2024. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

Ukrajna-szerte hidakat rombolnak le, hogy megakadályozzák az orosz hadsereg előretörését

 Az ukrán védelmi minisztérium jelentése szerint legalább 1 ukrán katona meghalt Henicseszkben, miután önként jelentkezett, hogy ott maradjon biztosítani a töltetek felrobbantását.

A Telex mindenféle kamu videókkal riogat

A Telex nagyon szeretné előadni a nagy haditudósító oldalukat. Bár elismerjük, rengeteg kamu kering a neten, de ők képtelenek ezt kezelni. Teszik ki aztán törölgetik őket. Tegnap pont egy órával előbb számoltunk be arról, hogy az oroszok elfoglalták csernobilt. Ma kettő órával előztünk meg mindenkit azzal, hogy elindultak a csecsen harcosok. Ezek meg rakják a rengeteg kamut és hergelik az embereket, mivel nem értenek ehhez....

Megindultak a csecsenek Ukrajnába

A csecsen speciális egységek elhagyták Groznijt. Ukrajnába vonulnak, hogy Oroszországért harcoljanak...

Ramzan Kadirov csecsen vezér személyesen tekintette meg a fegyveres erőket.

CNN: A hírszerzés legfeljebb négy napos ellenállásra számít Kijevben

Az amerikai hírszerzés szerint Kijev napokon belül orosz ellenőrzés alá kerülhet.

A CNN forrásai szerint, hogy az Egyesült Államok egy, legfeljebb négy napos ellenállásra, ami nagyjából megegyezik az invázió előtti prognózissal.

Az elemzők ugyanakkor azt is mondták, hogy az ukrán erők összességében "a vártnál erősebb ellenállást tanúsítnak" az orosz hadsereggel szemben.

Egy ukrán férfi egymaga próbálta útját állni egy orosz konvojnak

Megpróbálta...

Ukrán katonai járművek érkeznek Kijev védelmére

Az ukrán belügyminisztérium bejelentette, hogy katonai járművek érkeznek Kijevbe, hogy megvédjék a fővárost az egyre közelítő orosz csapatoktól.

Vitalij Klicskó polgármester nem sokkal korábban azt mondta, hogy a város védelmi szakaszba lépett. Az ukrán védelmi minisztérium korábban a Twitterén is ellenállásra szólította fel a lakosokat.

Például arra is kérték őket, hogy Molotov-koktélokkal „semlegesítsék” a behatolókat, és értesítsék az ukrán haderőt az orosz haditechnika mozgásáról.

(BBC)

Porosenko AK-47-essel a kezében beszélt arról a CNN-nek Kijevben, hogy Ukrajna örökké ki fog tartani

Ukrajna egyik leggazdagabb embere, a volt ukrán elnök, Petro Porosenko AK-47-essel a kezében adott interjút a CNN-nek Kijevből, és arról beszélt, milyen elképesztő, hogy mennyi ukrán fogott fegyvert, és mennyire utálják Putyint.

Az ukránok szerint eddig 1000 orosz katona halt meg az invázió során

Az ukrán hadsereg jelentése szerint több mint 1000 orosz katona halt meg az invázió során, és hozzáteszik, hogy ilyen veszteségeket még soha sem szenvedtek el orosz csapatok egy fegyveres konfliktus megkezdésekor.

Péntek délben a brit védelmi miniszter arról beszélt, hogy 450 orosz katona halt meg.

Ukrán katona orosz fegyverrel pózol a neten

 A fotón egy lőfegyver látható, amelyet egy ukrán katona zsákmányolt az orosz különleges erők egyikétől (a pontos helyszínt nem határozták meg).

Úgy tűnik, hogy az egy ritka AS Val (АС Вал) rohampuska 20 töltényes tárral. A fegyver 9x39 mm-es hüvelykkel van töltve, és beépített hangtompítóval rendelkezik.

Észtország katonai szállítmányt küld Ukrajnába

Az ERR észt közszolgálati portál szerint Észtország további fegyvereket küld Ukrajnának.

A csomag Javelin típusú páncéltörő rakéták és légvédelmi lőszerek mellett élelmiszert, illetve orvosi felszerelést is tartalmaz.

Az észt védelmi hírszerzési központ parancsnoka emellett méltatta az ukránok ellenállását, „figyelemre méltónak” nevezve azt.

Margo Grosberg arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkezendő napokban az ukrán hadsereg legfontosabb feladata a Kijev környéki repterek feletti ellenőrzés megtartása és a főváros védelme lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató