2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az oroszok elfoglalták Herszont- Folyamatosan lövik Harkivot

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

Vergődik a felforgató: Polgári engedetlenségre szólítja fel az oroszokat Navalnij

Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki felforgató a Facebook oldalán tett közzé (a börtönből?!) egy bejegyzést tegnap reggel, amelyben ara szólította fel az orosz népet, hogy szegüljön ellen Vlagyimir Putyinnak.



Navalnij korábban elmondta, hogy azért tört ki a háború, hogy az emberek elfeledkezzenek a belföldi problémákról. 

Putyin hadat üzent Ukrajnának. Ráadásul nukleáris fegyverekkel fenyegeti a világot.

– kezdődik a bejegyzés a Facebook oldalán. Navalnij elmondta, hogy Putyin azt próbálja elhitetni, hogy a háború minden orosz érdeke, azonban ez nem igaz szerinte. 

Meg kell mutatnunk, hogy nem támogatjuk ezt a vérontó háborút. Polgári engedetlenségre szólítunk fel minden oroszt. Ne maradjunk csendben. Támadjuk vissza. 

– folytatta.

Szijjártó: Ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés

„Sajnos megvan a brüsszeli szankciós politika első áldozata, ez pedig a magyarországi és az ausztriai Sberbank. Azt hiszem, hogy ez a fejlemény még inkább kiemeli, annak a fontosságát, hogy nagyon figyelnünk kell arra, nehogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg”

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán délelőtt a szerb gazdasági miniszterrel a szerb-magyar gazdasági vegyes bizottság ülése után közösen tartott sajtótájékoztatóján.



Felelőtlennek és megdöbbentőnek nevezte azokat a magyar baloldali javaslatokat, amelyek azt kezdeményezik, hogy a kormány zárja el a Magyarország vezető gázvezetéket.

„Ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, nem fog működni az ipar. Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, és brutális energiaáremelkedés következik”

– mondta.

„A magyar emberek békét akarnak, mi a magunk részéről meg is teszünk annak érdekében, hogy Magyarország ne keveredjen bele ebbe a háborúba” – mondta Szijjártó Péter az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban.

 

Este ülhetnek újra asztalhoz a felek

Tárgyalásokra kerül sor Oroszország és Ukrajna között, de az időpontot még nem határozták meg, információk szerint március 2-án este kezdődhet - RIA Novosztyi értesülés.

Lesből akartak támadni az oroszokra Herszon város védői - nem élték túl

Herszonban a helyi védelmi erők úgy döntöttek, hogy rajtaütnek az orosz katonákon, de valami félresikerült.

Háborúban a forint is: 380 egy euró

Új nap, új történelmi mélypont. Csak rövid időre tudta az MNB megnyugtatni a befektetőket, a szerda is nagy forinteséssel kezdődött.

Jókora zuhanással kezdte a délelőttöt a forint. Az éjszaka még „csak” 376 forint környékén járt egy euró ára, reggelre már 377 lett, délelőtt 9 óra után viszont, ahogy megindult a kereskedés Európa tőzsdéin, nagyot esett, és ugyan félóráig kérdés volt, meglesz-e az új mélypont, fél 10 után kicsivel már a 380-as szintet is áttörte.

Az orosz-ukrán háború és az oroszokkal szembeni gazdasági szankciók olyan bizonytalanságot okoznak, hogy az gyakorlatilag minden olyan devizát megrenget, ami nem a legerősebbek közé tartozik – aki nem nagyon kockázatkereső, az dollárba vagy euróba menekíti a befektetéseit. Múlt csütörtökön, az orosz támadás első napján 360-ról 370-re esett az árfolyam, azóta pedig még tovább romlott a helyzet.

Csúcsra lökte az olaj árát a háború

Az orosz–ukrán háború következtében már hordónként 110 dollár felett jár a Brent kőolajfajta ára. Az Investing.com adatai szerint 2014 óta nem volt ilyen drága az olaj.

Kedden reggel 8 óra után néhány perccel közel 6 százalékos pluszban állt a Brent, 111 dollár környékén mozgott az árfolyam. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára is hasonló mértékű emelkedésen van túl: kedd reggel 110 dollár körül kereskedtek vele.

Áder János egymillió forintot ajánlott fel a menekültek megsegítésére

Ezt maga a köztársasági elnök jelentette be a Kossuth rádióban szerda reggel. Áder szerint a magyar emberek az elmúlt évtizedekben többször tettek tanúbizonyságot óriási segítőkészségről, akár természeti katasztrófa, akár háborús konfliktus, akár a járvány miatt bajba került embereknek kellett segíteni.

A köztársasági elnök mindenkit arra kért, a „kipróbált”, a segítségnyújtásban nagy tapasztalattal bíró segélyszervezeteken keresztül adakozzon, hogy a segítség biztosan célba érjen.

Áder mindenkit nyugalomra intett, a háborús helyzetből ugyan logikusan következik a félelem, „nem érdemes egy bajból kettőt csinálni”. Azt is kérte, hogy mindenki igyekezzen pontos információkat szerezni, és nem felülni az álhíreknek.

Zelenszkij felszólította a zsidókat

Zelenszkij ukrán elnök felszólítja a világ zsidóit, hogy szólaljanak fel, miután egy orosz rakéta eltalálta a holokauszt mészárlás helyszínét.

"Most a világ összes zsidójához szólok. Nem látod mi történik?... A nácizmus csendben születik. Kiabálj hát a civilek meggyilkolása miatt"

Annak az ukrán államnak az első embere mondja ezt, ahol minden évben náci-kollaboráns, banderista felvonulást tartanak, illetve az ukrán AZOV zászlóalj nácikból áll.

Érdekes dolgok ezek...

Orbán Viktor: Mindenkinek köszönöm!

„Az elmúlt napokban egy emberként mozdult meg az ország, és segített a bajbajutottakon. Mindenkinek köszönöm!” – ezt tette ki a közösségi oldalára Orbán Viktor szerdán reggel.

 

A Gazprom folytatja az európai gázszállítást Ukrajnán át

A Gazprom továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal – közölte Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője újságírókkal szerdán Moszkvában.

Kuprijanov szerint a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató