2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

Ukrajna Belarusz helyett inkább Lengyelországban tárgyalna a Kreml szerint

A Kreml szerint Ukrajna nem akar Minszkben egyeztetni, Belarusz helyett Lengyelországban szeretnének tárgyalni – írja a Sky News.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Putyin már bejelentette, hogy kész tárgyalódelegációt küldeni Minszkbe, azért, hogy Ukrajnával egyeztessen az ország demilitarizációjáról. Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök pénteken kérte Moszkvát, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz.

A tárgyalás orosz szempontból Ukrajna semleges státuszáról, illetve az ország demilitarizációjáról szólna, tehát valójában nem arról, ami miatt Zelenszkij a tárgyalásokat kezdeményezte.

A helyszínként választott Minszk azért jelentős, mert itt írták alá azokat a megállapodásokat, amelyek célja a 2014-ben kitört kelet-ukrajnai konfliktus lezárása volt. Az ukrajnai invázióval Oroszország vezetője felrúgta ezeket a megállapodásokat.

Korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy addig nem lehet tárgyalásokat folytatni, amíg az ukrán hadsereg nem teszi le a fegyvert.

Heves harcok indultak Kijevtől 100 km-re északra

Az orosz és ukrán erők között heves harcokról érkeztek jelentések a fővárostól, Kijevtől mintegy 105 kilométerre északra fekvő Csernyihiv város környékén.

A városból készült videón látható, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat regionális központja lángokban áll.

A CNN által megkeresett szemtanú szerint pénteken késő délután még mindig égett.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte a térségben zajló harcokat, és azt mondta, hogy az orosz erők „befejezték Csernihiv városának blokádját”, lényegében elvágva azt. Ukrajna szerint erői súlyos veszteségeket okoztak az orosz hadoszlopoknak Csernihiv környékén, több mint harminc harckocsit semmisítettek meg.

Korábban pénteken Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főnöke azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek sikerült tartani a védelmet és visszaverni az orosz csapatok áttörését Csernyihivnél, ami Fehéroroszországból Kijevbe vezető főútvonalon fekszik.

Az ukrán fővárost célzó orosz szárazföldi támadás három irányból fejlődik. Kettő a Fehéroroszország felől érkező északi útvonal, de az ukránok szerint az Ivankivnál lévő híd lerombolása után északnyugat felől lassították az orosz előrenyomulást. Az orosz páncélosok egy másik csoportja északkeleten Szumit támadta, amely szintén egy Kijevbe vezető főúton fekszik.

(CNN)

Ferenc pápa felkereste az orosz nagykövetséget a Vatikán szomszédságában

A katolikus egyházfő felkereste Oroszországnak a Szentszéknél akkreditált diplomáciai képviseletét pénteken, közölte a szentszéki sajtóközpont. Ferenc pápa a reggeli órákban látogatott el az orosz nagykövetségre, amely a Vatikán szomszédságában, a Szent Péter térre vezető úton található.

A Vatikánban akkreditált tudósítókkal közölt információk szerint a pápa fél órát beszélt Alekszandr Avgyejev nagykövettel, akinek „aggodalmát fejezte ki” az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt.

A La Repubblica című napilap úgy tudja, a nagykövet beszámolt a pápának az ukrajnai helyzetről. Az orosz diplomácia képviselője találkozó előkészítésén dolgozik Ferenc pápa és Kirill orosz ortodox pátriárka között. Ferenc pápa március 2-ra ima- és böjtölési napot hirdetett meg a békéért, írja az MTI.

Nő a radioaktivitás Csernobilban, találatot kaphatott a 4. számú reaktorblokk

Ukrán tisztviselők közlése szerint pénteken a szokásosnál nagyobb, de nem kritikus mértékű radioaktivitást mértek a csernobili atomerőműben – írja a Guardian.

Csernobilt csütörtök este foglalták el az oroszok, akik az ukránok szerint az atomerűnél szolgáló személyzetet is túszul ejtették. Azt, hogy most pontosan milyen mértékben nőtt a radioaktivitás, az ukránok nem közölték. 

Külföldi atomenergetikai szakértők is megerősítették, hogy bizonyos mérési adatokból tényleg az látható, hogy nőtt a radioaktivitás Csernobilban. Tom Scott, a Bristoli Egyetem szakértője azt mondta: valóban olyan tevékenységet észleltek pénteken, amely máskor szokatlan lenne, azonban pánikra egyelőre nincs ok.

Tom Scott szerint elképzelhető, hogy tüzérségi találatot kapott, és megsérült a csernobili 4. számú reaktorblokk (ebben van az a „betonszarkofág", melyben a legtöbb nukleáris hulladékot elkerítették a térségben), és ez okozta a jelenséget.

Hozzátette: ahhoz viszont, hogy nagyobb radioaktív szivárgás következzen be, valakinek szándékosan kárt kellene tennie magában az épületben lévő betonszarkofágban is. 

Az Anonymus hekkerei több orosz kormányzati weboldalt megbénítottak

Több orosz kormányzati weboldalt, köztük az állami irányítás alatt álló Russia Today oldalát is megbénították hekkerek – írja az ABC.

Az Anonymous csoportosuláshoz tartozó hekkerek jelentették be, hogy kibertámadást indítottak, amelynek során rövid időre lekapcsolták az RT.com, valamint a Kreml, az orosz kormány és az orosz védelmi minisztérium honlapjait. Az RT.com megerősítette a támadás tényét, és közölte, hogy néhány weboldalt lelassítottak, míg másokat „hosszabb időre” elérhetetlenné tettek.

Az RT túlnyomórészt oroszbarát szemszögből tudósít az ukrajnai háborús helyzetről, tűzijátékot és vidám ünneplést mutatva az újonnan megszállt területeken.

A Fidesz adománygyűjtést szervez a menekülteknek

A Fidesz és a KDNP adománygyűjtést szervez az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülők számára – közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában.

Hollik István úgy fogalmazott:

Ezt kell tennünk, hiszen a szomszédunkban háború van, és sokan menekülnek a háború elől Magyarországra. Ilyenkor pedig mindenkinek tennie kell a dolgát.

Jelezte: a kormány cselekszik, és megtesz mindent, hogy megvédje Magyarország biztonságát és meggátolja, hogy belesodorják az országot a háborúba.

„Emellett viszont kötelességünk segíteni is”

– mondta, hozzátéve, hogy ezért szerveznek adománygyűjtést az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülők számára.

A nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója azt kérte: aki segíteni szeretne, az vigye élelmiszer- és ruhaadományait a hozzá legközelebb eső Fidesz-irodába, a kormánypártok pedig eljuttatják azokat a háború elől menekülőknek.

Putyin az ukrán katonáknak üzent

Ismét megszólalt az orosz elnök, szavait az ukrán katonáknak címezte.

Ne hagyjátok, hogy a neonácik emberi pajzsnak használjanak benneteket! A jobboldali banderisták és neonácik Ukrajnában nehézfegyvereket, köztük rakétakilövő rendszereket helyeznek el közvetlenül a nagyvárosok központi kerületeiben, köztük Kijevben és Harkovban - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

"Ne hagyjátok, hogy a banderisták és a neonácik emberi pajzsként használják a gyermekeiteket, feleségeiteket és az időseket. Vegyétek a hatalmat a saját kezetekbe, úgy tűnik, hogy mi leszünk azok, akikkel jobban fogtok járni" - tette hozzá.

Orbán Viktor a NATO-főtitkárral tárgyalt

Miután részt vett a brüsszeli EU-csúcson, Orbán Viktor a NATO-központból jelentkezett be, ahol Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt. 

Óriás tömeg a kijevi főpályaudvaron

Sokan várakoznak a Kijevből Lembergbe tartó evakuációs vonatra a központi pályaudvaron. Az országban százezren hagyták el az otthonukat az elmút két napban és az országhatárt is ezrek lépték már át.

Bármikor megkezdődhetnek az orosz-ukrán tárgyalások

A SputnikNews jelentése szerint bármikor megkezdődhetnek a tárgyalások.

Az eseményeket továbbra is követjük oldalunkon. Rengeteg érdekességgel, fotóval, videóval jelentkezünk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató