2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Az oroszok elfoglalták Herszont- Folyamatosan lövik Harkivot

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

Hazudott Zelenszkij: nem esett baja a kijevi holokauszt-emlékműnek

Bár az oroszok kedden lebombázták a közeli tévétornyot, a II. világháborúban megölt zsidók emlékműve, a Babij Jar sértetlen maradt, jelentette szerda délután a Twitteren egy izraeli újságíró, aki fotót is mellékelt a szoborról.

Zelenszkij elnök korábban azt mondta, az oroszok elpusztították az emlékművet.

 

A Siemens felfüggeszti oroszországi tevékenységét

A müncheni központú cég bejelentette, hogy addig nem folytatja üzleti tevékenységét Oroszországban, és nem szállít oda termékeket, amíg ki nem értékelik a nyugati szankciók hatásait.

Azok a német cégek, amelyek erősebben vannak jelen Oroszországban - Volkswagen, Mercedes -, egyelőre nem hoztak hasonló döntést. A BMW viszont kedden szintén bejelentette, nem adja el termékeit az országban.

(Financial Times)

Kilőtt ukrán harckocsik Mariupolnál

 

Az ukrán hadsereg amerikai HMMWV-je megsemmisült Tokmarkban, Zaporozhye régióban:

Szijjártó: Donald Tusk notórius hazudozó, kérjen bocsánatot az ordas hazugságáért

Reagált Szijjártó Péter Donald Tusk minapi kijelentésére, amiben élesen bírálta a magyar kormány álláspontját a fegyverszállítás tilalmáról.

Az Európai Néppárt elnöke és a lengyel ellenzék vezére szerint Orbán Viktor és Szijjártó Péter Gazprom igazgatótanácsi pozíciót érdemelne Putyintól a lojalitásukért. Szijjártó szerdán a Facebookon így reagált erre (1:47-től):



„Először is notórius hazudozókkal nem kívánok foglalkozni, onnan kezdődik. Tehát majd, hogyha Donald Tusk bocsánatot kér azért, hogy azt terjesztette, hogy Magyarország blokkolta az orosz bankok SWIFT-rendszerből való lekapcsolását, majd ha ezért az ordas hazugságért bocsánatot kér, majd akkor tárgyalhatunk vele, meg róla. Úgyhogy egyelőre a notórius hazudozókat szerintem tegyük nyugodtan félre.”

A Kreml reméli, hogy az Északi Áramlat 2 körüli hisztériának előbb-utóbb vége szakad

Peszkov, a Kreml szóvívője hangsúlyozta, hogy "a józan ész és a gazdasági megvalósíthatóság egyértelműen arról beszél, hogy ezt a létesítményt mielőbb be kell indítani".

 

Az ukránok tárgyalni fognak

Ukrajna szerint még ma sor kerülhet tárgyalásokra Oroszországgal - jelentette a Reuters

Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások második fordulója március 2-án este lesz – közölte Zelenszkij tanácsadója.

Szerda délelőtt Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta, az orosz delegáció készen áll a tárgyalásra, de nem tudja, hogy az ukránok is terveznek-e csatlakozni hozzájuk. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is arról beszélt, hogy még folynak az egyeztetések a tárgyalások második köréről.

Klicsko: Az oroszok bevonulnak Kijevbe, eljött az idő felkészülni az ellenállásra

Kijev polgármestere figyelmeztette a lakosságot, hogy az orosz erők be fognak vonulna Ukrajna fővárosába, továbbá arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, és készüljenek fel a város védelmére.

Az ellenség egyre közelebb és közelebb tömöríti erőit

– mondta Vitalij Klicsko, utalva arra, hogy már a város külterületén is fegyveres harcok dúlnak.

Kijev eddig ellenállt az orosz betörési kísérleteknek. Most azonban 65 kilométer hosszú, páncélozott orosz konvoj közeledik a város északi része felől. Elemzők szerint támogatást nyújthat egy nyugatról érkező inváziós kísérlethez.

Felkészülünk és meg fogjuk védeni Kijevet! Felszólítok minden kijevit, hogy ne veszítsék el a bátorságukat!

– üzente Klicsko, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a szükség úgy hozza, ő is fegyvert fog hazája védelmében.

Herszonba bevonultak az orosz harckocsik

A helyi lakosok videót tettek közzé az orosz katonai páncélozott járművekről a mai napon elfoglalt Herszon városában.

 

Már fosztogatnak az emberek Harkovban

Egyre rosszabb a helyzet, már nem az aszociális emberek rámolják ki az élelmiszerüzleteket.

Zelenszkij, a komikus bunkerjéből üzenget: Putyin nem tudja megtörni az ukránokat

Az ukrán elnök szerint Oroszország nem tudja megtörni az ukránokat.

„Ez a rakétatámadás is bizonyítja, hogy sok orosz embernek a mi Kijevünk teljesen ismeretlen terep” – mondta egy szerdai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Az ukrán elnök szerint az oroszok semmit sem tudnak Kijevről és a város gazdag történelméről.

„Arra kaptak parancsot, hogy eltöröljék a történelmünket, eltöröljék az országunkat, eltöröljék a lelkünket”

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök közölte, hogy számításuk szerint a háborúban eddig körülbelül hatezer orosz katona vesztette életét, de Zelenszkij szerint ez az áldozat hiábavaló volt.

Az elnök szerint Oroszország rakétákkal, tankokkal és bombákkal nem fogja tudni megtörni az ukránokat.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató