2024. május 22. - Júlia, Rita
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°15°

Orosz - Ukrán háború 14. napja

„A világ nem hisz Oroszország jövőjében. Nem beszélnek róla. Mert rólunk beszélnek, minket segítenek, és készülnek arra, hogy támogassák Ukrajna újjáépítését a háború után” – mondta éjjel Zelenszkij. 


Folyamatosan frissülő cikkünk!

"Z" vonat érkezett Herszonba

Orosz harcijárművekkel érkezett egy tehervonat az ukrajnai Herszonba.

Közben civilek tüntetnek az orosz megszállás ellen.

 

Ukrán külügyminiszter: Tűzszünet kell, hogy Csernobil ne veszélyeztesse Európát

Az egykori erőművet az orosz hadsereg már a háború elején elfoglalta. Az ukrán hatóságok szerint folyamatosan hűteni kellene az ott lévő használt fűtőelemeket, és ehhez áram kell.

Az ukrán külügyminiszter legújabb közleménye szerint generátorokkal 48 órán át lehet fenntartani a hűtést, és ha addig nem sikerül visszakapcsolni az áramot az erőműben, akkor a környéken élők mindenképpen, de akár egész Európa veszélybe kerülhet a sugárzás miatt.



Az ukrán kormány ezért azonnali tűzszünetet kér az oroszoktól, hogy a vezetékeket meg lehessen szerelni, és Csernobilban ismét legyen áram.

Kadirov: véget ért a McDonald’s moslékának uralma, a hazai termelők fellélegezhetnek

A McDonald’s, a Coca-Cola, a Pepsi-Cola bejelentette, hogy az Oroszország elleni szankciók részeként kivonulnak hazánkból – írja Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram csatornáján.

Nézd, a hírek napról napra jobbak és pozitívabbak! Végül a hazai termelők fellélegezhetnek. Olyan régóta várták már ezt a napot. Véget ért az amerikai testromboló italok és a McDonald’s moslékának uralma a piacon azok számára, akik elhízni akarnak – írja.

Ha a nyugati országok azt gondolják, hogy a szankciók le fogják dönteni a gazdaságot és éheztetni fognak egy olyan hatalmas országot, mint Oroszország, amely a világ szárazföldi területének 1/8-át foglalja el, akkor nagyot tévednek.

Nemcsak magunkat tudjuk táplálni, hanem az egész világot, ha kell -írta a csecsen vezető.

Bezárja oroszországi éttermeit a KFC is

A rántott csirkére koncentráló lánc 70 éttermének a működését függeszti fel a háború elleni tiltakozásul.

Morawiecki: nem szállítunk vadászgépeket az USA-nak

Lengyelország nem szállít MIG-29-eseket Ukrajnának, hacsak az egész NATO nem dönt erről

- mondta a lengyel miniszterelnök.

A New York Times hazahívja a teljes oroszországi stábját

A hírt Neil MacDarwuhar, a New York Times volt moszkvai irodavezetője jelentette be a Twitteren.

„Nagyon szomorú nap ez a New York Times történelmében Moszkvában” – írta közösségi oldalán Neil MacDarwuhar. A lap ugyanis hazahívja a teljes oroszországi stábját Oroszországból, ahol 1921 óta mindig volt tudósítójuk. „Se Sztálin, se a hidegháború nem tudott minket elüldözni onnan” – írta MacDarwuhar.

Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt az ukránok szerint

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat állítása szerint Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt.

Az Energoatom Telegram-csatornáján szerdán közzétett közlemény azt írja, hogy a csernobili atomerőmű és Kijev közötti, 750 kV-os nagyfeszültségű vezetéket „a megszállók által okozott károk következtében mostanra már lekapcsolták”.

Az Energoatom szerint emiatt akár radioaktív anyagok is kerülhetnek ki a csernobili atomerőműből, mert nem tudják lehűteni a kiégett nukleáris fűtőelemeket.

Az orosz csapatok által megszállt erőmű áramellátásának helyreállítása sikertelen volt, mert harcok folynak a környéken. Azt írták, hogy a harcok lehetetlenné tették az erőműhöz vezető nagyfeszültségű távvezeték azonnali helyreállítását.

Az Energoatom azt írja, Csernobilban mintegy 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, és ezek a fűtőelemek folyamatos hűtést igényelnek. „Áramellátás nélkül azonban a szivattyúk nem üzemelnek. Ennek következtében a hűtőmedencék hőmérséklete megemelkedik, gőz képződik, és radioaktív anyagok kerülnek a vízbe” – áll a közleményben.

Az 1986-ban bekövetkezett súlyos nukleáris baleset helyszínét nemrég elfoglalták az orosz erők. Bár az erőmű már nem működik, Csernobilt soha nem hagyták el teljesen, és továbbra is folyamatosan felügyelni kell. Napjainkban is körülbelül 2400 ember dolgozik a helyszínen: tudósok, technikusok, szakácsok, orvosok és egyéb kisegítő személyzet, valamint az ukrán nemzeti gárda. Oroszország azt állítja, hogy az ukrán gárdával közösen biztosították a helyszínt, de Ukrajna vitatja ezt, és azt állítják, minden az orosz csapatok ellenőrzése alatt van. A BBC szerint a Csernobilban dolgozó több száz ember már napok óta nem hagyhatta el a területet.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kedden azt közölte, hogy a csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek már nem továbbítanak adatokat az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé.

(Reuters)

Erdogan abban bízik, hogy csütörtökön tűzszüneti megállapodás is lehet

A török elnök nagy reményeket fűz az Antalyába tervezett tárgyalásokhoz.

A török üdülőhelyen az ukrán és az orosz külügyminiszterek tárgyalnak majd.

Ez lesz az első olyan tárgylás a háború kitörése óta, ahova mindkét oldal magas rangú politikust küld. Erdogan szerint lehetséges, hogy akár tartós tűzszünetről is sikerül megállapodni.

Orosz külügyi szóvivő: Kijev megerősítette, hogy megtartják Antalyában a külügyminiszteri találkozót

Kijev megerősítette, hogy megtartják csütörtökön Antalyában Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját, emiatt Moszkva is a tárgyalás megvalósulására számít – jelentette ki Marija Zaharova moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij az orosz katonáknak: Mentsétek az életeteket, menjetek haza!

Az ukrán komikus szózatot intézett a orosz katonákhoz:

"Orosz katonák! Még megmenekülhettek. Majdnem két hete tartó ellenállásunkkal megmutattuk, hogy nem fogjuk feladni, addig harcolunk, amíg vissza nem szereztük a földjeinket, és le nem róttuk a tartozásunkat meggyilkolt honfitársaink, meggyilkolt gyermekeink felé.

De ha elmentek, akkor még megmenthetitek az életeteket. Ne higgyetek a parancsnokaitoknak, amikor azt mondják nektek, hogy van még esélyetek Ukrajnában. Itt csak hadifogság vagy halál vár rátok. Elveszitek a mieink életét, és mi elvesszük a ti életeteket. Tudjuk, mert vannak kémeink, hogy a parancsnokaitok már tisztában vannak a helyzettel. Be kell fejeznünk ezt a háborút. Újra békében kell élnünk. Haggyátok el a hazánkat, menjetek vissza a ti hazátokba."

Újabb ukrán veszteségek

Az ukrán fegyveres erők megsemmisített felszerelései Szumi közelében:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató