2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

Zelenszkij izraeli sisakban járkál

Az izraeli 2-es csatorna tudósítója közzétett egy képet a Kijev utcáin járőröző ukrán elnökről, aki egy izraeli sisakot visel.

Fegyveresek őrzik a menedékhelyeket Kijevben

Neil Hauer, a CNN újságírója Kijevben arról számolt be, hogy az ukrán fővárosban lévő civil menedékhelyeket most fegyveres őrök őrzik Kalasnyikovokkal.

Biden negyven percet telefonált Zelenszkijjel

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a szankciókról és a védelmi támogatásról tárgyalt telefonon írja a CNN. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a beszélgetés 11:52-től 12:32-ig tartott.

Az ukrán elnök a Twitteren azt írta, hogy szankciók megerősítéséről, konkrét védelmi támogatásról és egy háborúellenes koalícióról tárgyaltak, és megköszönte Biden támogatását.

A beszélgetésre azt követően került sor, hogy Zelenszkij az éjszaka folyamán beszédet mondott, amelyben kijelentette, hogy Ukrajna „egyedül védi hazánkat”.

Szijjártó: A magyar nagykövetség munkatársainak többségét evakuálják Kijevből

Úgy döntöttek, hogy a nagykövetség munkatársainak egy részét családtagokkal, valamint az EBESZ és az Európa Tanács kijevi irodáinak munkatársait egy közös evakuációs akció keretében kihozzák Kijevből, jelentette be Szijjártó Péter péntek este.

A kijevi magyar nagykövetségen csak tizenhárman maradnak. A külügyminiszter közölte, hogy humanitárius folyosót nyitottak harmadik országok állampolgárainak, akiket vízum nélkül engednek be Magyarországra, hogy innen hazautazhassanak. Elmondása szerint legutóbb 25, ukrajnai külképviseleten dolgozó cseh diplomatának és családtagjaiknak segítettek, folyamatban van 950 indiai átléptetése.

Az Ungvári Egyetemen tanuló diákokért repülőt küld majd India.

Tűzharc Mariupolban

Éjszaka folytatódtak a harcok a dél-ukrajnai városban.

Klicsko szerint nagyon nehéz éjszaka vár Kijevre

Kijev polgármestere, a korábbi nehézsúlyú ökölvívó bajnok Vitalij Klicsko péntek este nyolc után közölte a BBC szerint, hogy öt robbanást jelentettek a fővárosból, és néhány robbanást hallottak egy erőmű közelében a város északi részén.

Klicsko szerint az ukrán fővárosban „nagyon nehéz” lesz az előttünk álló éjszaka, a polgármester úgy fogalmazott:

„a helyzet most túlzás nélkül fenyegető Kijev számára.”

Román védelmi miniszter: Putyin őrült lenne, ha megtámadná Romániát

Putyin "őrült lenne", ha megtámadná Romániát a NATO-tagság miatt - a román védelmi miniszter azt üzeni a polgároknak, hogy "maradjanak nyugodtak.

"Az őrület bizonyítéka lenne", ha Oroszország megtámadna egy NATO-tagot, "és mi nem hiszünk ebben a forgatókönyvben" - állította Vasile Dîncu román védelmi miniszter

Az orosz hadsereg megsemmisítette a kijevi hőerőművet

Vitalij Klicsko, a város polgármestere jelentette be a hőerőmű megsemmisülését.

Klicsko korábban már jelezte, hogy három-öt percen belül öt robbanás is hallatszott egy Kijev észak részén fekvő erőműből.

"A helyzet minden túlzás nélkül nagyon fenyegető Kijevben. Az éjszaka, a hajnal nagyon nehéz lesz" - mondta a város polgármestere.

(Guardian)

Itt van az eddigi legdurvább szankció: a Pornhub letiltja az orosz felhasználókat

A Visegrád 24 Twitter-oldal jelentése szerint a Pornhub, nevű felnőtt tartalmú weboldal blokkolja az orosz felhasználókat.

Az orosz felhasználók, akik megpróbáltak belépni a PornHubra, üzenetet kaptak arról, hogy a tartalom le van tiltva, valamint egy ukrán zászlót, illetve egy üzenetet, amely támogatja Ukrajnát.

 

Robbanás rázta meg Kijev elővárosát

Kijev elővárosa, Troieshchyna.

A Troieshchyna külváros a város északi bal partján található, és közigazgatásilag a Desnianskyi kerület része.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató