2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

A 18 és 60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot

Az ukrán határőrség csütörtök éjszakai közleménye szerint átmenetileg korlátozzák az ország elhagyását a 18–60 év közötti ukrán állampolgárságú férfiak számára. A szabályozás a hadiállapot idejére érvényes.

A határőrség kéri a lakosságot, hogy ne okozzanak pánikot az átkelőhelyeken, és ne tegyenek kísérleteket a határ önkényes átlépésére az arra nem kijelölt helyeken.

A Klicsko fivérek is beállnak harcolni

Kész fegyvert fogni Ukrajnáért az Oroszország ellen vívott háborúban Vitalij Klicsko a testvére, Volodimir oldalán, aki korábban szintén ukrán nehézsúlyú profi ökölvívó volt. Vitalij Klicsko, aki 2014 óta Kijev polgármestere, egy brit reggeli műsorban jelentette be, hogy kész harcolni. „Nincs más választásom, ezt kell tennem. Harcolni fogok" - mondta az 50 éves többszörös bokszvilágbajnok.

Vitalij Klicsko elmondta, hogy az ukrán főváros veszélyben van, és a legfontosabb most a rendőrséggel és hadsereggel együttműködni a kritikus infrastruktúra, a lakossági áram-, gáz-, és vízszolgáltatás biztosítása érdekéban. Hozzátette, hogy a civilek készek katonákként megvédeni Kijevet.

 

 

Testvére, Volodimir Klicsko február lején jelentkezett a tartalékos hadseregbe. „Erős az ukrán nép. Hű marad magához ebben a szörnyű megpróbáltatásban. Ez egy szuverenitása és békére vágyó nép, amely testvéreként tekint az orosz népre. Tudja, hogy lényegében ők nem akarják ezt a háborút" - írta csütörtökön. „Az ukrán nép a demokráciát választotta. De a demokrácia egy törékeny rendszer. A demokrácia nem képes megvédeni önmagát, a polgárok akaratára, mindenki elkötelezettségére van szüksége ehhez. Alapvetően nincs demokrácia demokraták nélkül" - tette hozzá. (Reuters/MTI)

 

Kijevben rakétatalálat ért egy tízemeletes lakóházat

A tűzoltóság által közzétett videón látszanak a következmények, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató