2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Az oroszok elfoglalták Herszont- Folyamatosan lövik Harkivot

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

Spanyolország is fegyvereket küld Ukrajnának

Spanyolország is küld fegyvereket az ukrán ellenállásnak. A felajánlást azon felül érkezik, hogy tagállamként az ország részt vesz az uniós fegyverszállításban – közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol törvényhozásban szerdán Madridban.

A parlament ülését azért hívták össze, hogy a kormányfő beszámoljon a kialakult háborús helyzetről és ismertesse az európai, valamint a spanyol válaszlépéseket. Mint mondta, Spanyolország 150 fővel növeli a Lettországban NATO-missziót teljesítő katonáinak számát.

Pedro Sánchez felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal engedje szabadon a háború ellen tiltakozó oroszokat, és szolidaritását fejezte ki az orosz népnek is, amely szerinte elnökének birodalmi törekvései miatt szintén elszenvedője a háború következményeinek.

(MTI)

Levették az ukrán zászlót Ukrajna moszkvai nagykövetségéről

Az orosz állami hírügynökség szerint szerdán lekerült az ukrán zászló Ukrajna moszkvai nagykövetségéről. Pontosabban már technikailag csak volt nagykövetségéről, ugyanis az épület bezárt, a felirat is lekerült, hogy ez volt Ukrajna diplomáciai képviselete.

Ukrajna már február 24-én, az orosz támadás megkezdésekor megszakította a diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal. A kijevi orosz nagykövetségről már akkor lekerült az orosz zászló.

(CNN)

Kukásautókkal állták el az utat az atomerőmű dolgozói az orosz csapatok előtt

Több száz munkás és helyi lakos állta el a délkeleti Enerhodar város közelében fekvő ukrán atomerőműhöz vezető bekötőutat a térségben előrenyomuló orosz erők előtt szerda reggel. A helyi hatóság Facebook-oldalán közzétett videókon látható, amint ukrán zászlókat tartó nagy tömeg homokzsákokkal elzárja az utat, kukásautókat is bevetve.

A zaporizzsjai atomerőmű Ukrajna és egyúttal Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve, az átlagos éves ukrán villamosenergia-termelés egyötödét és az ukrán atomerőművek által termelt villamos energia közel felét adja. Oroszország tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy katonai erői ellenőrzésük alá vonták a zaporizzsjai erőmű körüli területet.

Az ukrán hadsereg szerint eddig 5840 orosz katona halt meg

Az ukrán hadsereg vezérkara a Facebookon közölt egy friss összesítést arról, hogy a saját számításaik szerint orosz oldalon hány áldozattal és milyen további veszteségekkel járt eddig a háború:

5840 katona,
30 repülő,
31 helikopter,
211 harckocsi,
862 páncélozott járőrjármű,
85 tüzérségi rendszer,
9 légvédelmi rendszer,
60 tartálykocsi,
355 további jármű,
40 rakéta-sorozatvető rendszer.

Mivel az információs hadviselésnek mindkét oldalról része lehet az ellenséges erők moráljának letörése a saját sikereik és az ő veszteségeik hangsúlyozásával, esetleg eltúlzásával, érdemes távolságtartással kezelni ezeket az ukrán forrásból származó számokat. Az oroszok azonban egyáltalán nem közölnek semmilyen adatot a saját veszteségeikről, így ezek az ukrán közlemények jelentik az egyetlen támpontot.

 

Liszicsanszk is támadás alatt

Az orosz fegyveres erők Liszicsanszkban is csapásokat mértek a tévétoronyra.

A kelet-ukrajnai város Luhanszk megyében fekszik. 2020 előtt területi jelentőségű várossá nyilvánították. A Sziverszkij-Donyec folyó jobb magas partján található, körülbelül 115 km-re a megye fővárosától, Luhanszktól.

Lavrov: a III. világháború nukleáris lenne és destruktív

Ismét megszólalt az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov elmondta az ukránok az amerikaiak parancsára húzzák a tárgyalásokat.

Elmondta, hogy

a III.világháború nukleáris és destruktív lenne...

Hozzátette:

Oroszország készen állt a szankciókra, de nem számítottak arra, hogy sportolók, újságírók, a kultúrális szektor képviselői lesznek a célpontok.

 

Kivonul Európából a legnagyobb orosz acélgyártó - inkább az ázsiai piacra koncentrál

Oroszország egyik legnagyobb acélgyártója, a Severstal bejelentette, hogy leállította minden Európába irányuló szállítmányát, miután a fő részvényesükre, Alekszej Mordasovra nyugati szankciókat vezettek be.

 

Médiajelentések: Putyin Janukovicsot ültetné a komikus Zelenszkij helyére

 Viktor Janukovics állítólag Minszkben tartózkodik, és a Kreml terve szerint a 2014-ben az EuroMaidan forradalom által megbuktatott ex-elnökre cserélné Zelenszkijt - az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint.

 

Rekordot döntött a gáz ára

A gáz ára Európában történelmi rekordot döntött, 2200 dollárra emelkedett / 1000 köbméterenként.

Peszkov válaszolt Bidennek: Oroszország meg fog állni a saját lábán

Peszkov kommentálta Biden szavait, miszerint "már inog az orosz gazdaság".

"Természetesen Oroszország gazdasága komoly nyomás alatt van, mondhatnám, hogy komoly csapás érte. Vannak biztonsági tartalékaink, vannak lehetőségeink, vannak terveink, megfeszített munka folyik. Meg fogunk állni a saját lábunkon"

- mondta Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató