjunk lépni.

Az ember arra gondol, hogy hol van Szarajevó, azt látjuk, hogy Budapest alatt van. Magyarország kapujában, a terület stabilitása összeurópai érdek. Ha erről sikerül meggyőzni az EU-t, akkor lehet bővítés, ha nem, akkor minden marad így. Ha nem bővítunk, akkor Magyarországnak a kapunak kell maradnia.

 

Elképzelhető, hogy a Fidesz együtt fog működni az Afd-vel?

– érkezett a kérdés. „Eddig ezt teljesen kizártuk” – mondta Orbán. „Eddig?” – kérdezett vissza az újságíró. „Ma, ma van” – válaszolta a kormányfő.

Csak később tudjuk visszavásárolni a budapesti repülőteret

A pandémia és a zöldpolitika miatt bizonytalan a légiközlekedés jövője. A magyar állam pénzügyi biztonsága miatt csak később tudjuk majd visszavásárolni a Ferihegyi repteret, nem az eredeti ütemterv szerint.

A barátaim vereségeket szenvedtek

Német kancellár és az izraeli miniszterelnökkel tervez-e találkozni?

Nem jó a lapjárásom a nemzetközi politikában, mert a barátaim vereségeket szenvedtek. Ezért sem hívták meg Magyarországot az USA-által szervezett demokrácia csúcsra, mert jóban voltunk a Trump-kormányzattal, és ezért nem találkoztam az izraeli kormányfővel, mert jóban voltunk Netajáhúval. És a konzervatív német kormány után szociáldemokrata lett, ez is nehézséget okozhat.

CIA-ügynök-e Szabó Tímea?

Erről érdeklődik az Origo újságírója.

Magyarország fontos geopolitikai jelentőségű területen van, ezért rendkívül élénk a nemzetközi érdeklődés, mindenki meg akarja érteni, mire számíthat - mondja Orbán. Ezért van Magyarország iránt felfokozott érdeklődés, ráadásul nem támogatja a föderalista uniós politikát, ezért ne legyünk meglepődve, hogy a Magyarország iránti titkosszolgálati érdeklődés megnőtt.

Hazánk nem akar a posztkeresztény uniós életben részt venni és az sem világos, lehet-e más véleményünk, ez mindenkit izgat. Ezért sem meglepő az élénk érdeklődés. Magyarországnak meg kell védenie magát, de jól felépített rendszer van, képesek vagyunk megvédeni magunkat. Mi nem akarunk az új hidegháborús rendszerben részt venni, ahol a nyugatiak csak nyugati, a keletiek csak keleti eszközöket használ, ami ugyancsak növelheti az érdeklődést az ország iránt.

Még nem látni, milyen lesz a viszony az új német kormánnyal

A német kormánykoalíció a föderalista EU mellett áll. Ez mennyire jelent gondot? - kérdezi az Origo.

Újra azt válaszolta, hogy meg kell várni a francia választásokat. Egyelőre tisztázatlan, hogy merre halad az EU, a kérdésbeli különbségeket át kell hidalni, hogy a német-magyar viszony jó maradjon. De ezt még nem látjuk, hiszen nem volt tárgyalás az új német kormánnyal.

Nem Márki-Zay személye a lényeg

Választási kérdésekkel a kampányban fogunk foglalkozni - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Márki-Zay Péterről. Szerinte az a kérdés, ki a főnök, ez pedig mindig a legerősebb párt vezetője.

Lesz-e vita a miniszterelnök-jelöltek között? Majd ha eljutunk a hídhoz, meglátjuk, átmegyünk-e rajta - mondta Orbán.

Mi a viszonyunk Ukrajnához?

– kérdezte a Financial Times. Ameddig lehet, megyünk a lengyelekkel, de tartjuk magunkat a mérsékeltebb összeeurópai állásponthoz is. „Alkalmazkodunk és szövetségeseket keresünk” – mondta a kormányfő, aki szerint a kormány igyekszik leválasztani az Oroszországhoz fűződő viszonyát az Ukrajnával való kapcsolatától.

„Jogunk van észszerű kapcsolatra törekedni az oroszokkal” – mondta Orbán. Alapvetően a lengyelekkel megyünk, de tartjuk magunkat az összeeurópai állásponthoz is – összegzett a miniszterelnök.

Az én fejemben nem merült fel Varga Judit felelőssége

– mondta Orbán az RTL kérdésére, ami a Völner-ügyre vonatkozott. A kormányfő azt állítja, akkor értesült a korrupciógyanús ügyről, amikor az ügyészség kitette a honlapjára.

Orbán arról beszélt, az egész ügyet kizárólag az ügyészség vizsgálja, a kormánynak nincs jogköre vizsgálódni. Meg kell várnunk az ügyészség vádemelését, majd akkor tudunk cselekedni – tette hozzá.

A BBC nem érti a magyart....

Mit jelent, hogy nincs kolbászból a kerítés?

A nincs kolbászból a kerítés, ezt azt jelenti, hogy nem építenek kerítést? – kérdezi a BBC.

Orbán szerint a kerítés elkerülhetetlen, hiszen ha az nincs, akkor nem tudjuk megvédeni az országot. Elmondása szerint 100 ezer embert állítottak meg, akik előbb Ausztriába, majd Németországba mentek volna. Szerinte meg kell védeni az alapértékeket, ezért két lábbal állunk a földön, míg Brüsszelben olyan szabályokat akarnak, amik elrugaszkodtak a földtől. Mi a realitások talaján élünk, ők buborékban – hangoztatta.

Ha ezen múlna az újraválasztás, akkor változtatna a véleményén? Nem, kitartanék – mondta határozottan Orbán.

Fudan-népszavazás csak a választások után lehet

alkotmányjogi okokból – mondta a kormányfő.

A pedagógusoknak igaza van

A munkájukhoz képest a fizetésük alacsony. Átfogó bérrendezésre lenne szükség, de erre csak akkor látunk esélyt, ha már látjuk a gazdasági eredményeket 2022 második felében, „de ehhez meg kell nyernünk a választásokat is”.

Majd a per után lehet felelősöket keresni a Völner-ügyben

Völner-ügyben felvethető a politikai felelősség kérdése – de ezt majd a bírósági per után tudjuk megítélni. A jogszabályok mindnekit kötnek: államtitkárokat, minisztereket és a miniszterelnököt is – mondta Orbán.

Orbán megerősítette, hogy Novák Katalin lehet a Fidesz köztársasági elnökjelöltje

Orbán az ATV kérdésére elmondta, sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára, és megerősítette, hogy a Fidesz-frakció jelöltje Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter lehet.

Mit gondol a Városháza-ügyről?

– kérdezte Orbántól a közmédia. „Mindenki söprögessen a saját portáján” – mondta a kormányfő. Amíg fideszes többség van a parlementben, addig a parlamentet nem fogják tudni eladni – hangsúlyozta.

„Piros a paradicsom nem sárga, előre megy az ország, nem hátra”

- mondta Orbán Viktor.

Menekültek csak schengenen kívül

A bevándorlással is foglalkozni kell, hiszen egyre többen vagyunk Európában, akik úgy vélik, hogy a menekülteket nem az EU területén, hanem azon kívül kell lefolytatni a befogadásukra vonatkozó eljárást.

Ez két nagy vitát generál: ha kerítéssel védjük az országot, akkor ezt hajlandó-e támogatni az EU. Szenvednek az uniós szakembereket, akik már mindent támogatnak, kütyüket is, de ezt nem. Idővel viszont Brüsszelnek át kell vállalnia a kerítés építésének legalább felét, ahogy a fenntartásnak is az 50 százalékát kellene állniuk.

Jövőre az atomenergiát is zöld energiává minősíthetik át

Az uniós vitákat ismertetve Orbán azt állította, hogy az energiaválság miatt jövőre az EU-ben is hivatalos állásponttá fog válni az, hogy

a nukleáris energia nélkül nem valósítható meg a klímavédelmi politika

A földgáz pedig fenntarthatónak fogadható el, azzal a kitétellel, hogy ezt előbb-utóbb ki fogják vezetni. Ezek a minősítések az uniós támogatás szempontjából fontosak.

A világdivatot elutasítjuk

Fontos lesz jövőre a gyermekvédelmi népszavazás – mondta Orbán. A kérdés az, hogy a gyermekeink nevelése kinek az irányításával, felügyelete alatt történjen. Mi azt gondoljuk, hogy a szülőknek kizárólagos joga ebben, de a világdivat nem ez. Mi a saját utunkat járjuk, „a világdivatot elutasítjuk”.

Ezt a kérdést nálunk nem az elitek, nem az aktivisták és nem a politikusok döntik csak el, hanem népszavazás is lesz a kérdésről, ahogy volt ez a bevándorlás ügyében is. Ilyen Európában csak nálunk van, máshol az „elitek döntenek erről”.

Csaknem 10 millió új, omikron ellen fejlesztett vakcina érkezik

Orbán ismertette a magyar vakcinakészletet, eszerint a van még 2,4 millió Pfizer-vakcina, 2 millió vakcina „a gyerekek oltására”. A miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Bizottság beszerzési programjának keretében Magyarország is igényelt a Pfizer kifejezetten az omikron elleni védekezésre fejlesztett vakcinájából 9,5 millió adagot, mely 2022-23 folyamán érkezik majd.

Orbán: Nem segélyekre, hanem beruházásokra építettük az újraindítást

Szeretné felhívni a nemzetközi sajtó figyelmét is arra, hogy a gazdaság újraindításáról nemzeti konzultációt tartottunk, az abból kinyert elveket felépítve szerveztük meg az újraindítást.

Nem segélyekre, hanem beruházásokra építettük az újraindítást. 1700 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra, 1435 beruházás kapott támogatást. A foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet. A munkanélküliség 3,9 százalék, míg az EU átlag ennek duplája – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: 2021 két dologról szólt 

A 2021-es év két dologról szólt a magyarok életében: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról - kezdte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy nehéz év volt. 2021-ben viszont már nem voltunk annyira tehetetlenek, mint 2020-ban, van vakcinánk, ennek köszönhetően a karanténokra épülő védekezés helyett az oltás alapú védekezésre állhattunk át. A kormányfő kifejtette, hogy az 5,5 millió oltottat viszonylag gyorsan elértük, de utána lelassult a folyamat. 

A hangsúly most a megerősítő oltáson, illetve az 5-11 éveseknek nyújtott oltáson van. A harmadik oltások számát tekintve a népesség 32 százalékánál tartunk, az uniós átlag 21,5 százalék.

Orbán: Egyfolytában védekeznünk kellett

A mögöttünk hagyott évről mondott pár szót a kormányfő. A vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt az év. „Egyfolytában védekeznünk kellett” – mondta. Idén nem voltunk eszköztelenek, hiszen van már vakcina.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató