2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Orbán: Jön Gyuri bácsi, és hozza az összes haverját

Orbán Viktor kormányfő tartja az év utolsó kormányinfóját – közölte meghívójában a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A sajtótájékoztató kedden 10 órakor kezdődik a Karmelita kolostorban.

A miniszterelnök válaszol a kérdésekre 

Ahogy arról beszámoltunk, rendhagyó módon Orbán Viktor tartja az év utolsó Kormányinfóját.


↓Itt visszaolvasható - Percről-percre tudósítás↓

 

CIA-ügynök-e Szabó Tímea?

Erről érdeklődik az Origo újságírója.

Magyarország fontos geopolitikai jelentőségű területen van, ezért rendkívül élénk a nemzetközi érdeklődés, mindenki meg akarja érteni, mire számíthat - mondja Orbán. Ezért van Magyarország iránt felfokozott érdeklődés, ráadásul nem támogatja a föderalista uniós politikát, ezért ne legyünk meglepődve, hogy a Magyarország iránti titkosszolgálati érdeklődés megnőtt.

Hazánk nem akar a posztkeresztény uniós életben részt venni és az sem világos, lehet-e más véleményünk, ez mindenkit izgat. Ezért sem meglepő az élénk érdeklődés. Magyarországnak meg kell védenie magát, de jól felépített rendszer van, képesek vagyunk megvédeni magunkat. Mi nem akarunk az új hidegháborús rendszerben részt venni, ahol a nyugatiak csak nyugati, a keletiek csak keleti eszközöket használ, ami ugyancsak növelheti az érdeklődést az ország iránt.

Még nem látni, milyen lesz a viszony az új német kormánnyal

A német kormánykoalíció a föderalista EU mellett áll. Ez mennyire jelent gondot? - kérdezi az Origo.

Újra azt válaszolta, hogy meg kell várni a francia választásokat. Egyelőre tisztázatlan, hogy merre halad az EU, a kérdésbeli különbségeket át kell hidalni, hogy a német-magyar viszony jó maradjon. De ezt még nem látjuk, hiszen nem volt tárgyalás az új német kormánnyal.

Nem Márki-Zay személye a lényeg

Választási kérdésekkel a kampányban fogunk foglalkozni - válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Márki-Zay Péterről. Szerinte az a kérdés, ki a főnök, ez pedig mindig a legerősebb párt vezetője.

Lesz-e vita a miniszterelnök-jelöltek között? Majd ha eljutunk a hídhoz, meglátjuk, átmegyünk-e rajta - mondta Orbán.

Mi a viszonyunk Ukrajnához?

– kérdezte a Financial Times. Ameddig lehet, megyünk a lengyelekkel, de tartjuk magunkat a mérsékeltebb összeeurópai állásponthoz is. „Alkalmazkodunk és szövetségeseket keresünk” – mondta a kormányfő, aki szerint a kormány igyekszik leválasztani az Oroszországhoz fűződő viszonyát az Ukrajnával való kapcsolatától.

„Jogunk van észszerű kapcsolatra törekedni az oroszokkal” – mondta Orbán. Alapvetően a lengyelekkel megyünk, de tartjuk magunkat az összeeurópai állásponthoz is – összegzett a miniszterelnök.

Az én fejemben nem merült fel Varga Judit felelőssége

– mondta Orbán az RTL kérdésére, ami a Völner-ügyre vonatkozott. A kormányfő azt állítja, akkor értesült a korrupciógyanús ügyről, amikor az ügyészség kitette a honlapjára.

Orbán arról beszélt, az egész ügyet kizárólag az ügyészség vizsgálja, a kormánynak nincs jogköre vizsgálódni. Meg kell várnunk az ügyészség vádemelését, majd akkor tudunk cselekedni – tette hozzá.

A BBC nem érti a magyart....

Mit jelent, hogy nincs kolbászból a kerítés?

A nincs kolbászból a kerítés, ezt azt jelenti, hogy nem építenek kerítést? – kérdezi a BBC.

Orbán szerint a kerítés elkerülhetetlen, hiszen ha az nincs, akkor nem tudjuk megvédeni az országot. Elmondása szerint 100 ezer embert állítottak meg, akik előbb Ausztriába, majd Németországba mentek volna. Szerinte meg kell védeni az alapértékeket, ezért két lábbal állunk a földön, míg Brüsszelben olyan szabályokat akarnak, amik elrugaszkodtak a földtől. Mi a realitások talaján élünk, ők buborékban – hangoztatta.

Ha ezen múlna az újraválasztás, akkor változtatna a véleményén? Nem, kitartanék – mondta határozottan Orbán.

Fudan-népszavazás csak a választások után lehet

alkotmányjogi okokból – mondta a kormányfő.

A pedagógusoknak igaza van

A munkájukhoz képest a fizetésük alacsony. Átfogó bérrendezésre lenne szükség, de erre csak akkor látunk esélyt, ha már látjuk a gazdasági eredményeket 2022 második felében, „de ehhez meg kell nyernünk a választásokat is”.

Majd a per után lehet felelősöket keresni a Völner-ügyben

Völner-ügyben felvethető a politikai felelősség kérdése – de ezt majd a bírósági per után tudjuk megítélni. A jogszabályok mindnekit kötnek: államtitkárokat, minisztereket és a miniszterelnököt is – mondta Orbán.

Orbán megerősítette, hogy Novák Katalin lehet a Fidesz köztársasági elnökjelöltje

Orbán az ATV kérdésére elmondta, sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára, és megerősítette, hogy a Fidesz-frakció jelöltje Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter lehet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató