2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

Kigyulladt egy üzemanyagraktár Harkov közelében

Duda: Fegyverszállításokkal is kell támogatni Ukrajnát

A lengyel elnök szerint az orosz elit „csakis az erőszak nyelvét érti, mert így működött a cári, majd a kommunista Oroszország, és ma a putyini Oroszország is”.

„A Nyugatnak határozott és egységes választ kell adnia az ukrajnai orosz hadműveletre, Ukrajnát erőteljesebben kell támogatni, különösen fegyverszállításokkal” – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök a Bukaresti Kilencek (B9) nevű csoport pénteki varsói államfői csúcstalálkozóját megnyitó beszédében.

Teljesen új valóságban ébredtünk fel” csütörtökön

Ukrajna orosz megtámadása után fontos kimutatni a kelet-közép-európai közösség egységét, mert a régió ma nagyon odafigyel arra, ami „a mindnyájunk számára testvéri Ukrajnában” történik – hangoztatta a lengyel elnök. Mint fogalmazott, csütörtökön a „nagy háborúnak 1945 óta nem látott démonjai” tértek vissza Európába. Az Ukrajnából érkező háborús képekért csakis „a putyini Oroszország” a felelős – jelentette ki Duda, aki szerint az ukrajnai háború tétje az egész euro-atlanti biztonsági rendszer. „Európában már elfelejtettük, mi is a háború” – folytatta, hozzátéve: „sajnos a gazdag európaiak nyugodt álma, megengedő viszonyuk Oroszország folyamatos fegyverkezéséhez” olyan helyzethez vezetett, hogy csütörtökön „teljesen új valóságban ébredtünk fel”.    

A NATO keleti szárnyán fekvő országoknak nem szabad megelégedniük „a brutális orosz támadás passzív elítélésével”, hanem konkrét lépésekhez kell folyamodniuk – hangoztatta a lengyel elnök. Egyetértett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentésével, miszerint a nyugati segítség hiányában a háború hamarosan „más országok ajtaján is kopogtatni fog”. E szavakat a térségbeli országoknak másoknál jobban meg kell  érteniük – utalt Duda a 20. századi szovjetorosz uralomra Közép- és Kelet-Európában.  Úgy vélte: az orosz elit „csakis az erőszak nyelvét érti, mert így működött a cári, majd a kommunista Oroszország, és ma a putyini Oroszország is”. Duda szerint eljött az ideje, hogy „szintén ezt a nyelvet használva” a térség országai egymással szolidárisan „szóljanak az oroszokhoz”.    

Határozott, egységes válasz

A Nyugatnak „határozott, egységes, az egész euro-atlanti közösség által érvényesítendő” választ kell adnia Oroszországnak - szorgalmazta a lengyel elnök. „Erőteljesebben kell támogatnunk Ukrajnát, különösen fegyverszállításokkal” – jelentette ki. A találkozón részt vesz Ursula von der Leyen is. Az Európai Bizottság elnöke a Twitter közösségi honlapján azt írta: a B9 csoport országai évtizedekkel ezelőtt „széttörték a szovjet megszállás bilincseit”.

Ma pedig Európa elszánt arra, hogy „barbár cselekedeteiért” felelősségre vonja Moszkvát, és minden lehetséges módon támogassa az ukrán nemzetet – áll a bejegyzésben. A kelet-közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő B9 formátum tagjai: Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária. Magyarországot a csúcstalálkozón Áder János köztársasági elnök képviseli.

(MTI)

Aszad: Putyin "a történelmet korrigálja"

Az Ukrajnában indított orosz katonai hadművelet támogatásáról biztosította Bassár el-Aszad szíriai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőt – közölte a szíriai elnökség a pénteken kiadott közleményében.



A két vezető telefonbeszélgetése során Aszad kiemelte, hogy Oroszország azzal, amit most tesz,

"korrigálja a történelmet, és helyreállítja a világrend egyensúlyát a Szovjetunió összeomlása után".

A szíriai közlemény szerint Aszad és Putyin megvitatta az ukrajnai helyzetet és az Orosz Föderáció "különleges katonai műveletét, amelyet a Donyec-medence térségében élő polgári lakosság védelmében hajt végre".

Aszad hangsúlyozta, hogy Szíria kiáll Oroszország mellett, mert "meggyőződése, hogy Moszkvának helyes az álláspontja" – derült ki a dokumentumból. (MTI)

Zárolta a Facebook az ukrán felhasználók profiljait, nem láthatók a bejegyzések

Egy profilzár segítségével próbálja megvédeni az ukrán Facebook-felhasználókat a közösségi médiát működtető Meta, aminek segítségével a nyilvánosság nem férhet hozzá az érintettek bejegyzéseihez – számolt be a HVG. 

A profilzár segítségével a felhasználók egy gombnyomással hozzáférhetnek az adatvédelmi és adatbiztonsági funkciókhoz; a beállításokkal az ukrán profilok képeit sem lehet többé megtekinteni, amennyiben nem ismerősként keres rájuk valaki.

A Facebook egyébként legutóbb tavaly nyáron, az Afganisztánban zajló tálib hatalomátvétel során aktiválta az adatvédelmi eszközt.

Dráma: Oroszországot kizárták az Eurovíziós Dalfesztiválból

Nem tudjuk, hogyan fogja ezt túlélni Vlagyimir Putyin...

Hodorkovszkij szerint Putyin akár még a piros gombot is megnyomhatja

Vlagyimir Putyin oligarchából lett kritikusa, a száműzetésben élő Mihail Hodorkovszkij szerint ha nem fékezik meg, Vlagyimir Putyin újabb országokat vehet célba. Szerinte a Nyugatnak kiképzéssel, fegyverekkel és önkéntes harcosokkal is támogatnia kéne Ukrajnát az invázió visszaverésében. A szankciók szerinte ehhez kevesek, mert "majd Milánó helyett Dubajban vásárolgatnak, a processzoraikat pedig Kínától veszik, és így tovább".



Putyin szerinte elvesztette a kapcsolatot a külvilággal. "Információs buborékban él, torz képe van a világról". Ez pedig azt jelenti, hogy "nagyon veszélyes" is. "Hogy azt is jelenti-e, hogy képes megnyomni a piros gombot? Az atombomba gombját? Remélem annyira még nem szállt el a világfelfogása, de ebben nem lehetünk biztosak" - mondta pénteken. 

 

Az oroszok támadást indítottak Harkov ellen

Az oroszok nagy erejű, légi csapásokkal és tüzérségi bombázással támogatott támadást indítottak Harkiv városa ellen – jelentette a Guardian riportere.

A várost már csütörtök hajnal óta rakétatámadások, légi csapások és tüzérségi bombázás éri. Pénteken már több alkalommal is légiriadót fújtak, mivel attól tartottak, hogy bombázók érkezhetnek a város fölé.

A Telegraph riportere mindeközben közölte, hogy péntek délután újabb rakétacsapások érték a várost.

Kijárási tilalmat vezettek be Lembergben

Az Ukrajna nyugati részén fekvő Lembergben kijárási tilalmat vezettek be – adta hírül az Interfax ukrán hírügynökség egy városi tisztviselőre hivatkozva.

A kijárási tilalom este tíz órától reggel hatig tart. A kritikus infrastruktúrában dolgozó lakosok igazolást kapnak

– idézte az Interfax Maxim Kozickijt, regionális katonai vezetőt.



Ukránok ezrei menekültek nyugatra, hogy elkerüljék az orosz inváziót, amely északról, délről és keletről vette célba Ukrajnát.

 

Az orosz haderő nagy része még nem érte el Kijevet

Az orosz csapatok nagy része még mindig több mint 50 kilométerre van a kijevi városközponttól a brit védelmi minisztérium friss közleménye szerint.

Az ukrán fővárostól nagyjából 105 kilométerre északra fekvő Csernyihivet, a várost, ahol orosz és ukrán erők között heves harcok folytak pénteken egyelőre nem tudták elfoglalni az oroszok a britek szerint.

„Lehet, hogy most látnak engem utoljára élve” – mondta Zelenszkij az EU-csúcson

Az Axiosnak két európai forrás azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök esti videokonferencián ezt közölte az EU-tagországok vezetőivel a rendkívüli EU-csúcson:

„Lehet, hogy most látnak engem utoljára élve.”

A Pentagon arra figyelmeztetett, hogy Oroszország elsődleges célja Kijev bekerítése és a kormány „lefejezése”, közben Zelenszkij csütörtökön azt mondta, hogy az orosz „szabotázserők” Kijevben vannak, és rá meg a családjára vadásznak.

Az Axios azt írja, Zelenszkij a nyilvános és magánjellegű kijelentéseivel nyomást igyekszik gyakorolni, és bizonyos esetekben meg akarja szégyeníteni az országokat, hogy tegyenek többet Ukrajna megsegítéséért és Oroszország elszigeteléséért.

Most úgy fest, hogy Vlagyimir Putyin és a külügyminisztere vagyonát is befagyaszthatja az EU, már ha nem történik meglepetés, és senki se tiltakozik – mondta Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.

Zelenszkij nemrég tárgyalásokra hívta Putyint, az ukrán elnök szerint az Ukrajna elleni invázió nem pusztán invázió, hanem egy Európa elleni háború kezdete. Putyin azóta felszólította az ukrán hadsereget, hogy hajtsanak végre puccsot Zelenszkij ellen, majd tárgyaljanak Oroszországgal.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató