2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Orosz - Ukrán háború 14. napja

„A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után” – mondta éjjel Zelenszkij. 


Folyamatosan frissülő cikkünk!

Vérszemet kaptak az ukránok: kicsinálnák a focistát, mert nem hagyja ott Oroszországot

Az Ukrán Futballszövetség úgy döntött, hogy megbünteti Anatolij Timoscsukot, mert a korábbi válogatott játékos nyilvánosan nem ítélte el az orosz támadást, ráadásul edzőként továbbra is egy orosz klubnál, a szentpétervári Zenitnél dolgozik.

„Abban az időben, amikor korábbi klubja, a Bayern München nyilatkozatokat tesz közzé és gyűléseket tart Ukrajna támogatására, Timoscsuk továbbra is hallgat, és az agresszor klubjának dolgozik. Ezzel a tudatos döntéssel Timoscsuk rontja az ukrán futball imázsát, és megsérti az Ukrán Futballszövetség etikai és fair play kódexét” – áll az ukrán szövetség közleményben.

Az etikai és fair play bizottság súlyos büntetésekkel sújtaná Timoscsukot:

megfosztanák edzői licencétől
javasolnák, hogy minden állami kitüntetésétől fosszák meg
vegyék el tőle Ukrajnában szerzett trófeáit, az ukrán bajnoki címet, az Ukrán Kupát és az Ukrán Szuperkupát
töröljék a válogatottak névsorából

A most 42 éves Timoscsuk 144-szer volt ukrán válogatott (ezzel egyébként csúcstartó is Ukrajnában), karrierje során többek között játszott a Sahtar Donyeckben, a Bayern Münchenben és a már említett Zenitben is, ahol 2017 óta tölt be segédedzői posztot.

A védőt, védekező középpályást játszó Timoscsuk volt orosz és ukrán bajnok is, a Zenittel 2008-ban pedig UEFA-kupát is nyert. A Bayernnel német bajnokságot, kupát és szuperkupát is nyert, sőt 2013-ban a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

(Ukrajinszka Pravda)
 
 

A brit katonákat vádemelés alá helyezik, ha önként jelentkeznek Oroszország elleni harcra Ukrajnában

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Ben Wallace azt mondta, hogy a brit katonákat vád alá helyezik, ha Ukrajnába indulnak harcolni az orosz csapatok ellen.

Más britekkel kapcsolatban Wallace azt mondta, hogy „óva inti őket attól, hogy csatlakozzanak ezekhez az erőkhöz”.

Oroszországból kivonul az Adidas is

Az online alkalmazás március 9-től nem működik, az üzletek március 13. után bezárnak.

Menekülnek az emberek Szumiból

Belaruszból érkezett önkéntesek is védik az ukrán fővárost

Az ukrán területen tartózkodó fehérorosz önkéntesek saját zászlóaljat alakítottak Kastus Kalinoŭski néven, hogy „megvédjék Kijevet”.

Felszólítják honfitársaikat, hogy "csatlakozzanak Ukrajna védelméhez"

 

Németország nem küld harcigépeket Ukrajnába

Németország bejelentette, hogy nem küld harci repülőgépeket Ukrajnába, miután az Egyesült Államok elutasította Lengyelország ajánlatát, miszerint orosz gyártmányú MiG-29-es repülőgépeit egy németországi amerikai támaszponton keresztül Ukrajnába szállítsák.

Olaf Scholz kancellár hozzátette, Németország többféle védelmi eszközt biztosít Ukrajna számára, beleértve a fegyvereket is, de szerinte a harci repülőgépek határozottan nem tartoznak ezen eszközök közé.

 

(BBC)

A britek légvédelmi fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnának

Nagy-Britannia Starstreak légvédelmi fegyverek és egy kisebb szállítmány Javelin páncéltörő rakéta szállítását tervezi Ukrajnának, hogy ezzel is segítsék a főváros, Kijev védelmét, közölte Ben Wallace védelmi miniszter.

Wallace az alsóházban arról is beszélt, hogy Ukrajnának már átadtak 3615 darab NLAW rövid hatótávolgságú páncéltörő fegyvert is, ami egyébként közel duplája a korábban közölt kétezer darabnak.

A miniszter arra nem tudott egyértelmű választ adni, hogy mikor születhet meg a döntés a minisztériumban, ahogy azt sem tudta megmondani, hogyan és ki tudná kiképezni a hordozható Starstreak légvédelmi fegyver használatára az ukránokat.

A Starstreak olyan mint az amerikaiak Stinger föld-levegő rakétája, a britek fegyverének hatótávolsága hét kilométer és lézeres irányítású. Stingerekből egyébként Ukrajna már kapott Hollandiától, Németországólt és az Egyesült Államoktól.

 

(Guardian)

Listát készít az orosz kormány a külföldiek ügynökeiről

Átment az illetékes parlamenti bizottságokon, így hamarosan megszavazhatja a Duma az orosz ügynöktörvény kiterjesztését.

Eddig a külföldről támogatott civil szervezeteket és szerkesztőségeket listázták, de a törvény elfogadásától egyének is felkerülnek az igazságügyi minisztréiumban vezetett listára.

A törvénytervezet szerint az ügynöknek nyilvánított szervezetek munkatársai, alapítói lennének rajta, illetve bárki, aki külföldről kapott vagy kap pénzt, és emiatt a kormány szerint ügynökké vált.

Orbán Viktor: Szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik

Nem lehet szó arról, hogy Magyarország csatlakozzon az Egyesült Államok által kivetett energiaszankciókhoz, mert Magyarországnak továbbra is szüksége van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

Világossá tettem, mi nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját. Ők tegnap kivetették a szankciókat ezekre a termékekre, ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene, ezért nem lehet szó arról, hogy mi csatlakozzunk ezekhez a szankciókhoz, továbbra is szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik

– fogalmazott  a Facebookra feltöltött videójában.

Közölte: ezen a héten egész Európában “diplomáciai nagyüzem van”, közép-európai miniszterelnökökkel kedden Londonban tárgyaltak, szerdán az Európai Tanács elnökével, csütörtökön pedig az összes uniós miniszterelnökkel tárgyalnak Párizsban. Hangsúlyozta: erőfeszítéseik középpontjában a béke megteremtése áll, de legalább ennyi energiát kell szentelniük a gazdasági következményekre is.

Kijelentette: a háború miatt kivetett szankciók gazdasági következményei súlyosak, de ha a szankciókat kivetik az olajra és a gázra, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor a következmények még sokkal súlyosabbak lennének.

Szerinte Magyarországot ráadásul aránytalanul terhelnék, hiszen az összes Magyarországon elfogyasztott gáz 85 százaléka érkezik Oroszországból, a magyar háztartások 85 százalékát működtetik gáz alapon, és az üzemanyagot olajból állítjuk elő, amelynek 64 százaléka pedig szintén Oroszországból érkezik.

(MTI)

Mariupol városi tanácsa közzétett egy videót a lerombolt kórházról

Egy kórházat értek orosz találatok Mariupolban.

Zelenszkij is kommentálta a támadást:

Mariupol. Az orosz csapatok közvetlen csapása a szülészeti kórházra.  Emberek, gyerekek vannak a romok alatt. Szörnyűség! Meddig lesz még a világ cinkosa a terror figyelmen kívül hagyásának? Azonnal zárják le az eget! Állítsák meg a gyilkosságokat! Van hatalmatok, de úgy tűnik, hogy elveszítettétek az emberségeteket.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató