2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

Orbán Viktor kormányfő tartja az év utolsó kormányinfóját – közölte meghívójában a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A sajtótájékoztató kedden 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban.

A miniszterelnök válaszol a kérdésekre 

Ahogy arról beszámoltunk, rendhagyó módon Orbán Viktor tartja az év utolsó Kormányinfóját.


↓Itt visszaolvasható - Percről-percre tudósítás↓

 

Itt a vége!

Köszönjük, hogy nálunk követted.

Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent

Miért lett rosszabb a járványhelyzet a legrosszabb forgatókönyveknél is a negyedik hullám esetén – kérdezte a 444. Voltak intézkedések Orbán szerint, intézkedett a kormány az oltásokról. „Nem mondom, hogy tüntessenek ki minket, de megtettünk mindent, amit lehetett” – mondta Orbán.

Magyaroroszágon olyan egészségügyi kapacitások állnak rendelkezésre, ami sehol Európában nincs, ilyen például a bevethető kórházi ágyak száma.

Szinte már kínosan figyel arra, hogy ne ejtse ki Márki-Zay nevét

Ez így van - ismerte el Orbán, hozzátéve, hogy miért lenne jó, ha az ellentetjét tenné.

Budapest egyben vagy darabokban a jobb?

A jegybankelnöknek is lehetnek ilyen gondolatai - felelte arra a kérdésre, hogy Matolcsy György feldarabolná Budapestet.

Én nem zuglói vagyok, erről döntsenek a zuglóiak - mondja.

Talán nem tűnik macsóskodásnak, de rendet tettem, amikor kellett

A jobboldalon az a felfogás, hogy a politikusok csinálják a politikát, az üzletemberek pedig az üzletet. Nálunk a jobboldalon is volt ebből kavarodás és baj, de rendet tettünk, „talán nem tűnik macsóskodásnak, de rendet tettem, amikor kellett” – mondta Orbán, utalva a Simicska Lajossal kapcsolatos konfliktusára.

A baloldalon viszont ez nem így van, ott az üzletemberek is politizálnak, a rendszerváltás utáni miniszterelnökeik között is több milliárdos üzletember volt – vezette le.

Nem szeretne szigorúbb eszközökhöz nyúlni az orvosok karácsonyi ügyeleteinél

A Magyar Orvosi Kamara közlése szerint nagyon nehezen telnek be a karácsonyi orvosi ügyeletek, mert ezek az ügyeleti órabérek alacsonyabbak, mint a sima órabérek. Orbán arra kéri az orvosokat, vállalják el a karácsonyi ügyeleteket, tudja, hogy ez nehéz, de mégis ezt kéri.

Nem szeretne szigorúbb eszközökhöz nyúlni, szeretne ha ez önkéntes alapon maradna – mondta. Olyan béremelés volt az orvosok esetében, amilyen még nem volt korábban. Gulyás szerint nem igaz, hogy csökkentek az ügyeleti díjak, a fizetésekhez képest persze igen, mert nagyot nőttek a bérek, a korábbi havi 5-600 ezres bérek helyett 1,5-2 millió orvosi fizetések vannak – érvelt Gulyás.

Új kínai és orosz vakcinára nincs szükség

Napirenden van a negyedik oltás kérdése, de oda nem jutottak, hogy kormányelőterjesztés legyen belőle.

Bár néhányan már augusztusban felvették a harmadik oltást, de abban nincs tudományos konszenzus, hogy a harmadik oltás mennyire hosszabbítja meg a védettséget. Abban bízunk, hogy ez hosszú idő lesz, először is erről beszéltek a tudósok.

Kínai és orosz vakcinára nincs szükség, mert az EU elegendő vakcinát szerez be, még ha nem is gyorsan. Mostantól csak nyugati vakcinát hozunk.

Ha kell, beavatkoznak

Gyors reagálású kormányunk van - válaszolta arra a kérdésre, hogy kell-e változtatni a költségvetésen, ha megugrik az infláció vagy a tervezethez képest más lesz a gazdasági növekedés.

Orbán régi harcostársa Völner

Amikor meglátta a Völner korrupciós ügyéről szóló híreket a kormányfő, akkor „gondolt egy nagyot”, azaz magában lényegében káromkodott.

Nem lenne helyes, ha az ügyészségi közlemény előtt tudott volna az ügyről, mondta Orbán, a mostani alkotmányos rend alapján az ügyészség nincs alárendelve a kormánynak. Orbán „régi harcostársának” nevezte az államtitkárt.

Nem szeretnénk visszatérni az osztrák-modellhez

– tehát arra, hogy újra lezárások is legyenek, de persze ha nagyot romlana a helyzet, akkor ez sincs kizárva – véli a miniszterelnök. A halálesetek számának összehasonlítása Orbán szerint eleve nagyon rossz dolog, de nem elkerülhető, mert ilyen a politika. Ami a leglényegesebb az a halálozási többlet, ebben az EU középmezőnyében vagyunk. A harmadik oltásban pedig nagyon jól állunk nemzetközi összehasonlításban, mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató