2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.3
USD : 356.69
Időjárás ikon20°11°

Az eddigi legnagyobb támadását indítja Oroszország

Élő tudósításunk a harmadik napon. Cikkünk folyamatosan frissül.

Közvetítésünkben 10 friss hír jelenik meg egy oldalon, utána lapozhatóvá válik. Élő közvetítésünkben minden tartalom külön linkelhető és osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

 

 

Videón, ahogy dróntámadás ér egy orosz menetoszlopot

Az ukránok török gyártású Bayraktar TB2 drónokat használnak, az ukrán hadsereg tett közzé egy videót arról, amint egy orosz menetoszlop ellen hajtanak végre támadást az eszközzel.

Felfüggesztették Putyint a tiszteletbeli dzsúdóelnöki tisztségéből

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nyolcadik danfokozatú, fekete öves dzsúdós, aki az elmúlt években a nemzetközi szövetség (IJF) tiszteletbeli elnöke, egyben az IJF dzsúdós nagykövete volt. A sportág több nagy eseményén személyesen megjelent, többek között a 2017-es budapesti világbajnokságon is.

Az IJF a vasárnap reggeli hivatalos közleménye szerint felfüggesztette Vlagyimir Putyint tiszteletbeli elnöki tisztségéből.

Azt is tudatták, hogy az orosz elnököt a sportág nagyköveti posztjáról is felfüggeszti. Azt már pénteken bejelentették, hogy törlik az idei versenynaptárból a májusra tervezett, kazanyi Grand Slam-versenyt. Az IJF elnöke a tenkei származású, magyarul jól beszélő Marius Vizer, a szervezet székhelye Budapesten van.

Ukrán védelmi miniszter: Senki nem hitt ebben, de 72 órája ellenállunk!

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról írt Twitteren, hogy szerinte előzetesen ebben nem nagyon hitt senki, Ukrajna mégis már több mint 72 órája ellenáll az orosz agressziónak.

„A világ nem hitte el. A világ kételkedett. De mi magabiztosan folytattuk a harcot az orosz megszállóval! (…) Ukrajnát még erősebben kell támogatni! A biztonságotok tőlünk függ!”

– írta.

Az oroszok ultimátumot adtak Zelenszkijnek

Az orosz delegáció vezetője elmondta, hogy délután 3 óráig várják az ukrán fél belegyezését a tárgyalásokba, amit a fehéroroszországi Gomel-ben tartanának.

Közben a Kreml szóvívője jelezte, hogy Vlagyimir Putyin hamarosan szólni fog az orosz néphez.

 

Fenyegetőznek a britek

Brit külügy: Ha Oroszország nem áll le, az konfliktushoz vezethet a NATO-val szemben.

Románia és Finnország is kitiltotta az orosz repülőket

Finnország és Románia lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt – vált ismertté vasárnap.

Timo Harakka finn közlekedési miniszter szombat este egy Twitter-bejegyzésben azt írta, arra készülnek, hogy lezárják a légteret az orosz légi forgalom előtt. Az nem volt világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba.

Egy bukaresti kormányszóvivő szombat esti bejelentésében arról számolt be, hogy felfüggesztik az oroszországi székhelyű cégek repülőgépeinek átrepülési és leszállási jogait. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt. Németország is erre készül.

Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.

Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják.

Észtország szombaton bejelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz.

(MTI)

A lengyelek focistája politizál

Lewandowski: Most egész Ukrajnát támogatnunk kell
 
A Bayern München lengyel csatára, Robert Lewandowski Ukrajnára utalva, szolidaritásból sárga-kék karszalaggal játszotta végig a Frankfurt elleni idegenbeli bajnokit szombat este, amelyiken a címvédő 1-0-ra győzött. A találkozó után a csapatkapitányi karszalagot is viselő center úgy nyilatkozott, nem gondolta volna, hogy ez megtörténhet, és most mindenkinek Ukrajna mellett kell állnia.

„Nagyrabecsülöm és tisztelem az ottani embereket, álljatok melléjük. Most egész Ukrajnát támogatnunk kell”

– jelentette ki.

Lengyelország március 24-én világbajnoki selejtezőt játszik az orosz válogatottal, de a lengyel elnök már jelezte, nem állnak ki. A svédek is hasonló is álláspontot képviselnek.

Lukasenko: Rakéta támadást indítottunk az ukránok ellen

Lukasenko megerősítette, hogy Fehéroroszországból indítottak rakétacsapásokat Ukrajna ellen.

"Kijev 3-4 rakétahadosztályt telepített határunk közelébe"

- mondta Belarusz elnöke.

A WizzAir szünetelteti Oroszországba tartó járatait

A WizzAir légitársaság ideiglenesen felfüggesztette Oroszországba induló és onnan érkező járatait az ukrajnai és moldovai légtérzár miatt, a társaság honlapján megjelent információ szerint az intézkedés március 1-jéig szól.

Közölték továbbá azt is, hogy a WizzAir a moldovai fővárosba, Chisinauba (KIV) induló járatai március 4-ig a romániai Iasi (IAS) nemzetközi repülőtérre érkeznek és onnan is indulnak.

A légitársaság már csütörtökön bejelentette ukrajnai járatainak felfüggesztését az orosz katonai hadművelet miatt.

Orosz hadijelentés körbezárt városokról és rakétatámadásokról

 Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a következőkről számolt be:

az orosz hadsereg blokád alá vette a dél-ukrajnai Herszon és Berdjanszk városát,

orosz ellenőrzés alá került a Krímtől északnyugatra fekvő Henicseszk repülőtere,

légi és tengeri indítású cirkálórakétákkal újabb csapást mértek Ukrajna katonai infrastruktúrájára,

Henicseszk városát és a Herszon melletti Csornobajivka repülőteret is ellenőrzésük alá vonták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató