2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Az oroszok elfoglalták Herszont- Folyamatosan lövik Harkivot

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

Az ukránok most ezzel hülyítik a világot: megszereztük az orosz haditervet

Mely szerint az oroszok 15 nap alatt akarják elfoglalni teljes Ukrajnát.

Az ukrán haderők egyesített műveleti irányítása állítja: megszerezték az orosz haditerv részleteit. A dokumentumokat a közlés szerint egy elmenekülő orosz egység hagyta hátra – írják a liberális médiumok.

 

Az Ukrán Pravda ismertette a terveket, elárulták, hogy azokat január 18-án hagyták jóvá, és az eredeti tervek szerint

az orosz hadsereg február 20. és március 6. között, vagyis 15 nap alatt foglalta volna el Ukrajnát.

Ehhez képest négy nap késéssel, február 24-én hajnalban robbant ki a háború, amikor az orosz egységek elindultak.

Természetesen lehetséges, hogy az oroszok szándékosan hagyták hátra ezeket a terveket dezinformációként, de az is lehetséges, hogy az ukrán háborús propaganda terméke a hír.

Zemmour is megszólalt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

A francia elnökjelölt is elmondta a véleményét.

Amikor látom, hogy Vlagyimir Putyin a csecsenekhez folyamodik, akik Allah „Akbar”-t kiáltják, mielőtt harcba indulnának, megfagy a vérem - vélekedett majd hozzátette: Szerintem Putyin alábecsülte az ukrán nemzeti érzelmek megjelenését. Az ukránok harcolnak, büszke nép, ellenállnak egy náluk erősebb hadsereg offenzívájának.

Majd így folytatta:

Sokakkal ellentétben, akik készek eladni Franciaország identitását és függetlenségét, én francia hazafi vagyok. Szilárdnak kell lennünk Moszkvával szemben, és megoldást kell keresnünk a békére.
Olyan tervre van szükségünk, amely biztosítja Európa új megszervezését, Ukrajna semlegességét, és cserébe a határainak és szuverenitásának tiszteletben tartását. Ez az egyetlen terv, amely békét hozhat.

A NATO aljas cselekedetére emlékeztetik az amerikaiakat Moszkvában

A kivetítőn egy 1995-ös Time címlap látható, amelyen egy robbanás pillanata ábrázolja Jugoszlávia bombázását.

Szöveg alatta:

"A szerbeket behódolásra kényszeríteni. Egy hatalmas bombatámadás megnyitja az utat a béke felé".

Hatalmas robbanás a kijevi pályaudvarnál

Az ukrán vasúttársaság megerősítette, hogy a pályaudvar közelében történt a robbanás
 
A pályaudvar épületében kisebb károk keletkeztek, sérültekről vagy áldozatokról viszont még nem tudni, írja Guardian a Reutersnek küldött tájékoztatás alapján

Eltűnt egy román gép a Fekete-tenger felett

 Egy román MiG-21 Lancet közel egy órája tűnt el a radarról, miközben a Fekete-tenger partjainál járőrözött.

(Románia a NATO tagja.)

A Spectator Index jelentése:

Lezuhant egy román katonai helikopter, öt ember meghalt a fedélzetén, miközben egy Mig-21-est kerestek, amely eltűnt a radarról a Fekete-tenger partjainál.

Az Ukrajinszka Pravda szerint a védelmi minisztérium és a hadsereg főépületét célozták az oroszok

A szerda esti, hatalmas kijevi robbanásról azt írják, hogy a védelmi minisztérium épületét célozták az oroszok egy rakétával, de azt sikerült lelőni.

A lelőtt rakéta viszont a déli pálya udvar közelében, a helyi Ibis hotel mellett csapódott a földbe, ez okozta a robbanást.

Emmanuel Macron: "Nem állunk háborúban Oroszországgal"

"Oroszországot nem támadják, hanem ő az agresszor"

- mondta Emmanuel Macron francia elnök március 2-án televíziós beszédében az ukrajnai orosz offenzíváról.

Emmanuel Macron francia elnök március 2-án ismét elítélte az ukrajnai orosz offenzívát, mivel azt "az európai történelem revizionista olvasatából táplálkozó háborúnak" tartja.

"Oroszországot nem támadták meg, ő az agresszor", "ez a háború nem a NATO és Oroszország közötti konfliktus", és

"még kevésbé a nácizmus elleni harc, ez hazugság"

- tette hozzá a televízióban elhangzott beszédében.

Az államfő ugyanakkor kijelentette: "Úgy döntöttem, hogy továbbra is kapcsolatban maradok - amennyire csak tudok és amennyire szükséges - Putyin elnökkel, hogy fáradhatatlanul igyekezzek meggyőzni őt a fegyverek letételéről amennyire csak lehet, megakadályozzuk a konfliktus továbbterjedését és kiszélesedését" - mondta az államfő televíziós beszédében.

"Nem állunk háborúban Oroszországgal" - hangsúlyozta. 

Megszólalt az Orbán-gyűlölő luxemburgi külügyminiszter: Putyin kiiktatása az egyetlen megoldás

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „fizikai kiiktatása” lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének. Asselborn a helyi közszolgálati rádióadónak adott interjújában azt mondta:

Ha az orosz nép tisztában lenne azzal, hogy Putyin milyen pusztítást végez, mennyi félelemért és mennyi halálos áldozatért felelős, akkor véleményem szerint a Kreml megbukna. Ezt csak kívánni lehet, és azt is, hogy Putyint megsemmisítsék.

A külügyminiszter mindemellett azt is kijelentette: „nem tudja elképzelni”, hogy a felek között zajló jelenlegi béketárgyalások eredményre vezethetnek. A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották, míg a második forduló a hírek szerint szerda este lesz.

A kormánykoalíciós Luxemburgi Szocialista Munkáspárthoz tartozó (LSAP) külügyminiszter nyilatkozatát követően a konzervatív Alternatív Demokratikus Reformpárt Xavier Bettel luxemburgi kormányfőhöz fordult azzal a kérdéssel, helyénvalónak tartja-e, hogy kormányának külügyminisztere nyilvánosan halálos erőszakról beszél egy külföldi államfő ellen – számolt be az MTI.

Herszon elfoglalása után vásárolni mentek az orosz katonák

Ők is emberek, na...

Grúzia is csatlakozna az EU-hoz

Holnap nyújthatja be tagsági kérelmét Georgia az Európai Unióhoz – értesült a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az Európai Unió és Grúzia 1996 óta tartják a kapcsolatot egymással, 2006-tól pedig az európai szomszédságpolitika keretében egy ötéves akciótervet is végrehajtottak. 2016. július 1-jén lépett hatályba egy átfogóbb társulási megállapodás, amely Grúzia számára hozzáférést biztosít az európai egységes piac egyes ágazataihoz, valamint vízummentességet biztosít az Európai Unió országaiba.

Georgiának jelenleg nincs hivatalos tagjelölt státusza az Európai Unióban, de 2011-ben Mihail Szaakasvili akkori grúz elnök kijelentette, hogy szeretné, ha Grúzia az EU tagállama lenne.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató