2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

John Kerry szerint Putyin az orosz támadással elvonja a figyelmet a klímaválságról

A Fehér Ház nemzetközi klímavédelmi megbízottja, John Kerry hétfőn figyelmeztette Oroszországot, hogy ne veszítse szem elől az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságát, amikor Ukrajnát veszi célba.

Kerry volt külügyminiszter a hét elején a BBC Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy fontos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és más globális vezetők továbbra is elkötelezettek maradjanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett.

Kerry kifejtette, reméli, hogy a diplomácia győzni fog, de ugyanilyen fontos, hogy egy konfliktusban elveszik az emberek és akár a nagy országok figyelme is. Emlékeztetett, hogy Oroszország északi területei korábban 66 százalékban fagyott területet jelentettek, de a felmelegedéssel többek között az infrastruktúra is veszélybe kerül, sőt, maga az ország lakossága is.

„Remélem, hogy Putyin elnök úr segíteni fog nekünk abban, hogy a helyes úton maradjunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben”

, tette hozzá Kerry, akinek a megjegyzései még akkor hangzottak el, amikor Oroszország két kelet-ukrajnai szakadár régiót független államként ismert el. 

A külügyminisztérium szóvivője szerint Kerry megjegyzései még az orosz agresszió legutóbbi hulláma előtt hangzottak el és határozottan elítéli az orosz támadást.

Úgy tűnik tehát, Kerry azon kevés döntéshozók közé tartozik, akiket nem lehet kizökkenteni és akik eltökélt lényeglátással tudják képviselni a jó ügyet a legnehezebb időkben is.

Kerry azzal a keserű következménnyel is szembesítette a világot, hogy az ukrán-orosz háborúnak komoly károsanyag-kibocsátási következményei lesznek.

Hozzászoktunk Biden agyhalott kijelentéseihez, ehhez hasonlót Nancí Pelosi tudott mondani. Ezek vezetik USA-t...

Befagyasztotta Putyin vagyonát az EU

Az EU külügyminiszterei megszavazták a második szankciócsomagot Oroszország ellen, jelentette a BBC. Az EU beváltotta ígéretét, a tagállamok külügyminiszterei a péntek délután elfogadott szankciócsomag részeként Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve külütyminisztere, Szergej Lavrov személyes vagyonát is befagyasztották. Putyin esetében a lépés minden bizonnyal csak szimbolikus, aligha tart jelentősebb vagyontárgyakat az EU tagállamaiban.

Lavrov és Putyin esetében utazási korlátozásokat nem rendeltek el, ami szintén logikus. Amennyiben diplomáciai úton kivánják kezelni a helyzetet, annak feltétele, hogy a két orosz vezető beléphessen az EU területére tárgyalni.

Az EU tagállamainak állam- és kormányfői már péntek hajnali tanácskozásukon döntöttek arról, hogy újabb szankciókkal sújtják Oroszországot ukrajnai agressziója miatt. A nap folyamán egyeztették az újabb szankciókat, melynek részeként újabb orosz bankokat, állami vállalatokat és gazdasági szektorokat is büntetnek. Ezeket a szankciókat hagyták végül jóvá délutáni tanácskozásukon a tagállamok külügyminiszterei.

Charles Michel, a tagállamok első számú vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke pénteken arról tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy az EU a szankciók harmadik körének előkészítésén is dolgozik már.

Kamu Geri kék-sárgára "festette" a Halászbástyát

Az alkalmatlan srác így küzd Ukrajnáért...

Karácsony a Facebookon üzent:

Miért bántjuk folyton egymást?
Miért okozunk újra és újra szenvedést embertársainknak?
Miért mondjuk újra és újra, hogy soha többé, hogy aztán mégis újra megismételjük ugyanazt?
Miért növesztünk újra és újra politikai bálványokat magunknak, akik zsarnokká válva csak bajt hoznak ránk, megváltás helyett? - tette fel a kérdéseit. 

Újabb szankciók az oroszoknak

A belarusz NEXTA jelentése szerint

 "Az Audi, a Jaguar Land Rover, a BMW, a Mercedes-Benz, a Citroen, a General Motors felfüggesztette az autók szállítását Oroszországba".

Vucic nem akar szankciókat Oroszország ellen

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke biztosítja, hogy országa nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, de hangsúlyozza, hogy "mindent megtesznek az ukrán nép megsegítésére".

NATO-főtitkár: A Kreml céljai nem korlátozódnak Ukrajnára

Stoltenberg azt mondta, a világ felelősségre fogja vonni Oroszországot és Fehéroroszországot a tetteikért.

„Oroszországot, mint agresszort, Fehéroroszországot, mint a segítőjét”

. Beszélt arról is, hogy „a Kreml céljai nem korlátozódnak Ukrajnára”.

Az orosz védelmi minisztérium szerint ezek voltak az ukránok pénteki veszteségei

"Lelőttünk hat harci repülőt, egy helikoptert, öt drőnt. Megsemmisítettünk 67 tankot és egyébb páncélozott harcjárművet, 16 rakétasorozatvetőt, 87 katonai járművet" - közölték az Interfax jelentése szerint.

 

Szijjártó Péter: a gázszerződéseket nem érintik a szankciók

- Magyarország számára a szankciók elfogadása során fontos volt, hogy azok ne veszélyeztessék az energiaellátás biztonságát és a rezsicsökkentést - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Brüsszelben megtartott, EU-s külügyminiszterek tanácskozását követően. Mint azt Szijjártó Péter elmondta, a szankciók nem érintik a gázbeszerzésre vonatkozó szerződéseket.

Szijjártó Péter cáfolta az Európpai Néppárt elnökének azon állítását, amely szerint Magyarország több tagállammal együtt megakadályozta Oroszország kizárását a SWIFT rendszerből. - Ilyenről nem volt szó, nem szólaltunk fel az ügyben - reagált a külügyminiszter, aki elképesztőnek tartja, hogy nagy politikai erők vezetői még háború idején is a politikai haszonszerzést tartják a legfontosabbnak.

HVG: Annyian jelentkeznek Kijevben önkéntesnek, hogy kifogytak a felszerelésből

A lap helyszíni tudósítójának elmondták, hogy sárga, fényvisszaverő szalaggal látják el az önkénteseket, hogy megismerjék őket.

Annyian jelentkeznek önkéntesnek Kijevben, hogy már nincs elegendő ruha és felszerelés – minderről ukrán rendőrök és katonák beszéltek a hvg.hu helyszíni tudósítójának, Bihari Ádámnak péntek délután. Azt is elmondták, hogy sárga, fényvisszaverő szalaggal látják el az önkénteseket, hogy megismerjék őket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön késő este rendelte el az általános mozgósítást Ukrajnában.

 

Tűzharc Odesszában

Leszállt az éjszaka, és Odessza, a kikötőváros, Ukrajna legfontosabb kereskedelmi központja, orosz légitámadások célpontja lett:

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató