2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

Az ukrán védelmi minisztérium: a lakosság készítsen Molotov-koktélokat és dobják az orosz tankokra

Egészen elképesztő felhívás:

Az ukrán védelmi minisztérium felszólítja a polgárokat, hogy jelentsék katonai felszerelések mozgását, készítsenek Molotov-koktélokat, és „semlegesítsék a megszállót”, miközben az orosz csapatok áthaladnak Kijev északi kerületén.

 

Ukrán kormányzati források: Péntek délutánra orosz tankok érnek Kijev határához

Az ukrán belügyminisztérium egyik tisztviselője és a védelmi miniszter helyettese is arról beszélt péntek délelőtt, hogy az orosz szárazföldi erők még a nap folyamán megérkeznek Kijevbe. A várakozásaik szerint orosz tankok lesznek a város határában hamarosan. Mindketten azt ígérték, hogy az ukrán hadsereg védekezni fog, és van elég tankelhárító rakétájuk.

Az ukránok felrobbantottak egy hidat 50 kilométerre Kijevtől, hogy lassítsák az orosz katonák Kijev felé tartó menetét.

Z jelzésű hadoszlop Kijev közelében:

 

Terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását a lengyel elnök

Terrorcselekménynek nevezte Kijev bombázását péntek reggel Andrzej Duda lengyel elnök. Twitter-oldalán azt írta:

„Most beszéltem Volodimir Zelenszkijjel. A kijevi helyzet nagyon súlyos. Reggel az oroszok bombázni kezdték a várost. A drónok bombákat dobnak lakóépületekre. Emberek halnak meg. Ez nyilvánvalóan terrorcselekmény, amivel meg akarják törni a morált, de nagyon elszántak, hogy megvédik a fővárost.”

Megalakult a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a rendeletet a megyei katonai adminisztrációk létrehozásáról a közbiztonság, a védelem és a rendfenntartás irányítása érdekében.

Ennek értelmében megalakult a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció is, melynek vezetője Viktor Mikita – írta Facebook-oldalán Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere.

 

(Karpatinfo)

Blinken retteg, szerinte Putyin túlmegy Ukrajna határain

Az amerikai külügyminiszter meg van győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin megpróbálja majd megbuktatni az ukrán kormányt.

Antony Blinken az ABC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte ez is része az orosz tervnek. Azt sem tartja kizártnak, hogy az oroszok Ukrajnán túli területeket is megtámadnak, de biztosította a NATO tagjait, hogy megvédik őket, és idézte a NATO alapító egyezményének 5. cikkét: „aki egy NATO-tagállamot megtámad, az valamennyi NATO-tagállamot megtámadja”.

Idézte Biden elnököt, aki korábban arról beszélt, hogy a NATO minden négyzetcentiméterét megvédik. Szerinte ezzel lehet a legjobban elriasztani Putyint attól, hogy túlmenjen Ukrajnán.

Keménykedtek az ukránok: "Orosz hadihajó, húzz a faszba!" - majd életüket vesztették

Az Ukrajinszka Pravda közzétte a Fekete-tengeri Kígyó-sziget védőinek és támadóinak a rádiókommunikációját.

Az Ukrajnához tartozó apró földdadarabot orosz hadihajó közelítette meg, és felszólította az ukrán őrséget, hogy adják meg magukat.

Az alábbi párbeszéd zajlott le közöttük:

„Orosz hadihajó vagyok, tegyék le a fegyvert és adják meg magukat a vérontás és a fölösleges áldozatok elkerülése érdekében. Ellenkező esetben ágyúzni fogunk” – ismétlik meg kétszer a támadók.

„Orosz hadihajó, húzz a faszba!” – válaszolják pár másodpercnyi gondolkodás után a védők.

A történet vége: a támadók lőtték, majd elfoglalták a szigetet, a védők Volodimir Zelenszkij csütörtök esti bejelentése szerint életüket vesztették.

Őrültnek nevezte Putyinékat Milos Zeman cseh elnök

Szerinte Oroszország Ukrajna elleni támadása a béke elleni bűncselekmény.

Oroszország a béke elleni bűncselekményt követett el, Ukrajna elleni provokáció nélküli támadását nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is határozottan el kell ítélni – jelentette ki Miloš Zeman cseh elnök televíziós beszédében. Kifejezte teljes támogatását Ukrajna, annak vezetése és népe iránt, ugyanakkor nyugalomra intette a cseheket.

Elmondta, hogy kedveli az orosz kultúrát, és tiszteli az orosz nép áldozatait a második világháborúban,

de ez nem jelenti azt, hogy beleegyezik abba, hogy egy idegen hadsereg hadüzenet nélkül belépjen egy szuverén állam területére.

„Részletesen áttanulmányoztam Putyin elnök ma reggeli beszédét, és egy dolgot tudok csak mondani. Az állítólagos vagy tényleges hibák, mint például Jugoszlávia bombázása vagy az Irakba való belépés, nem igazolhatják a saját hibáinkat. Ezzel Oroszország a béke elleni bűncselekményt követ el” – mondta.

A cseh elnök őrültnek nevezte Putyint, akit el kell különíteni, és kimért válaszra szólított fel mindenkit, hogy megállítsák az agressziót - írja a Mandiner.

Az oroszok éjjel bevették Mikolajivot is

Lassan már Odesszánál járnak az orosz fegyveres erők.

Éjjel Mikolajiv is elesett:

Így támogatja az EU Ukrajnát

Fényfestéssel harcol az Európai Unió:

Tovább megy a harc a Kijev melletti Hosztomeli repülőtérért

A más néven Antonov-repülőtérért óriási harcok zajlanak az orosz és ukrán erők között. Csütörtök délelőtt arról szóltak hírek, hogy az oroszok elfoglalták a repülőteret, majd késő este az ukránok előbb azt közölték, hogy visszafoglalták a repteret, majd azt, hogy még mindig harcolnak érte.

A hajnali, az ukrán vezetéshez köthető információk szerint újra az ukránok kezén van a repülőtér, amiért továbbra is heves harcok folynak:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató