2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az oroszok elfoglalták Herszont- Folyamatosan lövik Harkivot

Élő közvetítésünket elindítjuk, ezen a napon is percről-percre beszámolunk az eseményekről. Élő közvetítésünkben tíz cikk jelenik meg, utána a közvetítés lapozhatóvá válik, így senki nem marad le semmiről. Minden tudósításunk a közvetítésben külön link formájában is megnyitható, osztható.


Folyamatosan frissülő tartalom!

Brutális támadás Harkovban

Találat érte a helyi rendőrség épületét.

Az elmúlt napokban gyakorlatilag folyamatos támadás alatt álló Harkovot már kedd este újra rakétákkal lőtték, egy harckocsizó egység bázisát is rakétacsapás érte, a repteret szétlőtték, a reggeli, főteret ért légi csapásban pedig tízen meghaltak. Este repülőn érkezett orosz katonák szálltak le a városban.

Már 116 ezren érkeztek Ukrajnából

Kedden kevéssel nőtt az ukrán-magyar határszakasz forgalma, 18 426 fő érkezett, és 2426-an indultak Ukrajnába, derül ki a rendőrség összefoglalójából.

Február 24-31. között összesen 116 348 fő érkezett Magyarországra Ukrajna felől:

Megszólaltak a szirénák Kijevben

Deborah Haynes, a Sky News biztonságpolitikai szakújságírója az ország fővárosából számolt be az ukrajnai helyzetről; arról osztott meg egy videót, hogy ismét megszólalnak a szirénák.

Tegnap a főváros elleni rakétatámadás során megsemmisült a kijevi tévétorony is, amiben öten meghaltak; a város hangulata jelenleg is dacos – számolt be a The Guardian. 

Kijev véres, de még mindig áll

– mondta egy helyi riporter ma reggel.

Orosz kézre került az Ukrajna déli részén elhelyezkedő Herszon

Ma hajnalban arról számoltak be, hogy jelenleg is folynak a harcok Herszonban, egy dél-ukrajnai kikötővárosban – számolt be a Sky News. Kedd este Vadim Denisenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó megerősítette, hogy orosz katonák vonultak be a kimagaslóan fontos stratégiai városba, azonban akkor még azt állította, hogy még mindig ukrán ellenőrzés alatt áll. 

Ez néhány órával később változott:

a BBC arról számolt be, hogy az oroszok átvették az irányítást a város felett;

egy helyi tanácstag szerint a merényletben 200 ember vesztette életét. Szemtanúk azt mondták, hogy orosz csapatok vannak az utcákon, bár a város pontos helyzete továbbra sem tisztázott. Igor Kolihajev, a város polgármestere a helyi médiának elmondta, hogy kedd este elfoglalták Herszon vasútállomását és kikötőjét.

A jelentések szerint azt közölte:

A harcok most folynak, és városunk elfoglalása folyamatban van.

A Sberbank a teljes európai piacról kivonul

Elhagyja az európai piacot Oroszország legnagyobb hitelezője, a Sberbank, mivel ottani leányvállalatai nagymértékű készpénzkiáramlással, valamint „az alkalmazottak és a tulajdon biztonságot fenyegető veszélyekkel” szembesülnek – közölte a bank szerdán.

A 2021-es pénzügyi eredményeket később ismertető pénzintézet az orosz központi bank rendelkezése (illetve közvetve az Oroszországot sújtó pénzügyi szankciók) nyomán már nem tud likviditást biztosítani az európai leányvállalatoknak, de tőkeszintje és eszközminősége elégséges ahhoz, hogy minden betétesét kifizesse – állítja a közlemény.

A Sberbankot Magyarországon is felszámolják, kedd este jelentette be az MNB a végelszámolást. Az OBA 100 ezer euróig kárpótolja a betéteseket.

Undorító: nem érnek célba Kárpátaljára az adományok, elveszik az ukránok

Nem érnek célba az Ukrajnába szállított humanitárius szállítmányok.



Ukrán határőrök feltartóztatták a Magyar Református Szeretetszolgálat két diplomata útlevéllel Kárpátaljára adományokat szállító munkatársát - számolt be a Hunhír.info.

A portál szerint az összegyűjtött adományokat vámolni kezdték és nem engedték átléptetni a határon.

A lap úgy értesült, hogy az Ukrajnába érkező humanitárius szállítmányokat a katonaság lefoglalja és a harcoló csapatoknak viszi a civil lakosság helyett.

A Twitter is jelezte, hogy korlátozza az orosz állami médiát, ha kell

A Twitter eleget tesz az Európai Unió szankcióinak az RT és a Szputnyik orosz állami médiával szemben, amikor az uniós rendelet hatályba lép – közölte a platform.

„Az Európai Unió szankciói valószínűleg törvényileg megkövetelik majd, hogy bizonyos tartalmakat visszatartsunk az EU tagállamaiban” – írta a Reutersnek emailben a Twitter szóvivője.

„Szándékunkban áll eleget tenni a rendeletnek, amikor az hatályba lép” – közölte a Twitter, azt állítva, hogy az EU-n kívül is csökkentik a láthatóságukat vagy megjelölik az ilyen tartalmakat.

(Guardian)

Az éjjel Zsitomirt is bombázták az oroszok

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Anton Gerascsenko a Telegramnak elmondta, Zsitomir városában orosz rakéták lakásokat találtak el, melynek során négy ember életét vesztette. A támadás eredeti célpontja a tanácsadó szerint egy közeli légibázis lehetett – számolt be róla a The Guardian.

Kurdisztáni Munkáspárt: Ukrajnában nincs kormány, ez az imperializmus bábja, ez a banda

Duran Kalkan, a PKK vezetője Ukrajnáról:

 "Ukrajnában nincs kormány. Ez az imperializmus bábja ez a banda. Most fizetnek a tetteikért. Az antiimperialista harcot meg kell erősíteni."

Csődbe ment az Északi Áramlat 2 mögött álló cég

 

Csődöt jelentett és kirúgta mind a 106 alkalmazottját az Északi Áramlat 2 gázvezetéket működtető, svájci bejegyzésű cég

- jelentette a svájci SRF rádiócsatorna. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató