2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az oroszok behatoltak Kijevbe, tízezer csecsen indul harcba, nehéz éjszaka vár Kijevre - Élő -

Tegnap élőben közvetítettük a háború első napját, mai közvetítésünket elindítjuk. 

Az ukrán hatóságok szerint pénteken minden korábbinál nagyobb támadás várható Kijevben.

Ukrán tisztségviselők szerint még pénteken orosz harckocsitámadás éri majd az ukrán fővárost, Kijevet. „A háború legnehezebb napja lehet a pénteki”, mondta az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Herascsenko, és Ukrajna védelmi miniszterhelyettese is egyetértett ezzel. Herascsenkó szerint Kijev védői készen állnak a külföldi szövetségesek által szállított páncéltörő rakétákkal az oroszok ellen.

Korábban a CNN azt írta, az orosz harckocsikonvoj már 30 km-re van Kijevtől, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium pedig azt állította, a Kijevtől mintegy 50 kilométerre északra fekvő Ivankivnál a Teteriv folyó felett átívelő hidat felrobbantották a légi támadó csapatok, hogy megakadályozzák egy orosz hadoszlop előrenyomulását a főváros felé. 


Élő tudósításunk véget ért.

A pénteki események:

Sky News: Az oroszok partra szálltak Mariupolnál

A  Sky News amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy

az oroszok több ezer katonája szállt partra péntek délután Mariupolnál.


A Donbasz közelében lévő város 2014–15-ben egyszer már kis híján orosz kézre került. Az amerikaiak most arra számítanak, hogy az oroszok komoly ellenállásba fognak ütközni a térségben. 

Zakharova: Oroszország nem nézné tétlenül Svédország vagy Finnország NATO-tagságát

Az orosz külügyi szóvivő szerint „súlyos katonai és politikai következménnyel járna” az, ha akár Svédország, akár Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Maria Zakharova külön válaszlépésekkel fenyegette meg Finnországot, akinek miniszterelnöke csütörtökön elismerte, Ukrajna orosz inváziója „megváltoztatja” a tagságról szóló vitát az országban.

Felfegyverkeztek a Dinamo Kijev szurkolói is

Egy fotót osztottak meg a közösségi médiában a fővárosi klub szurkolói.

Az oroszoknak üzent az ukrán főparancsnok: üdv a pokolban!

Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij egy közleményben számolt be arról, hogy milyen veszteségeket okoztak az oroszoknak az invázió kezdete óta: 

Kilőttek 80 tankot,
Megsemmisítettek 516 páncélozott harci járművet,
Lelőttek 7 helikoptert és 10 repülőt,
Cirkálórakéták közül 20-at semlegesítettek,
És 2800 orosz katonát öltek meg


A főparancsnok ezzel Hanna Malyar, a védelmi tárca miniszterhelyettesének közleményét idézte. Az egyébként ukrán nyelvű bejegyzés végére a főparancsnok az oroszoknak üzenve azt írta: 

Welcome to hell!
Vagyis: „Üdv a pokolban".


A főparancsnok, illetve védelmi minisztérium által közölt adatokat független forrásból még nem erősítették meg.

 

Donald Tusk: Szégyellje magát Németország, Magyarország és Olaszország!

Az Európai Tanács volt elnöke szerint az Oroszország elleni szankciók csak színleltek, és még ezek mellett sem állt ki minden állam teljes mellszélességgel.

Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrültsége és kegyetlensége, ukrán áldozatok, Kijevre hulló bombák. Csak a mi szankcióink színleltek. Szégyelljék magukat azok a kormányok, amelyek megakadályozták a kemény döntéseket (többek között Németország, Magyarország, Olaszország)!

– olvasható a lengyel liberális politikus tweet-bejegyzésében.

Az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát

A döntés értelmében Oroszország képviselői nem lehetnek jelen az Európa Tanács miniszteri bizottságában, sem a parlamenti közgyűlésben.

A szervezetből azonban nem zárták ki, az ország továbbra is tagja a szervezetnek, így továbbra is kiterjed rá az olyan egyezmények hatálya, mint az Emberi Jogok Európai Egyezménye.

1600 menekült érkezett Záhonyba az elmúlt két napban Ukrajnából

Az elmúlt két napban mintegy 1600 menekülő érkezett Záhonyba Ukrajnából, mondta a település polgármestere az MTI-nek.

Helmeczi László hozzátette: az érkezők döntő többségét rögtön elvitték az ország más térségeibe rokonok, ismerősök, ezért az önkormányzatnak csupán nyolcvan ember, többségében nő és gyermek elhelyezéséről kellett gondoskodnia. Közülük harmincan maradtak tartósan, őket a művelődési házban szállásolták el.

A matracokat, fekvőhelyeket a lakosság adta össze, pénteken takarókat kaptak a Magyar Vöröskereszttől,

- mondta.

A záhonyi vasútállomáson a Magyar Református Szeretetszolgálat fogadja étellel és itallal a menekülteket.

A szervezet közösségi koordinátora, Szendrei Miklós arról számolt be, hogy míg csütörtökön szinte kizárólag Kárpátaljáról érkeztek menekülők Záhonyba, már egyre többen jönnek Ukrajna távolabbi vidékeiről. Az MTI úgy tudja, hogy

a kiskorúakat akkor is beengedik az országba a magyar hatóságok, ha nem rendelkeznek útlevéllel, illetve sokuknak még születési bizonyítványuk sincs.

Ukrán katonai járművek semmisültek meg

Ukrán katonai járművek semmisültek meg Buchában, a Kijevtől 5 kilométerre nyugatra fekvő városban.

Zelenszkij Kijevből üzent

Az ukrán elnök elmondta, hogy nem hagyta el az országot - a sajtóértesülések ellenére - és készültségben vannak.

„Itt van a párt vezetője, itt van az elnöki hivatal vezetője, itt a miniszterelnök, itt van Podoljak, itt van az elnök” – közölte Volodimir Zelenszkij, aki azokra az orosz álhírekre reagált a videóval, amik szerint elmenekült volna Kijevből. Mind ott maradtak, és Ukrajnát védik – közölték.

 

Oroszország korlátozza a Facebookhoz való hozzáférést válaszul a média cenzúrájára

A Roszkomnadzor orosz kommunikációs szabályozó hatóság pénteken közölte, hogy részben korlátozza a (Meta Platforms) Facebookhoz való hozzáférését, válaszul az amerikai közösségimédia-óriás által az orosz médiára vonatkozó korlátozásokra, és a Facebookot cenzúrával vádolta.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató